Eğitimde ilkleri gerçekleştiriyoruz

Eğitimde ilkleri gerçekleştiriyoruz

Ayşe Kemal İnanç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi son yıllarda elde ettiği başarılarla Konya’da marka bir lise haline geldi. Okul Müdürü Yahya Akkaya, hedeflerinin eğitimde Konya’da ilkleri başarmak olduğunu söyledi

Konya’da sınavla öğrenci alan proje okulları arasında yer alan Selçuklu Ayşe - Kemal İnanç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi başarılarını her geçen gün artırıyor. Fen ve Sosyal Bilimler Proje okulları arasında olan ve projeleriyle Konya’da adından sıkça söz ettiren Selçuklu Ayşe - Kemal İnanç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi, bu yıl Liselere Giriş Sınavı (LGS) tercih edilecek okullar arasında ön sıralarda yer alıyor. Ayşe Kemal İnanç Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Yahya Akkaya, “ 2018 yılında 4 yıllık fakültelere 41, 2 yıllık yüksekokullara 25 öğrencimiz yerleşmiştir.  Arapça Etkinlik Yarışmaları kapsamında il genelinde; Arapça Şiir Okuma kategorisinde Şerife Sena Şen kızımız 1. olmuştur, Arapça Metin Canlandırma kategorisinde Tuğçe Yıldız ve Sümeyye Yazıcı 3. olmuştur. Ayrıca Arapça bilgi yarışmalarında okulumuz Türkiye 6.sı olmuştur.  Okulumuza yeni gelen 9. Sınıf öğrencilerine yönelik okula uyum programı kapsamında sinema ve kongre merkezi programlarına katılım sağlandı, anne kız kitap okumaları gerçekleştirildi, geziler ve okulu tanıma programları düzenlendi.  Öğrencilerimize yönelik üniversite ve kütüphanelere inceleme gezileri düzenlendi. Ayrıca Kapadokya, Bursa ve İstanbul’a kültürel geziler düzenlendi.  Dini etkinlikler kapsamında Asr-ı Saadet Sokağı, Kur’an-ı Kerim’den Hayat Ölçüleri, Şehr-i Ramazan, Kandil Programları, Hasbihal Buluşmaları vb. etkinlikler yapılmıştır. Okulumuzda akademik ve sanatsal kurslar kapsamında DYK, ney, ebru çalışmalarımız öğrencilerimizin gelişimine katkı sağlamıştır.  Okuma Köşesi, veli görüşme odası, sedirli mescid, tilavet salonu, edebiyat sokağı, matematik sokağı, dil sokağı, dil atölyesi, sanat atölyesi faaliyete geçmiştir.  9. ve 12. sınıflara yönelik Eğitim Danışmanlığı faaliyetleri yapıldı” dedi.

3-2-052.jpg

AKADEMİK ÇALIŞMALAR DA DEVAM EDECEK

Okulun başarısını, Fen ve Sosyal Bilimler Programını anlatan Okul Müdürü Yahya Akkaya, şunları söyledi: “Okulumuz başarısını her geçen yıl artırmaya devam ediyor. Okulumuzla ilgili ayrıntılı bilgi için okulumuza gelerek okul idare ve öğretmenleriyle yüz yüze görüşebilir ya da okul web sitemizden bilgi alabilirsiniz. Akademik, sosyal, kültürel, sportif çalışmalar ve programlarda önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren sizleri de aramızda görmek isteriz. Anadolu İmam Hatip Liselerinin tamamında öğrenciler Fen Bilimleri veya Sosyal Bilimler alanındaki dersleri Anadolu liseleri ile eşit olarak alıyorlar. Proje Uygulayan Anadolu İmam Hatip Liselerinde öğrenciler 11. sınıflarda 18 saat, 12. sınıflarda 20 saat ders seçerek Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler, Eşit Ağırlık, Sözel ve Yabancı Dil alanlarında bir üst öğrenime hazırlanıyorlar. Bu bakımdan, Proje Anadolu İmam Hatip Liselerindeki dersler spor, sanat ve yabancı dil derslerindeki az bir farklılık dışında Fen Liseleri ve Anadolu Liseleri ile müfredat ve saat olarak aynıdır. İlave olarak öğrenciler analitik düşünme, sentezleme, yorumlama, mukayeseetme, sorgulama, araştırma, inceleme, hafızayı kullanma, dil ve hitabet becerilerini geliştiren, özgüvenlerini pekiştiren ve imam hatip okullarına özgü olan Kur'an-ı Kerim, Tefsir, Hadis, Fıkıh, Kelam, Akaid, Siyer, Dinler Tarihi, Hitabet ve Meslekî Uygulama, İslam Kültür ve Medeniyeti dersleri alıyorlar. Fen ve sosyal bilimler Proje uygulananı Anadolu imam hatip liselerinde öğrenciler, yukarıda belirtilen bütün kazanımlara ilave olarak fen bilimleri veya sosyal bilimler alanında 6 saat daha fazla ders alabilmekte, fen liselerindeki derslerin müfredatını ve kitaplarını da okuyabilmektedirler. Ayrıca üniversitelerle protokoller yapılarak öğrencilerin akademik öğrenmeleri ile kariyer planlamaları desteklenmektedir. Proje Okullarında ise okullar kendi yöneticilerini ve öğretmenlerini seçebilmektedir. Fen ve Sosyal Bilimler programın amacına gelince;   Anadolu İmam Hatip  Liselerinde öğrenim görüp  fen  bilimlerine  ve sosyal  bilimlere  ilgi  duyan öğrencilerin kabiliyetleri doğrultusunda gelişmelerine destek vermek, rasyonel ve analitik düşünme becerilerini geliştirmek oluyor.”

Okulumuzda öğrenciler 10. sınıftan itibaren fen bilimleri alanı veya sosyal bilimler alanında ders seçebilmektedir” diyen Akkaya, şunları kaydetti: “Bu dersler, öğrencinin devam edeceği alan, öğrencinin ilgi ve istekleri, derslerdeki başarı durumu ve hedeflediği yükseköğretim programı doğrultusunda öğrenci, veli ve okul tarafından ortaklaşa belirlenmektedir. Öğrenciler belirledikleri alan doğrultusunda fen veya sosyal bilimler alanı ile ilgili dersleri 10. sınıfta 2 saat, 11. sınıfta 18 saat, 12. sınıfta 20 saat almaktadırlar. Fen Bilimleri alanında seçilen ve okutulan dersler Fen liseleri ile aynı olup; Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilim Tarihi ve Uygulamaları, Matematik Tarihi ve Uygulamaları dersleridir. Fen ve sosyal Bilimler programlı AİHL'de fen bilimleri alanını seçen öğrenciler, dört yıl boyunca derslerin yanı sıra üniversitelerden akademik destek almakta ve alan akademisyenleri tarafından verilen seminer ve konferanslara katılmaktadır. Öğrenciler kabiliyetlerine göre Seçmeli Dersler arasından, Dini Musıki, Hüsn-ü Hat, Ebru, Ney vb. dersleri de seçebilmektedirler . Sosyal Bilimleri alanında seçilen ve okutulan dersler; Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik, Mantık, Psikoloji, Sosyoloji, Sosyal Bilim Çalışmaları, İslam Bilim Tarihi, İslam Bilim Tarihi, Osmanlı Türkçesi, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersleridir. Sosyal bilimler liselerinde fark olarak Sanat Tarihi dersi okutulmaktadır. Türk Kültür ve Medeniyeti Tarihi dersi ile İslam Kültür ve Medeniyeti dersi programları birbirine çok yakındır.”

ÜNİVERSİTELERİN BİRİKİMLERİNDEN FAYDALANIYORUZ

Fen ve Sosyal Bilimler Programlı okulların avantajları hakkında da bahseden Akkaya, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu okulların üniversitelerle işbirliği yapmaları, protokoller imzalayarak çalışmalar yürütmeleri esastır. Bu bağlamda öğrenciler akademik camia ile tanışmakta, üniversitelerin birikiminden yararlanmaktadır. Araştırma ve inceleme yöntemleri hakkında bilgi edinmektedirler. Belirli başarıları olan öğrenciler tematik yaz etkinlikleri bağlamında Fen bilimleri ve sosyal bilimler alanında gerçekleştirilen yaz eğitim etkinliklerine katılma imkânına sahiptir. Yine bu okullarda bütün imam hatip liseleri ve ortaokullarında olduğu gibi okulların Vizyon Belgesi ve Kalite Takip Sistemi (KTS) bağlamında eğitim ortamları, öğretmen gelişimi, akademik ve mesleki gelişim, bilimsel, sosyal kültürel etkinlikler, paydaşlarla işbirliği, izleme ve değerlendirme alanlarında her ay 7 eylem gerçekleştirilmekte ve Bakanlıkça takip edilmektedir. Öte yandan kamu kurumları, mezun dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla da farklı projeler gerçekleştirilmektedir. Okulların üniversitelerle protokollerinin olması ve ortak çalışmalar yapılması, seminer ve konferanslar ile  öğrencilerin  akademisyenlerle  birlikte eğitim faaliyetlerinde bulunması  onları üniversite ortamına güçlü bir şekilde motive etmektedir. Öte yandan öğrenciler okudukları kitaplar, aldıkları seminerler ve katıldıkları konferanslar ile yükseköğrenimde eğitim görecekleri fen bilimler alanı veya sosyal bilimler alanı ile ilgili kültür ve medeniyetimizin birikimlerinden yararlanmış olmaktadırlar. Tercih ettikleri alanla ilgili imam hatip okullarının verdiği kazanımlarla birlikte güçlü bir hazır  bulunuşluk  imkânı   elde  etmektedirler. Üniversitelere giriş sınavlarına yönelik okullarda güçlü bir farkındalık olup okulların imkanları ve planları dahilinde grup çalışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, yoğun deneme sınavları, etüt çalışmaları, ara tatillerde ve yaz tatillerinde hazırlık programları gerçekleştirilmektedir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum