Eğitimde mülakat dönemi

Eğitimde mülakat dönemi

Öğretmen alımlarında yeni dönem başlıyor. Öğretmen adaylarına öğretmen lisansı kazanmak için artık sadece KPSS yetmeyecek. Sıkı bir güvenlik araştırmasıyla birlikte adaylar, bundan sonra mülakata tabi tutulacak

15 Temmuz gecesi düzenlenen askeri darbe girişiminin ardından başlatılan operasyonlarla çok sayıda öğretmen açığa alındı. Açığa alınan öğretmen sayısının 21 bin 738 olduğu bildirildi. Akıllarda ise en çok bu boşluğun nasıl doldurulacağı sorusu var. Türkiye, 15 Temmuz gecesi büyük bir askeri darbe girişimi ile karşı karşıya kaldı. Çok geçmeden halkın verdiği destekle bu girişim bastırıldı. Darbeden günler sonra devlet kurum ve kuruluşlarının içine sızmış, FETÖ ile ilişkisi olduğu öğrenilen çok sayıda çalışan görevden alındı.

Yapılan operasyon dalgalarıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)'de görev yapan 21 bin 738 öğretmen açığa alındı. Bu öğretmenlerin öğretmenlik lisansları iptal oldu. Girişimden önce gündeme gelen ve öğretmen adaylarında büyük bir üzüntü yaşatan “Sözleşmeli Öğretmen” polemiği, girişimden sonra yerini heyecana bıraktı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın Açığa alınan öğretmenlerin yerini doldurmak için açılacak 20 bin öğretmen kadrosu söylemi, atanmayı bekleyen öğretmen adaylarının yüzünü güldürdü. Bu sürecin nasıl işleyeceği de tüm öğretmen adayları tarafından merakla bekleniyor. Temizlik dalgasının önümüzdeki günlerde de devam edeceği gelen bilgiler arasında.

ÖĞRETMENLER MÜLAKATA GİRECEK

AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Etyemez, neredeyse bütün mesleklerde işe alım yapılırken, adayların mülakattan geçtiğini dile getirdi. Öğretmen adaylarının daha önce hiç mülakata girmediğini KPSS ile alımlarının gerçekleştirildiğini belirten Etyemez, “Öğretmen adayları, KPSS ile öğretmenlik lisansını almaya hak kazanıyorlar. Biz mülakat yapılmasına ve öğretmenlerin öyle seçilmesine dönük bir teklif sunduk. Teklifimiz onaya sunulacak. Mülakat öncelikle bu meslekte olmalı. Öğretmenler geleceğe yön verecek nesilleri yetiştiriyorlar. Bizim 'Sözleşmeli Öğretmen' söylemlerimiz, mesleğin sağlıklı işlemesi için öngörülmüş bir uygulamaydı. Göreve yeni başlayan öğretmenler, doğuya gönderiliyor ve hemen gidip derse giriyor. İlk andan itibaren ne yapacağını bilmiyor, bocalamaya başlıyor. Sözleşmeli öğretmenlik, öğretmenlerin mesleğe adaptasyon olma sürecinde de hayati bir öneme sahipti. Kurum içindeki temizlikler bitince, bütün konular enine boyuna değerlendirilecek. Kurumlar boşluğu kabul etmez. Temizlik ile birlikte yapılan operasyonlarla boşaltılan kadrolar, en kısa sürede bakanlığın çalışmaları ile tekrardan doldurulacak” dedi.

BOŞLUK EYLÜL'E KADAR DOLDURULACAK

Eğitim-Bir-Sen Konya Şube Başkanı Nazif Karlıer, yapılan temizlik ve açığa alınan öğretmenlerden dolayı oluşan boşluğun çok geçmeden doldurulacağını söyledi. Konya'da yaklaşık 900 öğretmenin açığa alındığı ve soruşturmalarının sürdüğünü dile getiren Karlıer şunları kaydetti: “Öğretmen adayları KPSS ve alan sınavları ile öğretmen olmaya hak kazanıyorlardı. Bu tek başına yeterli bir sistem değil. Mülakat kesinlikle olmalı ve olacak da. Güvenlik araştırması ile birlikte öğretmen alımları gerçekleştirilecek. Eylül ayına kadar yaşanan boşluk doldurulacak. Her yol denenecek. OHAL kapsamındaki temizleme işlemi uzun sürerse, kayıt alınacak ve ücretli öğretmenlikle açık kapatılacak. Açığa alınan öğretmenlerin soruşturması henüz bitmedi. Suçsuz oldukları anlaşılırsa aynı okulda görev yapmasını doğru bulmuyoruz. Farklı okullarda mesleki hayatlarına devam edebilirler. Haksızlığa uğrayan ve bağlantısı olmadığı halde isimleri öğretmenler listesinde yer alanların haksızlıkları giderilmeli, terör örgütü ile en küçük bir bağlantısı olanların da en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.