Doping Tespit Edilen Başpehlivan Ali Gürbüz’e Af Sinyali

Doping Tespit Edilen Başpehlivan Ali Gürbüz’e Af Sinyali

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde uyarıcı nedeniyle altın kemeri geri alınan Başpehlivan Ali Gürbüz’ün cezasının 1 yıla indirilerek er meydanına dönmesi gündeme geldi.Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu sayılan...

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde uyarıcı nedeniyle altın kemeri geri alınan Başpehlivan Ali Gürbüz’ün cezasının 1 yıla indirilerek er meydanına dönmesi gündeme geldi.

Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu sayılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin finali Edirne Sarayiçi Er Meydanı’nda yapılıyor.

Er meydanında 3. kez üst üste başpehlivan olan güreşçi, altın kemerin ebedi sahibi oluyor. Kırkpınar’da en son altın kemeri alan isim efsane Başpehlivan Ahmet Taşçı olmuştu.

Ancak Ahmet Taşçı’dan sonra altın kemeri alan isim Antalyalı Ali Gürbüz oldu. 2011-2012 ve 2013 yıllarında yapılan yağlı güreşlerde başpehlivan olan Ali Gürbüz altın kemerin ebedi sahibi oldu. Ancak Gürbüz’ün sevinci uzun sürmedi. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ardından yapılan testlerde kanında doping maddesi tespit edilmesi nedeniyle Ali Gürbüz’ün altın kemeri geri alındı.

2 yıl müsabakalardan men edilen Gürbüz için ceza indirimi gündemde. 654. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim yaptığı açıklamada, Gürbüz’ün cezasının bir yıla indirilerek er meydanına dönmesini istediğini söyledi.

Ali Gürbüz konusunda Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ile görüştüğünü belirten Selim, “Federasyon olarak bu cezayı bir yıla indirip Ali Gürbüz’ün geriye dönmesini istiyoruz. Ama bun bütün pehlivanlara ders olmuştur. Dopingden dolayı çok pehlivan kaybettik. Yazık günah bu gençlere. Ali Gürbüz’ün seneye Kırkpınar'a dönme durumu var. Ali affedilecek inşallah. Biz de devredeyiz bir hatadır. Ben iddia ediyorum Ali’nin öyle bir şeye ihtiyacı yok. Pehlivanlık için Allah ona gücü vermiş ama bir hataydı oldu. Düzelteceğiz inşallah. Ama aynı şeyi verir mi; bana göre verir. Ali Gürbüz çalışkan ve hırslıdır. Adamın elinden kemeri alınmış. Öyle kolay bir şey değil. O kemer almak için Kırkpınar’da güreşmedi. Diğer güreşlerde güreşmedi ama aslanlar gibi antrenman yapıyor. Haberini alıyorum. Ama tabii ki, bundan sonra üç sene gider mi? Geçen yıl İsmail Balaban çıktı. Şansa çıktı denildi ama bu yıl final yaptı. Belki alttan gelen pehlivanlar zorlayabilir.” dedi.

KIRKPINAR’IN KAYBEDECEK ZAMANI

Kırkpınar’da 5 yıl ağalık yaptıktan sonra ağalığı Antalyalı Süleyman Mecek’e devren Selim, bu yıl yapılan ihalede en yüksek teklifi vererek yeniden ağa oldu. Ağalığın ardından Edirne’ye gelerek basınla iftarda buluşan Selim, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’yle ilgili değerlendirmede bulundu.

Kırkpınar’ın kaybedecek zamanının olmadığını ifade eden Selim, şunları söyledi: “Kırkpınar bir yıl ara verdik. Mola diyelim. Ama baktık Kırkpınar yeni ağamız çok meraklı değil. O geçici bir hevesmiş. Biz de dedik ki, müdahale edelim. Kırkpınar’ın kaybedecek zamanı yok. Bu yıl bıraksam da seneye yine müdahale ederim. 10-15 seneye kadar yürür böyle diye düşünüyorum. Ama isteyene veririz.”

Bu yıl için de aynı şeyi söylediğini ifade eden Kırkpınar Ağası, “Bu işi çok iyi yapacak bir arkadaş çıkar ona bırakırız. Bu işi yapacak hem maddi gücü olacak. Hem Kırkpınar’ı, güreşi ve ata sporunu sevecek, ona zaman ayıracak, çoluk çocuğunu bahane etmeyecek. Kırkpınar ağalığını yapacak adam bu işi sevecek. Belediye buna yapacağı çok fazla katkı yok. Edirne Belediye Başkanı'nı Kırkpınar dışında bir yerde göremezsin. Kırkpınar’da görürsünüz. Ama Kırkpınar ağasını Türkiye’nin her yerinde görmek istiyor millet. O seyirci ve halk, ağayı her yerde görmek istiyor. Daha önce yurt dışına 4-5 kez çıktık. Bu yıl yine çıkacağız. Zaman elverirse. Tabii ki, bunu yaparken kimseyi incitmek istemem. Ama hakikaten bu işi yapan insanların devletle, belediye ile işi olmayacak. Bir sıkıntısı olmayacak. Benim için kim ne yazarsa yazsın önemli değil benim için. Yazacak bir şey bulamaz. Seyfettin Selim şunu yaptı diyemez.” diye konuştu.

YAĞLI GÜREŞLERDE PUANLAMA GÜZEL OLMUYOR

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri için getirilen puanlama sistemini eleştiren Seyfettin Selim, “Puanlama işini çözemedik. Bunu çözmek çok zor bir iştir. Japonların güreşine bakın. Onların güreşleri bin yıllık yaklaşık. Güreşleriyle oynamamışlar. Kurallarıyla oynamamışlar. Biz oynadık. Beceremedik. Yarım saate düştü güreşler. Şimdi bir saate çıkaracağız. Bir saatten sonra puanlamaya dönecek. Çünkü yarım saatin 10 dakikası peşrevle geçiyor. 20 dakika pehlivan güreşiyor. Ondan sonra puanlamaya dönüyor. Puanlama da güzel olmuyor. Hakikaten bunu biz şimdiye kadar ne yaptıysak olmadı.” açıklamasını yaptı.

Başpehlivan Fatih Atlı ile Mehmet Yeşilyeşil'in bir araya geldiğini anlatan Selim konuşmasını söyle sürdürdü: “Pehlivan da haklı olarak diyor ki, 'benim son güreşim, final güreşim. Ben bu güreşte bir hata yaptığım zaman giderim' diyor. 'Orada benden güreş beklemeyin' diyor. İki pehlivan da birbirinin hatasını bekliyor. Bu tabii ki, güreş merakını bitiriyor. Yalnız, bu yıl Kırkpınar 15 yıldır buraya sürekli geliyorum, bu kadar güzel güreşler izlemedim. Bu yıl güreşler çok güzeldi. Final güreşi hariç hepsi kıran kıranaydı. Final güreşi de normal. Biri geçen yılın başpehlivanı. Biri de gözüne kestirmiş ben burada olurum diyen Fatih Atlı. İsmail Balaban orada bir hata yapmamış olsa büyük ihtimalle güreşi alacaktı. Fatih Atlı hata yapsa o başpehlivan olmayacaktı. Yani son güreşin kıran kırana geçmesi mümkün değil. Herkes orada rakibinin hata yapmasını bekliyor.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.