Dünyanın gözü Konya'da

Dünyanın gözü Konya'da

Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın uluslararası katılımlı bölümü Konya 3. Ana Jet Üssü'nde başladı. Dünyanın gözü ev sahibi Türkiye'nin yanı sıra Suudi Arabistan, Pakistan, İtalya ve Hollanda'nın katıldığı Anadolu Kartalı tatbikatında

Dünyanın en kapsamlı hava tatbikatlarından olan Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı 21 Mayıs'tan bu yana icra ediliyor. Katılımcı ülkelerin personelleri Konya'daki otellere yerleşti. Bazı oteller sadece misafir ülkelerden gelen pilotları ve askeri personeli ağırlıyor. Her yıl Konya'da gerçekleştirilen Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı'nın uluslararası katılımlı bölümü 11 Haziran'a kadara sürecek. Tatbikatın seçkin gözlemci günü ise 7 Haziran tarihinde gerçekleştirilecek.

SUUDİLER YOĞUN İLGİ GÖSTERİYOR

Tatbikata bu yıl Suudi Arabistan çok sayıda Tornado uçağı ve askeri personel ile katıldı. Suudi Arabistan basını da Anadolu Kartalı Eğitim Tatbikatı'nı yakından takip ediyor. Tatbikata ev sahibi Türkiye'nin yanı sıra Pakistan F-16 uçaklarıyla, İtalya  Tornado uçaklarıyla, Hollanda ise KC-10 uçaklarıyla katılıyor. NATO unsurları ise AWACS uçakları ile tatbikatta yer alıyor. Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri Personel Komutanı Colonel Ali bin Dhafer Al Omari, tatbikatın Türkiye ve diğer ülkelerin hava kuvvettlerinin ortak tatbikat ile personellerinin beceri ve hazırlık durumunu geliştirme amaçlı olduğunu söyledi. Nisan ayında EFES 2016 Eğitim Tatbikatı'na katıldıklarını hatırlatan Al Omari, Türkiye liderliğinde gerçekleşen çok uluslu gerçekleşen tatbikatın dünyanın en büyük tatbikatlarından birisi olduğunu kaydetti.

2.20160527092111.png

OTELLERDE TATBİKAT YOĞUNLUĞU

Tatbikatın başlamasıyla birlikte Konya'daki otellerde de yoğunluk yaşanıyor. Katılımcı ülkelerin bazıları otelleri tamamen kapattı. Tatbikata katılan ülkeler Konya'daki otellerdeki yerlerini haftalar öncesinden ayırttı. Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri tatbikata çok sayıda uçak ve askeri personel ile   katılım sağladı.  Tatbikat süresi boyunca otellerde  doluluk oranı üst seviyede olacak. Konya'daki otellerde tatbikatın yanı sıra fuar yoğunluğu yaşanıyor. İnşaat fuarı ve Anadolu Kartalı tatbikatının aynı zamana denk gelmesiyle birlikte otellerde yoğunluk had safhaya ulaştı.

İSRAİL'E TATBİKAT VETOSU!

İsrail bu yıl da Anadolu Kartalı Tatbikatı'na katılamıyor. Türkiye ile İsrail arasında son aylarda yaşanan yakınlaşma Anadolu Kartalı Tatbikatı'na yansımadı. Konya kamuoyunun yıllardır İsrail'in  Konya kamuoyu ise yıllardır İsrail'in Anadolu Kartalı Tatbikatı'na katılmasına ciddi tepki göstermişti. Kamuoyu, Konya semalarında İsrail uçaklarını istemiyor. 2010 yılında İsrail ile yaşanan Mavi Marmara krizinin ardından ABD, İsrail olmadan Anadolu Kartalı Tatbikatı'na katılmayacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Türkiye, 2010 yılında ilk defa Çin Halk Cumhuriyeti'ni Anadolu Kartalı Tatbikatı'na davet etmişti. ABD son iki yıldır tatbikata katılım sağlıyor.

ABD İLE ANADOLU ŞAHİN'İ TATBİKATI

Konya'da bu yıl Anadolu Şahini-2016 Tatbikatı, Türk ve ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının katılımıyla 11-22 Nisan 2016 tarihleri arasında 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleştirildi. Anadolu Şahin'i tatbikatı bu yıl ilk defa Anadolu Şahin'i tatbikatı icra edildi. Nisan ayında gerçekleştirilen Anadolu Şahin'i tatbikatında  farklı uçak tipleri ile hava muharebesi, ikinci haftasında ise paket kol konsepti kapsamında; mukabil hava harekâtı, yakın hava desteği, dinamik hedefleme görevleri icra edildi. Tatbikata; ABD Hava Kuvvetlerinden F-15C ve Türk Hava Kuvvetlerinden F-16C/D savaş uçakları ile Havadan İhbar Kontrol uçağı katıldı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.