Dükkanını kapatan daha karlı çıkıyor!

Dükkanını kapatan daha karlı çıkıyor!

Konya Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, “Esnafımız zaten borçluydu. Üzerine bir de Koronavirüs belası gelince iyice çıkmaza girdik. Bu süreçte işletmesini kapalı tutan esnaf daha kârlı çıkıyor” dedi  

 

Türkiye'yi yaklaşık 23 gündür etkisi altına alan ve yüzlerce insanın ölümüne sebebiyet veren Koronavirüs, ülkeye ciddi ekonomik  kayıp da yaşatıyor. Çoğu işletmenin kapatılması, açık kalan esnafın iş kaybının yüzde 80'leri bulması, ekonomik olarak zorlu günlerden geçen Türkiye'yi yeni bir çıkmaza daha soktu. Bu olumsuz süreçten özellikle en fazla küçük esnaf darbe yedi. Farklı  sektörlerde hizmet veren esnafın ise ortak sıkıntısı “İş kaybı” oldu.  

KENDİ RIZASI İLE KAPATANLAR VAR

İşlerini tamamen kaybettiklerini ifade eden Konya Pastacılar Odası Başkanı Kadir Kağnıcıoğlu, pastanelere artık müşteri gelmediğini aktardı. Pastanelere bir kapatma zorunluluğunun getirilmediğini hatırlatan Kağnıcıoğlu, “Servis olmadığı için işler bitik” dedi. Kapanma zorunluluğu olmadığı halde birçok esnafın kendi rızası ile işletmesini kapatma kararı aldığının altını çizen Kağnıcıoğlu, “İş kaybımız yüzde 80'i buldu. Zaten bundan önceki süreçte de gücü olan işini döndürüyordu. Esnafımızın durumu ekonomik çalkantıdan bu yana iyi değildi. Borçlu olan çok esnafımız vardı. Üzerine bir de Koronavirüs gelince çıkmaza girdik. Şu süreçte işletmesini kapalı tutan, çalışan esnafa göre daha kârlı çıkıyor” şeklinde konuştu. 

ESNAF MECBURİYETTEN FAİZE BULAŞIYOR!

Odaya kayıtlı 350 üyelerinin olduğunu belirten Kağnıcıoğlu, konuşmasını daha sonra şöyle sürdürdü: “Şuan için üyelerimizden vasıflı işçi çıkaran birini duymadık. Vasıfsız işçi çıkarma konusunda aynı şeyleri söyleyemeyeceğim. Esnafımız çünkü gerçekten sıkıntı içinde. Çoğu esnaf bankaya gidiyor. Bir esnaf, bankaya neden gider? Kredi almak için bankaya giden esnafımıza en fazla 25 bin TL veriliyor. 25 bin esnafın neyine yarayacak? O da geri ödemeli veriliyor. Size işin daha acısını söylüyorum. Pastacı esnafı, faize bulaşmama konusunda çok hassas. Bir haftadır üyelerimiz beni arıyor. Zorda kaldıkları için bankaya gideceklerini, kredi çekeceklerini söylüyorlar. Mecburiyetten insanlar faiz alacak hale geldi. Artık iş esnaf nezdinde sadece günü kurtarma işine girdi. Esnafın işi zor. En büyük zararı, küçük esnaf çekiyor yine. Her geçen gün de bizim aleyhimize işliyor.” 

EMRE ÖZGÜL

adsiz.jpg2424-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum