Eğitim sistemi sorunlu

Eğitim sistemi sorunlu

350 bin öğretmenin atama beklediği Türkiye'de öğretmenler, ücret, atama ve tayin problemleri ile boğuşuyor. Öğrenci başarısının düştüğünü ifade eden Tanfer Ata, “Bu konuda öğretmenler suçlanıyor. Fakat sorun sistemin sık sık değiştirilmesi” dedi

‘24 Kasım Öğretmenler Günü’nde yüz binlerce öğretmen atama bekliyor. Rotasyon uygulaması, ücretlerin yetersizliği ve sık sık değiştirilen sistem öğretmenlerin performansını düşürürken eğitimin kalitesi her geçen yıl daha fazla sorgulanmaya başladı. Okullarda öğrenci başarısının düştüğünü ifade eden öğretmenler bunun kendilerine bağlanmasını kabul etmeyip sistemi suçluyor. Emekli öğretmenler ise unutulduklarını ifade ediyor. Öğretmenlerin sorunlarının sadece bir günde anılmayla çözülmeyeceğini ifade eden Türk-eğitim-Sen Konya 1 Nolu Şube Başkanı Tanfer Ata, “Tüm partilerin öğretmenlerin sorunlarını seçim malzemesi olarak kullanıyor. Birden bire bir çözüm beklemiyoruz ama gerekli planlamaların yapılarak sorunların çözülmesi gerekiyor. Öğretmenlerin 3 temel problemi vardır, bunlar; atanamayan öğretmenler problemi, ek ders ücretleri ve tayinlerdir” dedi.

4-3tanfer-ata-(3).jpg

BAŞARISIZLIĞIN SORUMLUSU ÖĞRETMEN DEĞİL

Atanamayan öğretmenlere hep ümit verildiği fakat bu ümitlerin boşa çıktığını söyleyen Ata, şöyle konuştu: “Yapılan yaklaşık 100 bin atama ile atanamayan öğretmen sayısı 300-350 bin sayısına düşmüştür fakat bu ciddi bir sayı. Yeni fakülteler açılıyor, her geçen yıl yeni mezunlar geliyor. KPSS dışında alan sınavı getirildi. Bunlar kabul edilebilir değil. Atama bekleyen yetişmiş öğretmenlerimiz hizmet etmek, faydalı olmak istiyor. Milli Eğitim’in önlem alması ve politika geliştirmesi lazım. Öğretmenlerin aldığı ücret hala yeterli bir seviyeye çekilemedi. 13 yıllık iktidar döneminde iyileşme oldu fakat yetersiz. Ek ders ücretleri konusundaki sözleri duymaktan bıktık. Hala 10 TL seviyesinde olan ek ders ücretleri 15 TL’ye çıkarılmalıdır.” Rotasyon uygulamasına bir an önce son verilmesi gerektiğini ifade eden Ata, konuşmasına şöyle devam etti: “Görevinde belirli bir süreyi dolduran öğretmenlerimizin yerleri değiştiriliyor. Bunun faydalı bir uygulama olmayacağını defalarca söyledik. Seçimler nedeniyle haziran ayında rotasyon uygulanmadı fakat kanun-yönetmelik halen duruyor. Bu kaldırılmalı. Okulların dönüşümünden dolayı norm kadro fazlası var. Küçük adımlar atılıyor fakat buna köklü bir çözüm getirilmeli. İdarecilerin görev yerlerinin değiştirilmesi veya görevlerine son verilmesi neticesinde idarecilik konusu ciddi erozyona uğradı. İdarecilerin yüzde 90’ı yandaş sendika etkisi ile değiştirildi. İdari yapı bozuldu. Bu konuda Danıştay kararı var fakat uygulanmıyor. Okullarda öğrenci başarısı düşüyor. Sistem ile çok oynanıyor bu yüzden verim alınamıyor. Bu konuda öğretmenler suçlanıyor. Öğretmene sahip çıkan yok. Öğretmen de bu tür olumsuzluklardan etkilenip performans kaybı yaşıyor.”

4-4yavuz-aydin-ogder-yeni.jpg

EMEKLİNİN ESAMESİ OKUNMUYOR

Şuurlu Öğretmenler Derneği Şube Başkanı Yavuz Aydın da öğretmenlerin öğretmenler gününü tebrik ederek, “Öncelikle öğretmenlik mesleğinin kaybetmiş olduğu saygınlığın yeniden kazandırılması lazım. Öğretmenlerin de bu mesleğin saygınlığını artıracak şekilde mesleğini icra etmesi gerekiyor. 1 Milyonu aşkın öğretmenin bulunduğu batılı eğitim sistemimiz biran önce milli eğitim sistemine dönüştürülmelidir” dedi.  “Şu kadar zam verdim, tatil günlerini düzenledim gibi pansuman tedbirlerle öğretmenin çektiği çile sona ermez, verimi de artırılamaz” diyen Aydın, konuşmasına şöyle devam etti: “Emeklileri ile birlikte 2 milyonu aşkın öğretmen var. Bu öğretmenler sadece 24 Kasım’da anılmayla meseleleri hallolmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ve yeni seçilecek bakanımızdan öğretmenin kadim medeniyetimizden kalma saygınlığının yeninden kazandırılması konusunda çalışmalar bekliyoruz. Batılı ülkelerden ithal edilen sistemimiz öğretmeni etkisiz kılıyor. Veliler ve öğrenciler tarafından şikayet edilen bir konuma sürüklüyor. Emekli öğretmenlerimiz hem maddi olarak hem de manevi olarak unutuldu. Aldıkları maaşlar belli. Yüzde 2-3’lerle idare ediyorlar. Emekli öğretmene bir saygı vardı fakat şimdi esameleri bile okunmuyor.”

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum