Dr. Hayr Musa: Mescid-i Aksa, Eyyübi’den Beri İlk Defa 2 Gün Kapalı Kaldı

Dr. Hayr Musa: Mescid-i Aksa, Eyyübi’den Beri İlk Defa 2 Gün Kapalı Kaldı

Filistin Alimler Birliği Direktörü Dr. Muhammed Hayr Musa, Mescid-i Aksa’nın, Selahaddin Eyyübi’den beri ilk defa geçtiğimiz haftalarda 2 gün kapalı kaldığını ve ezan okunmadığını söyledi. Kudüs’te rejimin, evlenenlere kiralık ev...

Filistin Alimler Birliği Direktörü Dr. Muhammed Hayr Musa, Mescid-i Aksa’nın, Selahaddin Eyyübi’den beri ilk defa geçtiğimiz haftalarda 2 gün kapalı kaldığını ve ezan okunmadığını söyledi. Kudüs’te rejimin, evlenenlere kiralık ev ve satış ruhsatı vermediği için bir baba ile 5 evli çocuğunun aynı evde yaşamak zorunda kaldığını anlatan Dr. Musa, Mescid-i Aksa’yı silahsız insanlar olan özellikle kadın ve öğrencilerin savunduğunu belirterek, "şu anda Mescid-i Aksa’da nöbet tutan onlarca silahsız kadın, kız, erkek öğrenciyi" destekleme çağrısı yaptı.

Mescid-i Aksa İntifadası, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nde (ESAM) masaya yatırıldı. Filistin Alimler Birliği Direktörü Dr. Muhammed Hayr Musa, Kudüs ve intifadasını anlattı. Haftalık ESAM toplantısının açılışını Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu yaparak, Kudüs’ün tarihini ve bugüne kadarki sürecini anlattı.

Dr. Musa ise konuşmasında Kudüs'ün tarihine değindi. Dr. Musa, "Kudüs’ü fetheden Arap Hz. Ömer’di. Onu yeniden fetheden Kürt olan Selahaddin Eyyübi idi. Onu koruyan ise Türk olan Sultan Abdülhamid idi. Çünkü Filistin ve Kudüs, bir ırkın değil, bütün Müslümanlarındır." değerlendirmesinde bulundu.

'BİR BABA VE EVLİ 5 ÇOCUĞU BİR EVDE'

Hahamların ‘Muhammed öldü’ dediklerinden itibaren, intifadanın başladığını aktaran Dr. Musa, Siyonistlerin adım adım kendi planlarını gerçekleştirirken, Müslümanların gafletinin devam ettiğini belirterek, şöyle devam etti: "Siyonistler, özellikle Kudüs’te yaşayan Müslümanları kendilerine hedef seçtiler. Şu anda da Müslümanların Kudüs’ten göçmeleri için psikolojik baskı uyguluyorlar. Kudüs’te yaşayan Müslüman gençlerin ahlakını bozmak için çalışıyorlar. Kudüslü Müslümanlar şu anda bina ruhsatı alamıyorlar. 5 çocuklu bir aile, çocuğunu evlendirmek istediğinde yeni bir ev alma veya kira tutma imkanı da vermiyorlar. Batı Şeria’ya göç ettiklerinde ise dönmelerine izin vermiyorlar. Günümüzde anne babalarıyla beraber 5 çocuk, 5 aile olarak aynı evde yaşıyorlar. Filistinli Müslümanlara, evlerini satmaları için milyonlarca dolar teklif ediyorlar."

'SELAHADDİN EYYÜBİ’NİN YAPTIRDIĞI MİMBER YAKILDI'

Mescid-i Aksa’nın için en tehlikeli girişimin yaşandığı ve Selahaddin Eyyübi’nin yaptırdığı mimberin yakıldığı 1969 yılındaki İsrail Başbakanı Golda Meir’in, "Bu gece en tehlikeli geceydi. Şundan korkmuştum. Müslümanlar bu gece harekete geçer İsrail’e girerler diye. Ama sabah oldu, korkulan olmadı. Öyleyse biz dilediğimizi yapabiliriz." şeklindeki sözlerini hatırlatan Dr. Musa, şunları ekledi: "Bu yakma olayıyla Müslümanların tepkisini ölçtüler. O günden itibaren de Kudüs’te Müslümanların evlerine baskınlar, alıp götürmeler devam etti. Ama son günlerde, Mescid-i Aksa, Kudüs tarihinde en kritik devrine girdi. Batı Şeria iki kıskaç içinde. Bir taraftan İsrail, diğer yandan Filistin yönetimi oradaki Müslümanları sıkıştırıyor ve hayatı yaşanmaz hale getiriyorlar. Filistin Otoritesi Güvenlik Birimi, İsrail Güvenlik Birimiyle ortak çalışıyor ve herhangi bir cihat hareketini bastırıyor."

'İSRAİL AKSA’YI 2 GÜN KAPATTI, EZAN OKUTMADI'

Olayların şu anda patlama noktasına geldiğini bildiren Dr. Musa, 13 yaşındaki Muhammed Ebu Hudeyr’in yakılmasından sonra ellerinde hiçbir silah olmayan Kudüslü Müslümanların buna karşı taş atmaya başladığını ve Mescid-i Aksa içinde nöbet tuttuğunu ifade etti.

Dr. Musa, "Her gün, bir öncekinden daha fazla olay oluyor Mescid-i Aksa’da. İki hafta önce Mescid-i Aksa 2 gün kapatıldı. Ne ezan okundu ne namaz kılındı. Ama bu medyaya yansımadı. Selahaddin Eyyübi’den beri böyle bir şey ilk kez oldu. Ve Siyonist askerler, kirli postallarıyla Kutsal Mescidimizi kirlettiler." dedi.

İslam ümmetinin Filistin’de yaşayan ailelerin orda kalmalarını sağlayacak yardımları yapmalarını isteyen Dr. Musa, "Onlarca kız, erkek öğrenci şu anda Mescid-i Aksa’da nöbet tutuyorsa, bizim de onları desteklememiz lazım. Çünkü, Efendimiz, 'Kim ki cihada bir gazi, mücahid yetiştirirse, onlarda o cihadı yapmış gibi sevap alır’ buyurmuştur. Kim, La İlahe İllallah diyorsa, bu yardım sorumluluğunu yapması gerekir." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.