Eğitimde O'nu örnek almalıyız

Eğitimde O'nu örnek almalıyız

Muhittin Hamdi Yıldırım, Hz. Peygamberin her yönüyle olduğu gibi eğitimcilik yönüyle de örnek olduğunu belirterek, “Eğitimde O örnek alınmalıdır. Çünkü O eğitimini bizzat Allah’tan aldı” dedi

DİN-BİR-DER, YENİAD, Evrensel Hafızlar Derneği, Cansuyu ve Şuurlu Öğretmenler Derneği'nin ortak organizesi ile  "Bir Muallim olarak Hz. Muhammed" konulu konferans düzenlendi. DİN-BİR-DER Genel Başkanı Muhittin Hamdi Yıldırım’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa ayrıca Saadet Partisi İl Başkanı Hasan Hüseyin Uyar, DİN-BİR-DER Aralık ayı il başkanları toplantısı için Konya’ya gelen 60 il başkanı, DİN-BİR-DER, YENİAD, Evrensel Hafızlar Derneği, Cansuyu ve Şuurlu Öğretmenler Derneği üyeleri, çok sayıda davetli ve öğrenciler katıldı. Başkan Muhittin Hamdi Yıldırım katılımcılara Peygamberimizin eğitim hayatını ve eğitimcilik yönünü anlatan “Bir Muallim olarak Hz. Muhammed" konulu sunumunu gerçekleştirdi. Yıldırım ayrıca, Kudüs’ün kurtarılması için neler yapılabileceğini anlatı.

16-2-006.jpg

“YARADAN RABBİNİN ADIYLA OKU”

Yıldırım, Hz. Muhammed’in her konuda olduğu gibi eğitimde de örnek olduğunu vurguladı. Konferans öncelikle Hz. Muhammed’in (s.a.v) eğitimi üzerine duran Yıldırım, Peygamberimizin ilk hocasının Hz. Cebrail olduğunu söyledi. Hz. Cebrail’in Allah (c.c)’tan öğrendiğini ve Peygamberimize ilettiğini belirten Yıldırım, Efendimizin “Beni Rabbim terbiye etti” hadisini hatırlattı. Efendimizin ilk eğitim dönemlerini anlaktan Yıldırım, şunları söyledi: “Hz. Cebrail Allah’tan aldığı emirle Efendimize ‘Oku’ emrinde bulundu. Fakat Efendimiz ‘Ben okumu bilmem’ dedi. Cebrail bir kez daha ‘oku’ dedi, Efendimiz yine “Okuma bilmem’ dedi. Cebrail bu kez, ‘Seni yaradan rabbinin adıyla oku’ dedi ve Efendimiz de okumaya başladı. O eğitimini Allah’tan aldı. Allah O’nun eğitimini kendisi en güzel şekilde verdi. Şimdi bunu bilmeyenler her şeyi okuyorlar. ‘Rabbim oku demiş’ diyorlar ama öyle değil. Allah, Yaradan rabbinin adıyla oku’ diyor. Besmeleyle başla diyor. Dünya üzerendeki neredeyse hiçbir eğitim sisteminde besmele ile başlama yok. Besmelesiz bir eğitim sistemi var.”

İLK ÜÇ YILDA 14 ÖĞRENCİSİ VARDI

Hz. Muhammed (s.a.v) vahiy geldikten sonraki üç yılın tebliğ süreci olduğunu aktaran Yıldırım, bu üç yıl içinde Efendimizin İslami öğretmek için sadece 14 öğrencisi olduğunu söyledi. Yıldırım bu öğrencilerin isimlerini şöyle sıraladı: “Hz. Hatice, Hz. Ali, Hz. Ebu Bekir, Hz. Osman, Hz. Talha bin Ubeydullah, Hz. Zeyd Bin Harise, Hz. Zübeyr bin Avvam, Hz, Sa’d bin Ebi Vakkas, Hz. abdurrahman bin Avf, Hz. Said bin Zeyd, Hz. Ebu Ubeyde bin Cerrah, Hz. Hamza, Hz. Haris veHz. Cafer.” İlk üç yılın sonunda Hz. Ömeri’in de Müslüman olmasıyla Kâbe’de Müslümanlığı ilan ettiklerini söyleyen Yıldırım, “10 yıl burada putlarla namaz kıldılar. Onlara dokunmadılar. Putlarla alakalı gelen ayetlere tepkiler geldi, küfür olarak algıladılar ama Efendimiz yılmadı, sabretti. gelen tepkilere hoşgörü ile karşılık verdi” diye konuştu.

O EĞİTİMİNİ  ALLAH’TAN ALDI

Hz. Muhammed’in her konuda olduğu gibi eğitimde de örnek olduğunu belirten Yıldırım, şunları söyledi: Hz. Peygamber¸ çok sabırla hareket etmiştir. Kur’an’da insanın aceleci olduğu vurgulanmaktadır. Aceleci olmak¸ her bakımdan zararlıdır. Efendimiz¸ tüm hayatı ve tebliği boyunca sabırla hareket etmiştir. Hz. Peygamber'in¸ bir öğretmen olarak¸ bizlere örnek olacak ve gerçekten de ihtiyacımız olan önemli özelliklerinden biri de sabırlı oluşudur. Hz. Peygamber dini öğretirken sadece baskılara değil¸ aynı zamanda kendisine getirilen cazip tekliflere de sabırla karşı koymuştur. Hz.Peygamber¸ insanlara sevgi ve hoşgörü ile davranmıştır. İnsanlara sevgi ile yaklaşmak ve hoşgörü ile davranmak eğitimde başarıya ulaşabilmek için temel şartlardan birisidir.”

ALİ İBİLEME

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.