Dünyada bir Mevlana köprüsü kurmak istiyoruz

Dünyada bir Mevlana köprüsü kurmak istiyoruz

Selçuklu Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Surûş-ı Mevlana Sanat ve Kültür Enstitüsü tarafından düzenlenen “Hz. Mevlâna ve İrfan Göç” başlıklı V. Uluslararası Mevlâna Sempozyum’u sona erdi.

Selçuklu Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Surûş-ı Mevlana Sanat ve Kültür Enstitüsü tarafından düzenlenen “Hz. Mevlâna ve İrfan Göç” başlıklı V. Uluslararası Mevlâna Sempozyum’u sona erdi. Hz. Mevlâna ve Ailesinin Konya’yı Teşriflerinin 791. Yıldönümü etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen sempozyuma, ilgi büyük oldu. Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel, “Dünyadaki tüm insanlarla Mevlana üzerinden bir ortak kültür oluşturarak, Mevlana köprüsü kurmak istiyoruz” dedi. 2 gün süren ve 8 ülkeden Mevlana üzerine çalışan 21 bilim adamını ağırlayan sempozyum, büyük yankı buldu. Mevlana’nın düşünce yapısındaki göçmenlik kavramının değerlendirildiği sempozyumda, günümüzdeki göçmenlik kavramı da irdelendi. Dünyadan ve Türkiye’den çok değerli hocaları ağırlayan sempozyumun ikinci günkü oturumunda, Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ali Bilgenoğlu, “Sorun ve Fırsat Değerlendirmesi Ekseninde Türkiye’deki Suriyeli Mülteciler ve Göç Fenomeni” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

İNSANİ YARDIMDA TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA”

Mültecilik ve sığınmacılık gibi kavramlardan sonra göçmenliğin uluslararası hukukun bir parçası olduğunu anlatan Bilgenoğlu, bugün Batı Avrupa’da azımsanamayacak şekilde siyasi yelpazede aşırı sağ partilerin İslam düşmanlığıyla dikkat çektiğini söyledi. Sosyoloji ve siyaset bilimcilerin artık sıklıkla İslamafobi’yi tartıştığını belirten Bilgenoğlu, özellikle Amerika’da göçmen ve yabancı karşıtlarının çoğaldığını gördüklerini kaydetti. Sempozyumun kapanışını yapan Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ali Temizel, sempozyum hakkında değerlendirmelerde bulundu. Sempozyumun düzenlenmesine destekte bulunan Selçuklu Üniversitesi Rektörlüğüne ve Surûş-ı Mevlana Sanat ve Kültür Enstitüsü’ne teşekkür eden Temizel, kültür ve maneviyat alanındaki gönül coğrafyasında yer alan ülkelerin sempozyuma katıldığını bildirdi. Sempozyumla birlikte yabancıların Türkiye’nin kültürünü daha doğru anlama şansını bulduğunu belirten Temizel, “Dünyadaki tüm insanlarla Mevlana üzerinden bir ortak kültür oluşturarak, Mevlana köprüsü kurmak istiyoruz. Ayrıca Türkiye’nin kültürel diplomasisinde, Mevlana ve öğretilerinden daha çok yararlanılmasının faydalı olacağına inanıyoruz” diye konuştu. Pek çok yabancı katılımcıyı ağırlayan sempozyumun ayrıca, Konya’nın tanıtımına, turizmine ve ekonomisine büyük katkı sağladığını dile getiren Temizel, önümüzdeki dönemlerde bu tür organizasyonlara devam edeceklerini bildirdi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.