‘doping Kullanan Sporcular İçin Cezai Yaptırım Şart’

‘doping Kullanan Sporcular İçin Cezai Yaptırım Şart’

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Spor Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Recep Gülşen, geçtiğimiz günlerde yaşanan doping olaylarına dikkat çekerek, Türkiye’de doping maddeleri kullanan sporcular hakkında cezai yaptırım öngörülmediğini, sadece di.

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve Spor Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Recep Gülşen, geçtiğimiz günlerde yaşanan doping olaylarına dikkat çekerek, Türkiye’de doping maddeleri kullanan sporcular hakkında cezai yaptırım öngörülmediğini, sadece disiplin yaptırımlarının söz konusu olduğunu söyledi.

Gülşen, özellikle yabancı futbolcular açısından önemli sorun oluşturacağı ve her ülke açısından dopingin ayrı suç olarak düzenlenmesi hususunda bir birlik bulunmadığı gerekçesiyle bu düzenlemeden vazgeçildiğini hatırlattı. Gülşen, şöyle konuştu:

"Doping kullanımına ilişkin hazırlanan kanun taslağının 25/B maddesi spor müsabakalarında doping yaptığı veya doping analizi için numune verme sürecini ihlal ettiği tespit edilen sporcular ile yasaklı maddeleri kullandıran veya numune verme sürecini ihlal eden masör, antrenör ve idareciler hakkında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır hükmünü içermekteydi."

Doping kullanımının ayrıca cezalandırılması gerektiğini dile getiren Gülşen, sporun multidisipliner bir alan olduğunu ceza hukukunun da son çare niteliğine sahip olduğunu aktardı. Gülşen, "Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi doping konusunda yapılacak düzenlemeyle, doping maddelerini üretmek, tedavüle koymak, sağlamak, alım satım ve ticaretini yapmak, nakletmek, zilyet olmak, kullanımını teşvik etmek suç sayılarak cezalandırılmalıdır." açıklamasını yaptı.

Sporcuların, fevkalade zararlı bir doping maddesinin zerk edilmesine razı olamayacağını kaydeden Gülşen, bu durumun tasarruf edebilecek haklardan olmadığını belirtti. Gülşen, "Doping maddesini kendisine zerk eden kişinin kasten yaralama suçundan; eğer kendisi ölmüşse kasten yaralama sonucu ölüme neden olma suçundan dolayı sorumlu tutulmalıdır." diye konuştu.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.