“Düzenleme milletimizden hak ettiği takdiri görecektir”

“Düzenleme milletimizden hak ettiği takdiri görecektir”

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) Konya İl Müdürlüğü tarafından Konya, Karaman ve Aksaray illerindeki basın organlarının temsilcileri ile bir ‘Medya Buluşması’ gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış’ın konuşmacı olarak katıldığı programa BYEGM İl Müdürü Abdurrahman Fidancı, Basın İlan Kurumu İl Müdürü özden Konur, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir ve gazeteciler katıldı. 16 Nisan Referandumu süreci ve Anayasa değişikliği hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, “Tplum bugün referans ve saiklerle nasıl yönetileceğini tanışıyor. Geçmişin aksine bunu bugün demokratik enstrümanlarla ve kendi seçtikleri aracılığıyla yapıyor. Daha önce bu topluma elinde silah olanlar nasıl yönetileceğini dayattılar. Demokratik olgunluğunu, bugün örnek olarak gösterilen medeniyetlerden çok daha önce yakalamış bir milletten kendi geleceğini tayin hakkı esirgendi. O yüzden de ‘söz milletin, karar milletin’ diyen her siyasi akım bu milletten rağbet gördü. Bunu ısrarla görmezden gelip toplumun neye layık olduğunu; topluma rağmen hükme bağlayanlar ise bu milletten hiç teveccüh göremediler. Siyaset, toplumdan gelen talebi politik bir akılla icraata dönüştürüp yine topluma sunma sanatıdır” dedi.

img_9406.jpg

İKİ FARKLI TÜRKİYE OKUMASI ÖNÜMÜZDE

“15 Temmuz'da millet talep ve ifadenin ötesine geçip bir tavırda bulundu ve bize aslında şunu söyledi, `Ey yöneticiler, darbenin, silahın, tankın önünde durdum. Şehitler, gaziler verdim. Bu işi çöz. Bu işe sebebiyet veren yapıların üstüne git. Hesap veren kalıcı bir demokratik anlayışı tesis et. Benim refah düzeyimi, insanca yaşamamı engelleyen meselelerin rutin aralıklarla önüme gelmesini istemiyorum" diyen Akış, sözlerini şöyle sürdürdü: “Meclisteki iki siyasi parti bu tarihi sorumluluk ve istikamet içinde bir değişikliğe gitti. 1982 Darbe Anayasası'nın ruhu olan mevcut hükümet sistemini değiştirmeye yönelik adım attı ve şimdi bunu millete sunuyor. Dünyadaki başarılı modellerin vizyonundan yararlanılmış, yetinilmemiş o ülkelerdeki sistemin aksayan ve tartışılan yönleri ele alınmış. En nihayetinde de 140 yıllık demokrasi ve modern hükümet modeli denemelerimizle harmanlanarak özgün bir model inşa edilmiş. On yıllardan beri süregelen tartışmaların ortaya koyduğu birikim, milletin seçtiklerinin son kararı millete bırakmak üzere oluşturdukları bir anayasa değişiklik paketi. Bu açıdan, sürecin kendisi bile başlı başına bir kazanım ve bir ilk. Toplumu yönetmeye talip her birey veya organizasyon bir Türkiye okuması yapar. Bugün demokratik meşruiyeti olan siyasiler de bunu yapıyor. Ve millete gördüğü ve okuduğu Türkiye'yi anlatıyor. Millet de sonra bir puan veriyor. Senin okumaların ve gördüğün Türkiye'nin puanı şu diyor. Şu anda da iki farklı Türkiye okuması önümüzde. Millet de 16 Nisan'da bir puan verecek bu okumalara. Bir siyasi muhasebe yapacak. Darbe anayasaları ile şekillenmiş ve perçinlenmiş bir sistemi ya tarihe gömecek ya da onunla yoluna devam edecek.  Bu seçim milletten onay alırsa edilgen olarak konumlandırılmış parlamenterler aktör haline gelecek. Davul başkasının elinde, tokmak başkasının elinde olmaktan çıkacak. Sırtında yumurta küfesi olan, istisna olana karar verebilen ve demokratik meşruiyeti olanlar yetkilendirilecek. Yetkisi olan da, yetkisi olduğu ölçüde siyasi sorumluluğa tabi olacak. Devleti yönetmeye talip siyasetçiler, perde arkasında pusuya yatamayacak. Demokrasi sahnesinde boy göstermeyi göze alanlar yönetime talip olabilecek. Kurumsallaşmanın önü açılacak. Velhasıl bizim derdimiz ve aldığımız siyasi riskin gerekçesi bu. Kısa vadeli siyasi hesaplar yerine uzun vadeli bir siyasi perspektif ortaya koymayı amaçlayan bu adım öyle inanıyorum ki milletimizden hak ettiği takdiri görecektir.”

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.