Ege Bölgesi’nde 160 Bin Ton Pamuk Rekoltesi Bekleniyor

Ege Bölgesi’nde 160 Bin Ton Pamuk Rekoltesi Bekleniyor

Türkiye'nin en kaliteli pamuğunun yetiştiği Ege Bölgesi'nde beyaz altının ekim alanı arttı. 2014-2015 döneminde pamuk üretim alanında yüzde 19,4 oranında artış bekleniyor. Bu sezon, 91 bin 65 hektar alanda 160 bin 375 ton pamuk rekoltesi bekleniyor.İzmir

Türkiye'nin en kaliteli pamuğunun yetiştiği Ege Bölgesi'nde beyaz altının ekim alanı arttı. 2014-2015 döneminde pamuk üretim alanında yüzde 19,4 oranında artış bekleniyor. Bu sezon, 91 bin 65 hektar alanda 160 bin 375 ton pamuk rekoltesi bekleniyor.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası’nın katkılarıyla Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından yapılan 2014-2015 sezonu Ege Bölgesi pamuk üretim alanı ve rekolte tahmini sonuçları, İTB’de düzenlenen toplantıda açıklandı. Uzaktan algılama yöntemiyle yapılan çalışma sonucu pamuk üretim alanının 91 bin 65 hektara, mahlıç pamuk rekoltesinin ise 160 bin 375 tona yükseldiği belirlendi. Rekolte tahmin sonuçlarını açıklayan İTB Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Uçak, “Son yıllarda üretim maliyeti artarken pamuk fiyatları düştü. Hala üretim yapan pamuk üreticilerini kutlarız.” dedi. Zarar eden sektörün hala üretime devam ettiğini belirten Uçak, “Girdi tedarikinde dışa bağımlıyız. Dolayısıyla maliyetleri bir türlü düşüremiyoruz. Girdi maliyetleri yüzde 20 artarken borsada pamuk fiyatı geçen seneye göre yüzde 13 daha düşük. Pamuk satış fiyatlarında ise uluslararası arenada rekabet edemiyoruz. Son dönemlerde aylık bazda dünyanın en fazla pamuk ithal eden ülkesi olan Çin’in önüne geçtik.” diye konuştu. Dünya pamuk fiyatlarının kuzey yarımkürede pamuk hasadının başladığı dönemde son yılların en düşük seviyesine gerilediğine işaret eden Uçak, şöyle devam etti: “Bu gerilemede özellikle artan devir sonu stokları etkili olurken Çin’in pamuk alımlarında kaydedilen önemli değişiklikler belirleyici oldu. Dünya devreden pamuk stoklarının rekor seviyelere ulaşması, gelecekle ilgili pamuk temininde sorun yaşanmayacağına ilişkin rakamlar ve öngörüler tekstil sanayicileri için bir güvence oluşturuyor. Dünyanın en fazla pamuk ithal eden ülkesi Çin’e yaklaşan, ham ihtiyacının yarısına yakın kısmını ithal eden Türkiye’de pamuk fiyatlarının dünya pamuk fiyatları ile uyumlu olması kaçınılmazdır.”

Dış piyasalarda meydana gelen olumsuz gelişmelerden iç piyasanın da nasibini aldığını dile getiren Uçak, İzmir pamuk borsasında geçen sezona göre pamuk fiyatlarının yüzde 13 daha düşük işlem gördüğünü aktardı.

‘DESTEKLEME PRİMLERİ ARTARAK DEVAM ETMELİ’

Maliyet artışlarının pamuk üreticilerini rahatsız ettiğini dile getiren Uçak, “Üretici, pamuklarını geçen seneye göre düşük fiyattan satmaya şimdilik istekli görünmüyor. Pamuk fiyatlarında gerilemenin daha fazla olamayacağına ilişkin fikirleri doğrultusunda fiyatların hiç olmazsa geçen seneki seviyelere gelmesini bekliyor. Bizleri sevindiren tek şey kalite itibariyle gelen pamuklarda renk ve temizlik, geçen sezonlardan daha iyi. Üretim girdileri üzerindeki vergi yüklerinin yüzde 1‘e indirilmesi gibi üretim maliyetlerini düşürücü önlemlere ihtiyacımız vardır. Destekleme primi ödemeleri artarak devam edilmelidir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.