M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

Duanın psikolojik faydaları (3)

Duanın psikolojik faydaları (3)

Duanın Psikolojik Faydalarını Şu Şekilde Sıralayabiliriz:

1.İnsanların normal hayatta yaşamış oldukları bazı sıkıntılar, zamanla bazı hastalıkları da beraberinde getirecektir. Kişinin sıkıntılı zamanlarında duaya sarılması bu süreci daha sağlıklı atlatmasını sağlar.

2.Dua, hastaların olduğu kadar sağlıklı kişilerin de maneviyatını yükseltir. Kişinin hastalıkta olduğu gibi normal hayatta da yaşama azmini artırır.

3.Dua, insanın normal zamanlarda bilinçaltına atılan tatmin edilmemiş isteklerin yol açabileceği psikolojik rahatsızlıklardan korunmasını sağlar.

4.Dua insanın fiziksel rahatsızlıklar kadar psikolojik rahatsızlıklar dediğimiz depresyon, stres, nevrotik ve psikotik rahatsızlıklardan da büyük ölçüde korunmasını sağlar.

5.Duayı gönülden yapan kişiler kendilerinin aciz olduklarının farkına varır. Bu da kişinin kendisini başkalarından üstün görmesine neden olan kibir ve gururdan korunmasını sağlar.

6.“Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle. Ey Rabbimiz! Duamı kabul et! Ey Rabbimiz! (Amellerin) hesap olunacağı gün beni, ana babamı ve müminleri bağışla!” (İbrahim,40-41). Bu ve buna benzer dualar kişinin hem geçmişini hem de gelecek nesilleri için dua edeceğinden geçmişle gelecek arasında görev yapmasını sağlar.

7.Dua, kişinin olumsuz hal ve hareketlerinin farkına varmasını ve tövbe etmesini sağlar. Buna bağlı olarak da kişinin Allah’a daha çok yakın hissettirecek davranışlara yönelmesini sağlar.

8.Dua, kişinin kul ve aciz olduğunu anlamasını ve buna bağlı olarak da kibir ve gururdan uzak durmasını sağlar.

9.Dua; kişinin içine dolan manevi havadan dolayı kendisiyle barışık olmasını ve en önemlisi kendisine güvenmesini sağlar.

10.“Sizin duanız olmasaydı…” ayetinde olduğu gibi kişinin Allah’la arasında her zaman güçlü bir bağın olmasını sağlar.

11.Dua, zihni zinde kılar ve duaya bağlı olarak davranışların olumlu olmasını sağlar.

12.Dua, kişinin olumsuz duygu ve düşüncelere neden olabilecek söz ve hareketlerden kaçınmasını sağlar. Bu da kişinin kendisi ve diğer insanlar hakkında olumlu düşünmesini sağlar.

13.“Dua et” demekle kişi diğer insanlarla hem iletişiminin olumlu olmasını hem de empati yapmasını sağlar.

14.Dua ile kişi, karşısındaki ile iletişim kurarken selamın özünde yatan dua sayesinde kendini güvende ve iyi hissetmesini sağlar.

15.Dua, sığınacağı bir yaratanı olduğu için kişinin hastalıklara sabretmesini ve kendini yalnız hissetmemesini sağlar.

16.“Sıkıntı ve darlık zamanında duasının kabul olmasını isteyen…” hadisinde olduğu gibi insanın her zaman dua ile iç içe olmasını ve dua ile iç içe olan kişinin de kendini daha iyi hissetmesini sağlar.

17.Kişinin iyi günlerde yapmış olduğu dua şükrünün; sıkıntılı zamanlarında da yapacağı dua sabrının artmasını sağlar.

18.Dua, stresli ve korkulu zamanlarda kişinin kendini güvende hissetmesini sağlar. Ve bu süreci daha sağlıklı atlatmasını sağlar.

19.Dua kişinin kötü günlerinde bir dayanak olacağından büyük hatalar yapmasının önüne geçmesini sağlar.

20.En önemlisi dua, istenecek tek kişinin Allah olduğunu kavramamızı ve insanlara el açmaktan kaçınmamızı sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR