Eğitim Siyaseti Ve Toplam Kalite Ele Alındı

Eğitim Siyaseti Ve Toplam Kalite Ele Alındı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Eğitim Günleri Konferanslar Serisinin” 12’incisinde, Eğitim Siyaseti ve Toplam Kalite konusu konuşuldu.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen “Eğitim Günleri Konferanslar Serisinin” 12’incisinde, Eğitim Siyaseti ve Toplam Kalite konusu konuşuldu. Düzenlenen konferansa TBMM Ankara Milletvekili Prof. Dr. Zuhal Topçu konuşmacı olarak katıldı.

ASÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın icracı bir kurum olduğunu ve doğrudan istikbali ilgilendiren yapısıyla, sürekli gündemde bulunduğunu belirtti. 1961, 1973, 1981, 1997 yıllarında çıkarılan kanunlara vurgu yapan ve bu yıllarda çıkarılan kanunların öncesinde muhtıralar, ihtilallar gibi olağanüstü dönemler yaşandığını ifade eden Yılmaz, 2012 yılında 4+4+4 olarak bilinen kanunun çıktığını, bu kanunun diğerlerine göre sivil bir irade tarafından çıkarıldığını söylemenin mümkün olduğunu belirtti. “Kanuna, getirdiği yenilikler ve teknoloji olarak baktığımızda getirdiği önemli kazanımlar var” diyen Prof. Dr. Süleyman Yılmaz, buna rağmen yaşanan kimi aksaklıklar olduğunun da altını çizdi.

Eğitim siyasetinin çok önemli bir konu olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Cumhuriyet tarihi boyunca en fazla Bakan değiştiren kurumlardan birisinin Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu, bu durumun üzerinde ciddiyetle durup düşünülmesi gerektiğini söyledi. Eğitimde izlenmesi gereken siyaset noktasında kafaların karışık olduğuna değinen Rektör Acar, “12 yıldır Türkiye’de, tek partinin kurduğu bir hükümet var; bu anlamda istikrarlı bir dönemden geçiyoruz. Ama buna rağmen 5 tane Milli Eğitim Bakanı değişmiş. Milli Eğitim siyasetimizde halen “Ne yapalım, nasıl yapalım, nereye gidelim, nerede duralım?” konusunda çok netleşmiş olduğumuzu söyleyemeyiz” dedi.

TEKNİK OKULLARA YÖNLENDİRME ÜNİVERSİTE YIĞILMALARINI ÖNLEYEBİLİR

Yaklaşık 2 ay evvel Almanya’da bulunduğunu ve oradaki eğitim sistemini inceleme şansına sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Acar, şöyle devam etti: “Almanya’da ortaokul seviyesindeki öğrenciler çok ciddi bir ölçme, yönlendirme ve değerlendirme testlerinden geçiriliyor. Öğrencilerin sadece yüzde 20-25’ini üniversiteye, geri kalan büyük çoğunluğunu da -sanayi ve diğer sektörlerin ara eleman ihtiyacının karşılanabilmesi için- teknik okullara yönlendiriyorlar. Türkiye’de de böyle bir yola girilirse, bugün üniversite kapılarında yaşanan yığılma bu seviyede olmayacaktır. Son YGS’ye 2 milyondan fazla öğrenci girdi. Üniversite sayısındaki artışa rağmen Türkiye’deki kapasite 500-600 bin civarında. Bir yanda kendi istediği bölüme gidemeyen öğrenciler var, diğer yanda ara eleman bulamıyorum diyen sanayiciler, girişimciler var. Bu manada ortaöğretim ve lise öğrenimi siyasetimizi ciddi biçimde gözden geçirmemiz gerekiyor.”

BAŞARISIZ OLANIN AYIKLANDIĞI BİR YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİ GEREKİYOR

Üniversitelerin de gözden geçirilmeye ihtiyacı olduğuna değinen ASÜ Rektörü, 12 Eylül’den kalan, o dönemin olağanüstü şartlarının damgasını taşıyan kanunların gözden geçirilmesi ve üniversite yükseköğretim sisteminin yeni bir kılığa büründürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Acar, “Daha âdemimerkeziyetçi, daha üniversiteleri yerel sorunlarına yönlendirebilecek, daha proje odaklı düşünen, çok çalışanın ve verimli olanın ödüllendirildiği, çalışmayanın ve başarısız olanın da sistemden ayıklanabildiği bir sistem getirmek gerekiyor” diye konuştu.

Yapılan açılış ve selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen TBMM Ankara Milletvekili Prof. Dr. Zuhal Topçu eğitim sistemi, eğitimde toplam kalite ve eğitim siyaseti hususlarına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.