Dünya basını Ahmet Davutoğlu için ne dedi?

Dünya basını Ahmet Davutoğlu için ne dedi?

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanı adayı gösterilmesi ABD ve Avrupa basınında geniş yer buldu

Türkiye'nin yeni Başbakanı Ahmet Davutoğlu, dünyanın önde gelen haber ajansları ve medya organları tarafından "son dakika" olarak anonslandı.

Alman gazetesi Bild
, “Erdoğan’ın yakın sırdaşı” başlığını attı, Prof. Davutoğlu’nun ‘Stratejik Derinlik’ kitabına atıfta bulunularak, Davutoğlu’nun Türkiye’nin güçlü bir bölgesel ve küresel rol öngören vizyona sahip olduğunu kaydetti.
 
Die Welt gazetesi de “Erdoğan için akıllıca bir tercih” değerlendirmesini yaptı.
 
İtalyan La Repubblica Davutoğlu’nun, Erdoğan’a ‘paralel yapıyla’ mücadele sözü verdiğini ifade etti.
 
Fransız ajansı AFP, Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı süresince Türk dış politikasına etkin rol oynadığını belirtti.
 
İngiliz BBC, “Davutoğlu, Erdoğan ile aynı politika vizyonuna sahip biri olarak görülüyor” ifadesine yer verdi.
 
Guardian gazetesi de “Başkanlık sistemini hayata geçirmeyi planlayan Türkiye’nin Başbakanı Erdoğan, halefini aday gösterdi” başlığı attı.

ZEKİ POLİTİKACI

Amerikan haber ajansı AP, eski bir uluslararası ilişkiler profesörü Davutoğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a en sadık isimlerden biri olduğuna ve Erdoğan'ın başbakanlık görevi için kendisini seçeceğinin uzun süredir konuşulduğuna dikkati çekti.

Haberde, Erdoğan'ın, hükümeti perde arkasından hala  büyük ölçüde kontrol etmeyi sürdürebilmek için yerine "dostane bir başbakanı" yerleştirmek istediği şeklindeki uzman yorumlarına atıf yaptı.

Davutoğlu'nun, "gelecek yılki genel seçimlerde AK Parti'yi zafere götürecek yeteneğe sahip zeki bir politikacı olarak görüldüğünün" belirtildiği haberde Davutoğlu'nun, Dışişleri Bakanlığı görevinin ilk yıllarında Türkiye'nin eski hasımlarıyla ilişkilerini geliştirmeye yönelik çabalarından dolayı övüldüğü ancak bazı eleştirel kesimlerin, "komşularla sıfır sorun" politikasının daha sonra dağılarak Türkiye'nin Ortadoğu'da çok az müttefikinin kalmasına neden olduğunu düşündükleri kaydedildi.

Haberde, AK Parti Genel Başkan adayı olarak Davutoğlu'nun seçilmesinin, bir zamanlar Erdoğan'la yer değiştirecekleri tahminleri yapılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "devredışı kaldığı" anlamına geldiği ifade edildi.

AP haberinde, "Erdoğan'ın cumhurbaşkanının yetkilerini güçlendirmeyi planladığına dikkati çekilerek, Davutoğlu'nun büyük oranda geri planda bir rol üstlenmeyi kabul etmesinin beklendiği" yorumu yapıldı. Haberde, "Ancak Davutoğlu hırslı olmasıyla biliniyor ve Türkiye geçmişte, cumhurbaşkanlarının başbakanlar üzerinde kontrol kurmaya çalıştığı ve başaramadığının örneklerini yaşadı" değerlendirmesi yapıldı.

PARTİYİ BİRARADA TUTABİLECEK BİR İSİM

Erdoğan'ın, başbakanlığı süresince kendisine en sadık isimlerden biri olan Davutoğlu'ndan bu sadakatini bundan sonra da sürdürmesini beklediği belirtilen haberde, Davutoğlu'nun "Erdoğan'ın hitabet yeteneği ve güçlü liderlik vasıflarından yoksun olduğu, ancak partiyi birarada tutabilecek kapasitede bir isim olarak görüldüğü" kaydedildi.

Wall Street Journal gazetesinin haberinde de Davutoğlu'nun adaylığının beklenen bir karar olduğuna işaret ederek, "Erdoğan'ın yeni bir anayasaya zorlayarak, AK Parti üzerinde etkide bulunmaya devam ederken, cumhurbaşkanının yetkilerini de güçlendirmeye çalışmasının beklendiği" belirtildi.

HOLLANDA BASINI

“Davutoğlu Türkiye’nin yeni Başbakanı” başlığıyla haberi veren Hollanda yayın kurumu NOS televizyonu, Davutoğlu’nun isminin iktidardaki AK Parti’nin bugün yapılan özel toplantısında ön plana çıktığını duyurdu.

Haberde, Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın yerine bu göreve resmen 27 Ağustos’ta seçilecek Davutoğlu’nun Başbakan Erdoğan’ın güvendiği isimlerden biri olduğuna dikkati çekildi.

Erdoğan’ın uzun yıllar danışmanlığını yapan Davutoğlu’nun daha sonra Dışişleri Bakanı olarak görev aldığı vurgulanan haberde, “Türk medyası kabinede daha fazla değişiklik bekliyor” ifadelerine yer verildi.

De Telegraaf gazetesi ise Davutoğlu’nun AK Parti liderliği ve Başbakanlık adaylığının Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını yazdı. Gazete, Ak Parti’nin 27 Ağustos Çarşamba günü yapılacak kongresinde ismi resmileşecek Davutoğlu’nun Başbakan Erdoğan’ın güvendiği biri olduğunu kaydetti.

Haberde, 2003’te Abdullah Gül’ün dışişleri danışmanı olarak siyaset sahnesine giren ve ardından 2009 yılından itibaren Dışişleri Bakanlığı yapmaya başlayan Davutoğlu’nun Başbakanlığında Türkiye’nin yeni bir yola girmesinin beklenmediği değerlendirmesi yapıldı.

RTL televizyonu ise “Davutoğlu Türkiye’nin yeni Başbakanı” başlığını tercih ettiği haberde, Davutoğlu’nun ayrıca AK Parti’nin gelecekteki liderliğine aday gösterildiğine de yer verildi.

İsviçre Haber Ajansı SDA ise Davutoğlu'nun Türkiye'nin yeni başbakanı olacağını bildirdi.

Davutoğlu'nun parti genel başkanlığına ve başbakanlığa adaylığının AK Parti toplantısının ardından Erdoğan tarafından açıklandığı belirtilen haberde, Davutoğlu'nun Erdoğan'ın sadık bir takipçisi olarak görüldüğü kaydedildi.

Halk tarafından doğrudan seçilen ilk Cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı yetkilerini artırmak istediği ifade edilen haberde, yapılacak kabine revizyonunda Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan'ın da bakan olarak yer almasının beklendiği bildirildi.

YUNAN BASINI

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı gösterilmesi Yunan basınında da geniş yer aldı.           

Davutoğlu’nun adaylığının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilmesini internet sitelerinden yayımladıkları haberlerle duyuran Yunan basın kuruluşları, iktidardaki AK Parti’nin yeni liderinin ve Türkiye’nin yeni Başbakanının Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu olacağını belirtti.

To Vima gazetesi, ''Türkiye’nin yeni başbakanı Davutoğlu olacak'' başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, AK Parti’nin yeni liderinin ve ülkenin yeni başbakanının Davutoğlu olacağını açıkladığını yazdı.

Proto Thema gazetesi, Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında toplanan AK Parti MYK’da, partinin yeni liderinin Davutoğlu’nun olmasına karar verildiğini belirterek, Davutoğlu’nun 27 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü kurultayda tipik olarak seçilmesinin ardından parti genel başkanlığını ve başbakanlık görevini üstleneceğini duyurdu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.