Düzeltme-tarım Yüzde 37 Kadın, Yüzde 17 Erkek Eliyle Yapılıyor

Düzeltme-tarım Yüzde 37 Kadın, Yüzde 17 Erkek Eliyle Yapılıyor

Sayın Abonemiz,Daha önce servis edilen 'Tarım yüzde 37 kadın, yüzde 17 erkek eliyle yapılıyor' başlıklı haber düzeltilerek yeniden geçilmiştir. 'Tarım sektöründe yüzde 37 kadın, yüzde 17 erkek bulunuyor' ifadesi; 'Türkiye’deki toplam...

Sayın Abonemiz,

Daha önce servis edilen 'Tarım yüzde 37 kadın, yüzde 17 erkek eliyle yapılıyor' başlıklı haber düzeltilerek yeniden geçilmiştir. 'Tarım sektöründe yüzde 37 kadın, yüzde 17 erkek bulunuyor' ifadesi; 'Türkiye’deki toplam kadın nüfusunun yüzde 37’si, toplam erkek nüfusunun ise yüzde 17’isi tarım sektöründe çalışıyor' şeklinde olacaktır.

Saygılarımızla.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, "TÜİK'in 2013 verilerinde iktisadi faaliyet alanlarına göre toplam kadın nüfusunun yüzde 37'si, toplam erkek nüfusunun ise yüzde 17'si tarım sektöründe çalışıyor. Bu da Türkiye'de tarımda kadının konumunu, yerini ve önemini ortaya koyuyor." dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kırsaldaki kadınların ekonomiye daha aktif olarak katılımını sağlamak için düzenlenen 'Kırsalda Kadın Çalışmalarının Geliştirilmesi Bölgesel Ortak Akıl Toplantısı'nın 5.'si Bursa'da başladı. İki gün sürecek toplantıya bölgedeki müdürlüklerde görevli şube müdürleri ve kırsalda kadınlarla ilgili çalışmalarda bulunan görevli personel katıldı.

Toplantıda basın mensuplarına bilgilendirmede bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayınlar Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli, Bakanlık olarak uzun yıllardır kırsal alanda kadın çalışmalarını yoğun olarak yürüttüklerini belirterek, "Bugün burada bulunmamızın amacı da kırsalda kadın çalışmalarının geliştirilip yaygınlaştırılması adı altında bölgesel ortak akıl toplantıları yapıyoruz. Bu toplantının amacı özellikle kırsalda kadın çalışmaları nasıl sürdürülebilir ve yaygın hale getirilebilir bunu görüşeceğiz. Bu arada kırsalda kadın dinamiğini ekonomiye nasıl kazandırabiliriz, bunu görüşeceğiz. Yine kırsalda kadın çalışmalarında önündeki engeller nedir ve bu engelleri birlikte nasıl çözeriz bunları ortak akıl toplantıları ile görüşeceğiz." dedi.

Türkiye'nin bir tarım ülkesi olduğunu ve bunun da birçoğunun kadınlar eliyle yapıldığını vurgulayan Kaleli, sözlerine şöyle devam etti: "Bu nedenle tarımı kadınsız düşünmemiz imkansız. Bizde Bakanlık olarak çiftçi kadınları çalışmalarımızın odak noktası olarak düşünüyoruz. Çünkü eğer sürdürülebilir bir kırsal kalkınma düşünülüyorsa ilk önce kırsaldaki kadınların güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle kadınların önündeki engellerin neler olduğunu biliyoruz ve buradan yola çıkarak 2012'de Kırsalda Kadının Güçlendirilmesi Ulusal Eylem Planı hazırladık. Bu eylem planında da kadının eğitimden sağlığa, yoksulluğa, örgütlenmeye ve kadın girişimciliğine dair pek çok konu var."

Bursa'yla birlikte bu toplantıyı beş ilde gerçekleştirdiklerini anlatan Nimet Kaleli, şunları söyledi: "Tamamlıyoruz, şu anda raporlama halindeyiz illerden gelen sonuçları. Bunlar bir kitap haline gelip sonuç raporu ortaya çıkarılacak. Bu toplantılar bittikten sonra rapor haline getirilip somut adımlarımız ve 2015 programımız ortaya çıkacak. Kurumlarla da el birliği ile çalışmamız gerekiyor. Şu bir gerçek ki son on yıl içinde 147 bin faaliyetle 1 milyon 795 bin kadına eğitim sağladık. Bu nedenle de biz bu sorunların çözümlenebilmesi içinde bu çalışmalarımızı yeniden revize etme yoluna gideceğiz."

Türkiye'de tarım alanında kadın gücünün daha önde olduğunu bildiren Nimet Kaleli, "TÜİK'in 2013 verilerinde iktisadi faaliyet alanlarına göre toplam kadın nüfusunun yüzde 37'si, toplam erkek nüfusunun ise yüzde 17'si tarım sektöründe bulunuyor. Bu da Türkiye'de tarımda kadının konumunu, yerini ve önemini ortaya koyuyor." şeklinde konuştu. Nimet Kaleli, kırsalda kadınların harekete geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Onların belli güçleri var ama bu güçlerini ortaya çıkarmamız gerekiyor." şeklinde sözlerini tamamladı.

Bursa Gıda Tarım ve Hayvancılık il müdürü Ömer Çelik de son yıllarda kadınların toplumun her kesiminde aktif yer aldığını belirterek, "Tarım olarak düşündüğümüzde de yıllardan beri kadınlar tarımsal üretimde çok aktif görev alıyorlar. Bursa'da da kadın dernekleri çok aktif. Hem üretimde hem de yetiştirdiği ürünleri değerlendiren önemli kadın derneklerimiz var." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.