Döviz altını tetikliyor

Döviz altını tetikliyor

Son 1 yılda büyük bir ivme kat ederek yükselişe geçen altın ve döviz fiyatları Konya Sarraflar Çarşı'sı esnafını kara kara düşündürüyor. Seçim öncesi yaşanılan bu kararsızlık döviz fiyatlarının yükselmesine, bu da altın fiyatlarının yükselmesine neden olu

Döviz ve altın fiyatlarının yükselişe geçmesinden aşırı rahatsız olan esnaflar işlerinin gittikçe zayıfladığını ve bu durumdan dolayı birçok dükkanın kepenk kapatma noktasına geldiğini söyledi.

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği (KSD) Başkanı ve aynı zamanda Konya Sarraflar Çarşısı esnafı olan İsmail Karagöz altın ve döviz fiyatlarının yükselip, yükselmeyeceğini kimsenin bilemeyeceğini ifade eden Karagöz, şöyle konuştu: “Federal Rezerv Sistemi’nin (FED) faiz artırımı ile altın ve döviz fiyatlarının düşeceğini ön görüyoruz. Döviz fiyatlarının yüksek olması altını tetiklemektedir. Altının şu anki fiyatı 110-120 TL seviyelerinde. Döviz fiyatlarının yüksek olması sebebiyle altın fiyatlarında son 1 ayda 105 ile 110 TL seviyelerinde bir artış görüldü. Hem altın hem de dövizde yaşanan artış hem tüketiciyi hem de esnafı zor durumda bırakmaktadır. Ülkemizde döviz fiyatları dış devletlere göre yüksek. Bunun başlıca nedeni, ülkemizde yaşanan iç karışıklıklar ve hükümetimizin kurulamaması döviz ve altın fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Seçim sonrası kurulacak güvenli bir hükümet ile doların 2.60 TL seviyelerine düşeceğini düşünüyorum. Seçim öncesi yaşanılan bu kararsızlık döviz fiyatlarının yükselmesine, döviz fiyatlarının da yüksek olması altın fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır."

ALTIN VİTRİNDE ZARAR EDER

Altın fiyatlarında son 1 yılda yaşanan gelişmelere de değinen Karagöz, "Altın hem bizim için hem de vatandaşımız için güvenli bir limandır. Son 1 yılda yaşanan gelişmeler altının yükselmesine neden oldu. Geçtiğimiz nisan ayında altın 90 TL seviyelerinde iken, ekim ayının ilk haftasında altın 110 TL seviyesinden satıldı. Altında yaşanan bu artış bizim satış zamanımıza denk geldi ve altın satışlarımızı düşürmüş oldu. Fiyatlarda keşke bir düşüş olsa ve her kesimden insan altın alabilse. Altın fiyatlarının yüksek olması bize fayda sağlamamaktadır. Yüksek fiyat alıcıyı etkilediği gibi bizleri de etkilemektedir. Vitrinde duran altın bize yarar yerine zarar veriyor. Ne kadar çok altın satarsak o kadar kar etmiş oluruz" açıklamasında bulundu. Sarraflar Çarşısı esnafının yaşadığı zorluklardan da bahseden Karagöz, "Sarraflar Çarşısı girişindeki kilitli dubaların anahtarını belediyemizden birçok kez dilekçe vererek talep ettik ancak olumlu bir cevap alamadık. Yaşanacak muhtemel bir yangınla çarşımız kül olabilir ya da herhangi bir tıbbi müdahale gerektiğinde çarşımıza dubalardan dolayı ambulans giremez” dedi.

VATANDAŞ SEÇİMİ BEKLESİN

Altın veya döviz alacak vatandaşlar için de önerilerde bulunan Karagöz, konuşmasına şöyle devam etti: “Altın veya döviz alacak vatandaşlarımız seçimi beklesin. Seçim sonrası yaşanacak gelişmeler hem bizim yararımıza hem de vatandaşımızın yararına olacaktır.” Konya Sarraflar Çarşısı Zile Döviz sahibi Mehmet Ali Mayda dövizde yaşanan büyük gelişmelerinin nedenine değinerek, "Dolar geçtiğimiz hafta geçen ayın en düşük seviyesine geldi. Geçtiğimiz hafta 2.90 TL ile kapattı. Avro ise dün yaşanan Tarım Dışı İstihdam Verileri dolayısıyla dolara karşı değer kazanarak 1.11 TL avrodan  1.12  avroya yükseldi. Geçtiğimiz sene ile bu seneyi kıyasladığımızda dövizde müthiş bir yükselme kaydedildi. Yaşanan hükümet belirsizliği ve Amerikan'ın faiz artırımı beklentisi dövizde 1 yılda müthiş bir yükselme kaydedildi. Dövizde yaşanan bu yükseliş hem bize hem de tüketiciye olumsuz katkısı oluyor. Konyalı sanayiciler dolarla çalıştıkları için dolar depoluyorlar. Dolar depolamaları bizlere olumsuz yansıyor. Tüketici açısından baktığımız zaman döviz almak isteyenler de fiyatların yüksek olması sebebi ile geri çekiliyor. Tüketicinin böyle davranması bizleri zor duruma düşürüyor" ifadelerini kullandı.

AHMET SÜTCÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.