Dumandan Ölmek İçin Üç Nefes Yeterli; Detektör Hayat Kurtarıyor

Dumandan Ölmek İçin Üç Nefes Yeterli; Detektör Hayat Kurtarıyor

Almanya’da konutlarda ihmal veya teknik arıza gibi sebeplerle her yıl ortalama 200 bin yangın meydana geliyor. Bu yangınlarda 800 kişi hayatını kaybediyor, 4 bin kişi ağır yaralanıyor ve yaraların izlerini ömür boyu taşıyor. Almanya’da...

Almanya’da konutlarda ihmal veya teknik arıza gibi sebeplerle her yıl ortalama 200 bin yangın meydana geliyor. Bu yangınlarda 800 kişi hayatını kaybediyor, 4 bin kişi ağır yaralanıyor ve yaraların izlerini ömür boyu taşıyor. Almanya’da meydana gelen yangınlarda yangına kurban gidenlerin yüzde 70’i gece kendi dört duvarı arasında son nefesini veriyor. Yangınlarda ölümü getiren genelde alevler değil duman oluyor.

Yangınlarda yaşamını yitirenlerin yüzde 95’i duman zehirlenmesi nedeniyle hayata veda ediyorlar. Bu bakımdan yangın detektörleri hayat kurtarma özelliğine sahip. Gündüzleri çıkan yangınlar gece çıkanlara kıyasla çok daha çabuk fark edilip söndürülüyor, geceleri ise uykuya dalınca koku alma duygusu zayıflıyor ve bu nedenle insanların çoğu uyurken dumanı fark edemediğinden ölüm insanları uykuda yakalıyor.

İtfaiyeciler dumanın alevlerden daha hızlı yayıldığına dikkat çekiyor ve dumandan zehirlenmek için sadece üç nefesin yeterli olduğuna işaret ederek konutlara yangın detektörü takmanın önemi konusunda halkı uyarıyor. Yangın detektörleri daha duman oluşmaya başladığı andan itibaren tehlikeyi alarm aracılığıyla ev halkına duyuruyor ve böylece evin yetişkinleri hem kendi canlarını hem de çocuklarının hayatlarını kurtarabiliyor.

Almanya’da konutlarda çıkan yangınlarda her yıl 800 kişi hayatını kaybediyor, 4 bin kişi ağır yaralanıyor ve yaraların izlerini ömür boyu taşıyor. Almanya genelinde meydana gelen yangınların sayısı ise 200 bin civarında. Yangınlar sadece ihmalkarlıktan veya hatalı davranışlardan kaynaklanmıyor, teknik arızalar da yangınlara sebebiyet veriyor.

HANGİ ODALARDA OLMALI

Uzmanlar yangın detektörlerinin konutlarda koridorların yanı sıra oturma ve yatak odaları ile çocuk odasına mutlaka bir detektör takılmasını öneriyor. Çok katlı evlerde ise tüm katlardaki oturma ve yatak odalarında yangın detektörü bulundurulması çok önemli görülüyor. Mutfak ve banyolarda detektörler yemek veya banyo yaparken çıkan buhardan etkilenip yanlış alarm verebileceği için doğrudan evin bu mekanlarına yangın detektörü konması tavsiye edilmiyor.

Müstakil evlerde bodrum katları ile çatı katlarına da birer yangın detektörünün takılması öneriler arasında bulunuyor. Yangın detektörleri genellikle ilgili odaların tavanlarına takılıyor. Piyasada satılan yangın detektörlerinin çeşidi çok fazla ancak Berlin İtfaiyesi’nin internet sayfasında şu tavsiyelerde bulunuluyor: "Yangın detektörleri tavana gayet kolayca takılabilecek cinsten olmalı. En az 3 yıl garantisi bulunmalı. Kullanım süresi en az 5 yıl veya daha uzun olmalı. Yangın detektörünü işin uzmanı bir satıcıya danışarak alın."

YANGIN ANINDA NE YAPMAK GEREK

Yangın çıktığında ilk yapılması gereken şey sakin kalmak ve paniğe kapılmamak. İkinci olarak hemen evi terk etmek gerekiyor. Uzmanlar herhangi bir değerli eşyayı almak için evde oyalanmamayı tavsiye ediyor. Dumandan zehirlenmemek için ise mümkün olduğunca yere yakın biçimde hareket etmek, gerekirse sürünerek dışarı çıkmak gerekebilir. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.