Eğitim konusunda ‘başkent’ olabiliriz

Eğitim konusunda ‘başkent’ olabiliriz

Konya'da ilk olarak gerçekleştirilen Yenilikçi Eğitim Kongresi'ni değerlendiren Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, “Konya bir başkent, eğitim konusunda da Anadolu’ya başkentlik yapabiliriz” dedi

RÖPORTAJ HÂLİD ŞEN

Gençlik Eğitim Kurumları, 31 Mart tarihinde Konya'da ilk olarak Yenilikçi Eğitim Kongresi'ni düzenledi. Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Eğitim ve Oyun” temalı Yenilikçi Eğitim Kongresi’ne Kayseri. Sivas, Ankara, Bolu, İstanbul, Antep gibi pek çok şehirden öğretmenler ve eğitimcilerin yanı sıra öğrencilerden de katılım oldu. 1 gün boyunca süren kongrede konuşmalar sonrası çeşitli atölyeler ile yenilikçi eğitime yönelik çalışmalar yapıldı. Kongre öncesini ve sonrasını değerlendiren Gençlik Eğitim Kurumları Genel Müdürü Barış Çağlayan Çakır, Konya’da ilk olarak düzenledikleri etkinliklerinin başarı ile tamamlanmasından dolayı mutlu olduklarını belirterek, “Kongremize yarısı Konya dışından olmak üzere 600’den fazla kişi katıldı. Bir başkent daima başkenttir. Konya diğer alanlarda olduğu gibi eğitimde de Anadolu'ya öncü olacak çalışmaların yapılacağı bir yer olduğunu düşünüyoruz” dedi.

3-2-038.jpg


Yenilikçi Eğitim Kongresi (YEK) hakkında biraz bilgi verir misiniz? Konya'da böyle bir etkinlik nasıl çıktı?

Yenilikçi Eğitim kongresine başlangıcımız, şöyle oldu; Gençlik Eğitim Kurumları 1995'ten buyana eğitimdeki yenilikleri takip etmek adına sürekli çalışmalar yapıyor. 1996 yılında eğitimde Uluslararası Eğitim Kongresi'ni Konya'da ilk defa gerçekleştirmiş bir kurumuz. Son 5 yılda İngilizce öğretmenlerine yönelik ELT seminerleri, hem de okul öncesi öğretmenlerine yönelik seminerleri her yıl gerçekleştiriyoruz. Bunları okullarımızda gerçekleştiriyorduk. Ortalama 200-300 kişi katılıyordu. Bunun yanında eğitimdeki yenilikleri sürekli takip ediyoruz. Ankara, İstanbul'a ve diğer şehirlere seminerlere gidiyorduk. Konya'da da böyle bir eğitim programı yapabilir miyiz diye düşünüyorduk. Aynı zamanda üniversitelerden de akademik danışmanlık alıyoruz. Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Bengü Türkoğlu hanım ile görüşerek Anaokulumuzda 'Bilişsel oyunlar' ile ilgili bir çalışma yapmıştık. Şöyle bir sıkıntı var. Eğer yabancı diliniz varsa Avrupa'da Amerika'daki eğitim gelişmeleri hemen Türkiye'ye transfer ediliyor. Orada var bizde de olsun deniliyor. Çok çabuk tüketiyoruz. Altı doldurulmadan, programsız bir şekilde transferler yapılıyor. Mesela çocuklara sürekli stratejiye yönelik oyunlar oynatılıyor. Bunun bir program dahilinde olması lazım. Çocuktaki farklı gelişim alanlarının gelişimine yönelik oyunlar da lazım. Yine Bengü hanımla bir toplantımızda böyle bir toplantıyı Konya'da yapma kanaati oluştu.

3-3-025.jpg

Kongreye ilgi nasıldı? Beklediğiniz katılım oldu mu?

Kongre Konya'da ilk defa yapılan bir çalışma idi. Bu çalışmaya biz Yenilikçi Eğitim Kongresi ismini verdik. Eğitimdeki son yenilikleri, öğretmenlere, paydaşlarımıza yansıtmak istedik. Bununla ilgili Prof. Dr. Belma Tuğrul, Prof. Dr. Ziya Selçuk, Doç. Dr. M.Sencer Çorlu, Dr. Serkan Karaismailoğlu, Levent Galip Yeşil gibi kıymetli hocalarımız kongremize katıldı. Öğleden önce 5 konuşmacı sahne aldı, öğleden sonra ise 20-25 kişilik atölye çalışmaları yapıldı. 11 farklı atölyemiz vardı. Bunları belirlerken de 'Oyun ve eğitim' temamıza uygun belirledik. Hem okul öncesi, hem de ilkokul öğretmenlerini düşündük. Ortaokul ve lise öğretmenlerimize de uygun bir program hazırladık. Bilişsel oyunlar, oyunla zeka alanlarının belirlenmesi gibi atölyelerimiz vardı. Matematik atölyemiz, çocuk çizimleri, drama, iletişim, beden dili ve algı, lego ve STEM atölyeleri yapıldı. Konya'da ilk defa böyle bir kongre gerçekleşti. Online kayıt aldık. Bir başkent daima başkenttir. Konya diğer alanlarda olduğu gibi eğitimde de Anadolu'ya öncü olacak çalışmaların yapılacağı bir yer olduğunu düşünüyoruz. Kayseri. Sivas, Ankara, Bolu, Antep'ten yoğun katılımlar oldu. Öğretmenlerimiz, öğretim üyelerimiz, bu işe gönül vermiş velilerimiz ve öğrenciler de katıldı. Toplam katılım 600'ü geçti. Katılımcıların yarısı Konya, diğer yarısı dışarıdan geldi. Fiyatlar uygundu, Konya’ya ulaşım rahat olduğu için katılım iyiydi.

3-4-019.jpg

Beklenilen, istediğini verimi kongrede alabildiniz mi?

Biz özellikle katılımcıları 1 gün önceden Konya’ya davet ederek, Konya’yı gezdirdik. Kelebekler Vadisi, Mevlana Türbesi, Sille gibi mekanları gezdirdik. Bu çalışmalar Gençlik Eğitim Kurumları’nın çalışması, Bengü Türkoğlu hocamızın ciddi çalışmaları oldu fakat aynı zamanda Konya’nın tanıtımı için de önemli bir katkı oldu. Konya artık eski Konya değil. Bir kere işin böyle bir yönü var. Diğer katılımcılarımız da Konya’yı gördüler, 2-3 günlük bir Konya programı yaptılar. Selçuklu Kongre Merkezi ile ilgili de çok olumlu tepkiler aldık. Bunların sonucunda katılımcılar, izleyiciler de çok memnun kaldıklarını ifade ettiler. Özellikle sabahki oturumda, eğitimle ilgili yapılan konuşmacılar, atölyeler, ve yaptığımı anketlerle olumlu geri dönüşler aldık. Kongrenin önümüzdeki yıllarda da yapılması yönünde dilekler aldık.

Bu tür kongrelerin eğitim sistemimizdeki yeri nedir?

Dünyada eğitime dair ne tür yenilikler, farklı uygulamalar varsa, bunları görme imkanımız oluyor. Eğitimciler bir araya geldiğinde bu çalışmalarda kendimizi de kontrol etme imkanımız oluyor Eğitimciler kendilerini ‘check’ ediyor. Birtakım kavramlar yenilikler, bize faydalı mı artısı mı eksisi mi fazla bunları düşünme fırsatımız oluyor. Uzmanlar bu konuda görüşlerini beyan etti. STEM atölyemizi 36 kişi ile sınırlamak zorunda kaldık. Sınır olmasa 70-80 kişi katılmak istiyordu. STEM son dönemde çok tartışılıyor. Herkes bir şeyler yapmaya çalışıyor ama ne kadar doğru buna bakmak lazım. STEM, matematik, fen, teknoloji ve mühendislik alanlarının aynı anda uygulanması olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de farklı uygulamalar var. Uygulamada biraz daha çocuğun özgünlüğünü, farklı çalışmaları ortaya çıkarmasına yönelik bir etkinlik. Bir deney yapar gibi değil de proje sunuluyor, çocuk sonuca gidiyor. Çocuk dersten koparsa bu tür etkinliklerle derse katılım sağlanabiliyor. Ziya Selçuk hoca devamlı ifade ediyor; ‘Hep şunu duyuyoruz, haydi çocuklar oyun bitti, derse geçiyoruz. Böyle bir şey yok’ Bütün oyun ve kazanımlarımızı çocuk farkında olmadan uygulamamazı gerekiyor. Bu anlamda oldukça etkili oldu. Sponsor olarak katılan firmalardan da farklı örnekler görülmüş oldu.

Eğitim ile ilgili bu tür etkinlikleriniz önümüzdeki yıllarda da sürecek mi?

Konya bir başkent, eğitim konusunda da Anadolu’ya başkentlik yapabiliriz. Dolayısı ile bu kongreleri devam ettirmek istiyoruz. Bu arz-talep meselesi. Yaptığımız toplantılarda ve kongre sonucu gördük ki, salonda büyük bir heyecan vardı, verim alındı, bu kongrelere devam etmemiz lazım. Öğretmenlere, velilere çok ciddi artılar kazandırdığını düşünüyoruz. Bu işe belediyelerin daha fazla destek vermesi lazım. Bu çalışmayı biz, Gençlik Eğitim Kurumları yapmış olsa da, diğer illerden gelen katılımcılara biz Konya’yı gezdirdik. Sivas’tan Ankara’dan Maraş’tan, İstanbul’dan, Ankara’dan gelen katılımcılar Konya’yı daha iyi tanıma fırsatı yakaladı. Konyalı firmaların bu kongreye sahip çıkması Konya’ya katkı sağlar. Bu kongrenin gerçekleşmesinde büyük emeği olan eğitim danışmanımız Yrd. Doç. Dr. Bengü Türkoğlu hocamıza, kongrenin öncesinde, sonrasında emeği geçen arka planda çalışan isimsiz kahramanlara da teşekkür ediyorum.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.