Dostları Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'i Anlattı

Dostları Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'i Anlattı

Ege Balkan Sosyal İktisadi ve Akademik İşbirliği Derneği (EBSİAD), Bosna Hersek Kurucu Devlet Başkanı, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in 11. ölüm yıldönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenledi. İzmir'in Bayraklı ilçesi Tepekule Kongre...

Ege Balkan Sosyal İktisadi ve Akademik İşbirliği Derneği (EBSİAD), Bosna Hersek Kurucu Devlet Başkanı, Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç’in 11. ölüm yıldönümü dolayısıyla anma etkinliği düzenledi. İzmir'in Bayraklı ilçesi Tepekule Kongre Merkezi’ndeki etkinliğe Kültür ve Turizm eski Bakanı ve İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, Bosna Hersek Milli Eğitim eski Bakanı Fahruddin Rizvan Begoviç, CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, Karşıyaka eski Belediye Başkanı ve Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, dernek başkanları, STK’lar ve çok sayıda kişi katıldı. Programda Medeniyetler Korosu, Bosna Hersek'in millî marşını seslendirdi.

Törende konuşan Milletvekili Günay, ülkenin zor günlerden geçtiğini belirterek şunları söyledi: “Savaş kötüdür ama iç savaş çok daha kötüdür. Barış olsun diye acılarımızı yüreğimize gömüyoruz. Bizim bütün yaşananlardan ders çıkarmamız lazım. Savaşlarda dostlar birbirine düşman oldu. Kardeşler birbirini öldürdü, gözlerini çıkardı. Bizim bunları iyi görmemiz gerekiyor. Önce kendi evimizde, şehrimizde, bölgemizde barışı savunmamız gerekiyor. Savaş, insanlığın geleceğine karşı bir vahşettir. Barış, dünyanın gelişmesi için vazgeçilmez bir ortamdır. Okulda, eğitimde, sağlıkta her şey barışta mümkündür. Atatürk’ün, ‘Yurtta barış, dünyada barış’ sözü çok önemlidir. Ben ülkenin marşını, ilk defa 22 yıl önce dinlemiştim. 1993 yılında önce Tuzla’ya, ardından Saraybosna’ya gittik. O zaman CHP genel sekreteriydim. İl Başkanı Ali Engin arkadaşım iyi bilir. Biz yeni yılın ilk günlerinde o dönem Bosna’ya gittik. Aliya İzzetbegoviç’i görmeye gittik. Bizi ardından geceyarısı jiplere doldurdular. Bir savaş merkezine gittik. Sonra Aliya içeri girdi ve gördüğümde beyaz yüzü, mavi gözüyle Mustafa Kemal’i hatırlattı. İlk kendisini o zaman gördüm. Savaşta 250 bin kişi öldü ve 2,5 milyon insan yerinden yurdundan ayrıldı. Sistematik bir şekilde, Avrupa’nın ortasında bir ülke katledildi. Hava bugünkü kadar kötü değilmiş. Hava bugün olduğu kadar suskun ve bitkin değilmiş. Benim yazdığım bir eski milletvekili olarak metin, basında çok yankı buldu. O zaman hiçbir vasfım, siyasi kişiliğim yoktu. Kendisinin huzuruna ikinci kez çıktık. Türkiye’den heyetle tünellerden geçerek yanına gittik. Üstümüz başımız çamurdu ve anılarını anlattı. Çok güzel bir görüşme oldu. Üçüncü ziyaretimizde bir duvar yazısı gördük. Camide şükür namazı kılmadan önce. ‘Ramazan Bayramı şerefine Saraybosna Filarmoni Orkestrası Klasik Müzik Konseri’ yazıyordu. İşte bizden olanla yabancıyı birleştirdiğinizde sizi top da tüfek de yıkamaz.”

Bilge Kral’ın çok sabırlı bir kişiliğe sahip olduğunu, kendisine hakaret eden Hırvat lidere karşı bile sabrını koruyabilen bir lider olduğunu aktaran Fahruddin Rizvan Begoviç ise ayrıca kibir ve kendini beğenme gibi kötü huylarının da bulunmadığına dikkat çekti. Bir dönem Kral Faysal’dan 1 milyon dolar tutarında ödül aldığını, bu paranın tamamını öğrencilere burs olarak dağıttığını belirten Begoviç, her sene üç dört maaşını ihtiyaç sahibi insanlara dağıttığını, 70 metrekarelik bir evde yaşadığını, daha büyük bir eve geçme tekliflerini devamlı geri çevirdiğini kaydetti. Bilgiye değer verdiğini, uygulamayanlara ise çok kızdığını ifade eden Begoviç, inanmış bir Müslüman olduğunu ve inandığı gibi yaşadığı kaydetti. Ayakkabısının bile 13-14 yıllık olduğunu, bir defasında oğlunun kendisine Fransa’dan bir ayakkabı getirdiğini, birkaç gün giydikten sonra ayakkabısı yırtık bir askere verdiğini söyledi.

Milletvekili Tunay da, “Aliye İzzetbegoviç şunu söylemişti, bunu söylemişti demek yerine, onun sözlerinden dersler çıkarmalıyız. Türkiye olarak zor günlerden geçiyoruz. Bizi bölmek, karıştırmak isteyenler hep vardı, çünkü Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çok enteresan bir coğrafyada yer alıyor. Kendi başımıza rahat bırakılmayacak kadar değerli bir coğrafyadayız. Son zamanlarda bu ahlâksız, kirli oyunların, kirli tezgâhların çok daha arttığını görüyoruz. Eskiden anormal diye karşılanacak şeylerin Türkiye’de son günlerde çok normal olduğunu şahit oluyoruz. Bu konuda hepimize sorumluluklar düşüyor.” dedi.

Tören sonunda Fahri Konsolos Baysak, EBSİAD Başkanı Burhan Güneş ile birlikte katılımcılara teşekkür plaketi takdim etti. Ayrıca Bilge Kral'un ruhuna Kur'ân okundu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.