Edirne Valisi: Onlar Müslümanları Katlederken Biz Sinagoglarını Yapıyoruz

Edirne Valisi: Onlar Müslümanları Katlederken Biz Sinagoglarını Yapıyoruz

Edirne Valisi Dursun Şahin, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskına tepki olarak, 4 yıldır restorasyonu devam eden tarihi Büyük Edirne Sinagogu'nun kullanımında kısıtlamaya gidileceğini ve müze olarak kullanılacağını açıkladı....

Edirne Valisi Dursun Şahin, İsrail’in Mescid-i Aksa’ya düzenlediği baskına tepki olarak, 4 yıldır restorasyonu devam eden tarihi Büyük Edirne Sinagogu'nun kullanımında kısıtlamaya gidileceğini ve müze olarak kullanılacağını açıkladı. Musevi cemaati, restorasyonu bitmek üzere olan söz konusu sinagogun ibadethane olarak kullanılabilmesi için valiliğe başvurmuştu.

Valisi Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada "Mescid- i Aksa’nın içinde savaş rüzgarları estiren o eşkıya kılıklı insanlar Müslümanları katlederken, biz de onların sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu. Biz de onların burada mezarlıklarının çevresini değiştiriyoruz, projelerini Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderiyoruz. Tescilini bekliyoruz. Bakın bizim yaklaşımımız nerede onların yaklaşımı nerede. Yani bunu dinleyicilerimizin, izleyicilerimizin takdirlerine sunuyorum.” dedi.

"MÜZE OLACAK"

Vali Şahin, sinagogun içine bir şey konulmayacağını müze şeklinde kullanılacağını ve ziyaretçilere açılacağını belirterek, “Yanındaki ve arkasındaki idari binayı ise Kültür Ve Sanat Müzesi olarak kullanmak üzere talepte bulunduk. Sanıyorum olacak. İlimize bir kültür ve sanat galerisini böylece kazandırmış olacağız. Havranın kullanımı bulunduğu şekliyle müze olarak teşhir edilecek. İçeride bir sergileme ve vitrinleme yapılmayacak.” açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK SİNAGOGUNDA RESTORASYON 2010 YILINDA BAŞLADI

Bugün ki İspanya ve Portekiz topraklarındaki zulümden kaçan binlerce seferad yahudisi 1492 yılında II. Bayezid’in çıkardığı fermanla Osmanlı topraklarına kabul edildi. Akın akın Osmanlı topraklarına gelen yahudiler İzmir, Selanik ve Edirne başta olmak üzere farklı bölgelere yerleştirildi.

Osmanlı hakimiyeti altında yüzyıllar boyunca huzur ve güven içerisinde yaşamını sürdüren yahudilerin Edirne’ye gelen bölümü Kaleiçi bölgesine yerleştirildi. Zaman içerisinde sayıları 20 bine ulaşan yahudiler burada 13 tane farklı büyüklükte sinagog inşa etti. Yıllarca ibadet ve dini merasimlerini yaptığı sinagoglar 1903 yılında meydana gelen büyük Edirne yangınında tahrip oldu. İbadethaneleri yok olan yahudilere için dönemin Sultan 2. Abdülhamit Han tarafından çıkartılan fermanla 1906 yılında Avrupa’nın ikinci büyük sinagogu inşa edildi. Yahudi cemaatinin şehirden ayrılmasından sonra Büyük Sinagog kaderine terk edildi. Zaman içerisinde yıkılan sinagogun yeniden ihya edilmesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü bir çalışma başlattı. 2010 yılında yapılan ihale ile başlatılan çalışmalar bitme aşamasına geldi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.