Eğitim sistemi yok ediliyor

Eğitim sistemi yok ediliyor

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Şükrü Balun, 2002’den bu yana uygulanan eğitimde ticarileştirme ve siyasileştirme uygulamalarının 2014-2015 eğitim öğretim yılında da artırarak devam ettiğini söyledi

Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Şükrü Balun, yaptığı açıklamasında eğitim sisteminin çökertildiğini belirterek, “Ülkemizde 2002’den bu yana uygulanan eğitimdeki ticarileştirme ve gericileştirme uygulamaları 2014-2015 eğitim öğretim yılında da artırarak devam etmiştir. Eğitimde yıllardır acil çözüm bekleyen sorunları bir tarafa bırakılmıştır.

Siyasi iktidarın 4+4+4 yasasına bağlı olarak ulaşmayı planladığı ikinci aşamanın karma eğitime son vermek olduğunu defalarca söylemiştik. Bugün karma eğitimin kaldırılmasına yönelik adımlara her gün bir yenisi eklenmekte ve karma eğitim fiilen kaldırılmaktadır” dedi. TEOG yerleştirmelerinde yanlış üstüne yanlış yapıldığını da ifade eden Şükrü Balun, “TEOG yerleştirmelerinde göz göre göre yapılan yanlışlar nedeniyle çok sayıda öğrenci kendi istekleri dışında meslek liselerine ya da imam hatiplere yerleştirilmiştir. Velilerin ve öğrencilerin bireysel tercihlerine saygı duymak yerine, öğrencilerin hangi okula gideceğini, hangi dersleri seçeceğini bile bizzat kendisi belirlemek isteyen MEB, binlerce öğrenciyi evlerinden çok uzaktaki okullara kaydetmiştir. Çocuğunu başka okullara nakletmek isteyen velilere engeller çıkarılmış, kontenjan olan okullara kaydetmek isteyen velilerden yüksek miktarlarda zorunlu bağış istenmiştir” dedi.

Eğitimin giderek piyasa merkezli bir hale getirildiğine dikkat çeken Şükrü Balun bu konuda şunları söyledi: “Öğretmen yetiştirme süreci siyasallaştırılarak çökertilmiş, öğretmenliğin saygınlığı da bundan büyük zarar görmüştür. Son yıllarda öğretmenlik mesleğinin itibarını zedeleyen söylem ve tutumların süreklilik kazanması, Alo 147 gibi isimsiz ihbar hatlarının kurulması,  öğretmene yönelik şiddet eylemlerini artırmıştır. Bu tür olaylar sonucunda hayatını kaybeden ya da ciddi sağlık problemleri yaşayan öğretmenler bulunmaktadır. Eğitim-İş’in “Öğretmenlerin gelirlerine ilişkin öğretmen görüşleri” araştırması sonuçlarına göre Öğretmenlerin yüzde 73’ü gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle mesleğine motive olamadığını, yüzde 61’i gelirlerindeki yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığını, yüzde 69’u ise daha çok para kazanacağı bir iş imkânı olursa öğretmenliği bırakacağını belirtmiştir. Öğretmenlerin yüzde 81’i kredi kartına, yüzde 79’u bankaya, yüzde 41’i esnafa, yüzde 39’u ise şahıslara borcu olduğunu belirtirken, yüzde 40’ı ise annesinden ve babasından maddi destek aldığını belirtmiştir. Değerlendirme ölçütleri belli olmayan bir mülakat yöntemiyle yöneticiler kıyıma uğratılmıştır. Yandaş kadro merakı, yalnızca yöneticilerle sınırlı kalmamış, torba yasayla yandaş öğretmen dönemi de başlatılmıştır. Taşeronluk sisteminin içerisine eğitim emekçilerini de almaya çalışmaktadır.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.