Dr. Öztürk: Meme Kanserinde Erken Teşhisle Tedavi Mümkün

Dr. Öztürk: Meme Kanserinde Erken Teşhisle Tedavi Mümkün

Uzmanlar, kadınlarda en sık rastlanan kanser türleri arasında birinci sırada yer alan meme kanserinin erken teşhis ile kesin tedavisinin mümkün olduğunu söylüyor. Erken teşhisin meme kanseri tedavisindeki önemine dikkat çekmek amacıyla her...

Uzmanlar, kadınlarda en sık rastlanan kanser türleri arasında birinci sırada yer alan meme kanserinin erken teşhis ile kesin tedavisinin mümkün olduğunu söylüyor. Erken teşhisin meme kanseri tedavisindeki önemine dikkat çekmek amacıyla her yıl Ekim ayında Meme Kanseri Farkındalık çalışmaları yürütülüyor.

Dünyada her 9 kadından birinin meme kanseri tehdidi altında olduğunu söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Alaattin Öztürk, kadınlarda en sık rastlanan 10 kanser türü arasında ilk sırada olan meme kanseri nedeniyle her 11 dakikada bir kadının hayatını kaybettiğini söyledi. Meme kanserine yakalanan kadınların yüzde 75’inin ailesinde meme kanseri öyküsü olmadığını vurgulayan Öztürk, "Bu da hayatınızda meme kanserine sebep olacak herhangi bir yanlış yapmamış olsanız da kanser olma riskinizin bulunduğunu gösteriyor. Meme kanserinin en önemli belirtisi ise kitledir. Ağrı, kızarıklık, ciltte yara ve ödem, çukurluk ve şekil bozuklukları daha az görülen diğer belirtiler arasında sayılabilir." dedi.

"ERKEN TANI VE TEDAVİ KİŞİNİN ÖMRÜNE ZARAR VERMİYOR"

Erkenden tespit edilip tedavi edilen meme kanserlerinin genellikle kişinin ömrüne zarar vermediğine dikkat çeken Alaattin Öztürk, "Geciken teşhis durumunda kanserin evresi ve vücuda verdiği hasar artacağı için kişinin ömrünü kısaltır, yaşam kalitesini azaltır. Erken teşhis için 20 yaşından sonra elle muayeneyi alışkanlık haline getirmek çok önemli. Günümüzde uygun hastalarda meme alınmadan da kanser ameliyatı aynı etkinlikle yapılabiliyor. Ama ilerlemiş vakalarda tedavi etmek için memeyi tamamen almak gerekebilir. Ameliyatın nasıl gerçekleşeceğine kanserin yerleşimi, tipi, evresi, hastanın isteği ve ameliyat sonrası tedavi imkânları birlikte değerlendirilip karar veriliyor." bilgilerini verdi.

"40 YAŞ ÜSTÜ KADINLAR MAMOGRAFİ YAPTIRMAYI İHMAL ETMEMELİLER"

Mamografik taramalar sayesinde yaklaşık 2 yıl öncesinden kanser oluşumlarının fark edilebildiğini söyleyen Öztürk, "Herhangi bir belirti olmasa bile 40 yaşın üzerindeki her kadın düzenli olarak mamografi çektirmelidir. Düzenli mamografi taraması yaptırılan gelişmiş ülkelerde kanser oranının yüzde 30 oranında azaldığı bilinmektedir. Özellikle 40-50 yaş arasındaki bayanlarda ortaya çıkabilecek kanserlerin hızlı büyüme olasılığı daha yüksek olduğu için yılda bir kez tarama yapılması önerilir. Kadınların çoğu mamografide alınan radyasyondan dolayı endişe duyuyor. Fakat bir kişinin 3 ayda normal olarak maruz kaldığı ya da uzun bir uçak yolculuğunda alınan radyasyon dozu mamografiye eşittir." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.