Eğitimde cazibe merkezi olacağız

Eğitimde cazibe merkezi olacağız

Selçuk Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nur Görkemli, amaçlarının Türkiye’yi yükseköğretimde cazibe merkezi haline getirmek olduğunu söyledi

Selçuk Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından ‘Mevlana Değişim Programı Tanıtım ve Bilgilendirme Paneli’ düzenlendi. Gerçekleştirilen panelde, yurtdışında öğrenim hayatına devam etmek isteyen katılımcılara Mevlana Değişim Programı’ndan yararlanarak hangi ülkelere gidebilecekleri, programdan yararlanmaları için yapılması gerekenler ve sürecin detayları hakkında bilgi verildi. Selçuk Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele Dış İlişkiler Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nur Görkemli, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hasan Bahar, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ali Temizel, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

BÜTÜN YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINI KAPSAMAKTADIR

Panelin açılış konuşmasını ve sunumunu yapan Selçuk Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Nur Görkemli, “Mevlana Değişim Programı, yurt içinde eğitim veren yüksek öğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yüksek öğretim kurumları arasında öğretim elemanı ve öğrenci değişimini mümkün kılan bir programdır. Hiçbir coğrafi bölge ayrımı olmaksızın tüm dünyadaki yüksek öğretim kurumlarını kapsayan program bu özelliğiyle diğer programlardan ayrılmaktadır. Bu programdan yararlanan öğrenci ya da akademisyenler diğer değişim programlarından da yararlanabilmektedir. Programın amacı, yükseköğretim kurumlarının uluslararasılaşmasına katkıda bulunmak, Türkiye’yi yükseköğretimde cazibe merkezi haline getirmek, yükseköğretim kurumlarının akademik kapasitesini artırmak, Türkiye’nin zengin kültürel ve tarihi mirasını küresel düzeyde paylaşmak, farklılıklara saygı ve anlayış kültürünün zenginleşmesini sağlamaktır” dedi.

BAŞVURU İÇİN GEREKENLER

Dünya sıralamasında Selçuk Üniversitesi’nden önde ya da en yakın olan üniversitelerle anlaşmalar yapmaya çalıştıklarını söyleyen Mevlana Değişim Programı Koordinatörlüğü Personeli Muhammet Demirbaş ise, “Öncelikle anlaşma yapmak istediğimiz üniversitenin dünya ve kendi ülke sıralamasında kaçıncı olduğuna bakıyoruz. Bu bilgiden sonra da sürece başlıyoruz. YÖK tarafından 2 yıl önce kurulan programla şu ana kadar üniversitemize 8 öğrenci, 11 akademisyen gelirken, yurtdışındaki çeşitli üniversitelere 4 öğrenci ve 18 akademisyen gitmiştir. Seçim kriteri, yüzde 50 dil puanı ve yüzde 50 not ortalaması ile belirlenir. Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler ile hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemlerinde bulunan yüksek lisans ve doktora öğrencileri, esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan faydalanamazlar. Program kapsamında YÖK, gidilecek ülkenin gelişmişlik düzeyine göre öğrenciler için karşılıksız olmak üzere belirli bir burs miktarı belirlemiştir. Bu bursların yüzde 70’i her ay programdan yararlanan öğrencilerin hesabına yatırılmaktadır. Programı başarıyla tamamlayıp üniversiteye döndüklerinde ise kalan yüzde 30 da öğrencinin hesabına yatırılır. Öğrenci bu programdan en az bir dönem en çok ise iki dönem yararlanmaktadır. Akademisyenler ise Mevlana Değişim Programı kapsamında bir eğitim-öğretim yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere en az iki hafta, en fazla üç ay süreyle ders verme hareketliliğinden faydalanabilirler” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.