Dört ilde orman yangını

Dört ilde orman yangını

Sıcaklıkların artmasıyla birlikte Antalya, İzmir, Muğla ve Mersin'de orman yangını çıktı. Alanya ve Bodrum'daki ilçelerindeki yangınlar kontrol altına alınırken, ekiplerin çalışması sürüyor.

Yurtta yükselen hava sıcaklığı orman yangınlarını da beraberinde getirdi. Antalya'nın Alanya, İzmir'in Menderes, Muğla'nın Bodrum ve Mersin'in Anamur ilçesinde orman yangını çıktı. Alanya'daki ve Bodrum'daki yangınlar kontrol altına alınırken, diğer 2 ilde çalışmalar sürüyor. Öte yandan Menderes'te çıkan yangın nedeniyle bağlantı yolu trafiğe kapatıldı ve bazı mahallelerde elektrik kesintisi uygulanıyor.

Alanya'daki yangın kontrol altında

Alanya'da dün sabah saatlerinde çıkan yangına 70 arazöz, 13 su tankı, 17 ilk müdahale aracı, 8 helikopter, 4 uçak, 6 dozer ile müdahale edildi.

Antalya Orman Bölge Müdürü Mustafa Türk, Alanya ilçesi Sapadere Mahallesi'ndeki yangın kontrol merkezinde, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Harita üzerinden yangınla mücadeleyi Türel'e anlatan Türk, yangının dün saat 10.00 sıralarında Sapadere Mahallesi'nde çıktığını ve bugün saat 12.00 itibarıyla da kontrol altına aldıklarını belirtti.

Meteorolojik verilerin kötü olması nedeniyle yangının 6 mahallenin sınırında etkili olduğuna işaret eden Türk, "70 arazöz, 13 su tankı, 17 ilk müdahale aracı, 35 orman mühendisi, 8 helikopter, 4 uçak, 6 dozer ile mücadele ettiğimiz yangını kontrol altına almayı başardık. Gönül isterdi ki bu kadar alan yanmasın. Nemin yüzde 20'ler civarında, rüzgarın da 50 kilometre hızla esiyor olması bizim için kritik havaları oluşturuyor." diye konuştu.

Orman yangınını kontrol altına almak için cansiperane mücadele ettiklerini ve birkaç noktada dumanların yükseldiğini aktaran Türk, "Orada da havadan ve karadan müdahale ediyoruz. Bu yangın başladığından itibaren Genel Müdürümüz İsmail Üzmez, Valimiz Münir Karaloğlu yakınen ilgilendiler." ifadesini kullandı.

İzmir'deki yangın nedeniyle yol trafiğe kapatıldı

İzmir'in Menderes ilçesinde makilikte başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayıldı.

Şaşal Mahallesi yakınlarında bozuk orman ve makilik arazide başlayan yangın, çevredeki ormanlık alana sıçradı. Yangının büyümesi üzerine çevre ilçelerle Aydın ve Balıkesir'den de kara ve hava ekipleri bölgeye sevk edildi.

Orman Bölge Müdürlüğüne ait 5 helikopter, 4 uçak ve 50 arazözün yanı sıra çevre belediyelerden ekiplerle alevlere müdahalede bulunuluyor.

Müdürlük yetkilileri, yangının 40 hektardan fazla alanda etkili olduğunu, yayıldığı bölgede yerleşim yeri bulunmadığını belirtti.

Öte yandan, güvenlik nedeniyle Menderes ile Gümüldür'ü bağlayan yol, trafiğe kapatıldı.

Su ve elektrik kesintisi

Yangın nedeniyle Menderes ile Gümüldür ve Özdere mahallelerinde elektrik kesintisi uygulandı.

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün (İZSU), internet sitesinde Menderes'teki yangın nedeniyle bazı ilçelerde su kesintisi olduğu belirtildi. Buca, Gaziemir, Karabağlar ve Konak ilçelerindeki su kesintileriyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Yangın nedeniyle İzmir kentimize büyük oranda su sağlayan Tahtalı Barajı ve Görece Arıtma Tesisi'ne enerji sağlayan enerji nakil hattı zarar görmüştür. TEDAŞ tarafından enerji verilemediğinden Tahtalı Barajı'ndan su alınamamaktadır. Bu nedenle su kesintisi uygulaması yapılmak zorunda kalınmıştır."

İZSU'dan yapılan son açıklamada ise Tahtalı Barajı Pompa İstasyonu ve Görece Arıtma Tesisi'ne enerji verilmeye başlandığı belirtildi.

Açıklamada, saat 19.00 itibarıyla pompa istasyonunun devreye alındığı ve arıtma tesisine su aktarmaya başlandığı belirtilerek si kesintisinden etkilenen Buca, Karabağlar ile Konak ilçesinin bir bölümünün saat 20.00'den itibaren gece yarısına kadar kademeli olarak su alabileceği kaydedildi.

Bodrum'da makilik alandaki yangın

Muğla'nın Bodrum ilçesinde yerleşim bölgesinin yakınındaki makilik alanda çıkan yangın kontrol altına alındı.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Antik Tiyatro'nun üst kısmındaki makilik alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan yangın yüksek sıcaklık ve rüzgarın etkisiyle kısa sürede büyüdü.

Yangında, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Milas ve Bodrum Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı orman işçisi ve arazözlerle müdahale etti. Söndürme çalışmalarına vatandaşlar da destek verdi.

 

 

Yangın sırasında alevler arasında kalan ve içerisinde güvercinlerin bulunduğu bir kafes açılmaya çalışıldı. Görevliler tarafından kapısı açılan kafesteki kuşlar yanmaktan son anda kurtarıldı.

Alevlerin yükselmesiyle itfaiye erleri de zaman zaman zor anlar yaşadı.

Antik Tiyatro'ya kadar ulaşan yangın, bölgedeki vericilere sıçramadan ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Yangın nedeniyle yaklaşık 5 hektarlık alanın zarar gördüğü öğrenildi.

Mersin'de orman yangını

Anamur ilçesine bağlı Asmaca mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle hızla büyüdü.

Bunun üzerine orman işletme müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra bölgeye yangın söndürme helikopteri ve uçak yönlendirildi.

5 helikopter, 2 uçak, 34 arazöz, 20 su tankı, 200 orman işçisi, 24 teknik eleman, 4 dozer, 2 greyder ve 2 kepçeyle müdahale edilen yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Mersin Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, yaptığı açıklamada, arazinin sarp olduğunu ve rüzgarın etkisini sürdürdüğünü belirterek, yangını kontrol altına almak için büyük çaba gösterdiklerini bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.