Dönere Kadın Eli Değdi

Dönere Kadın Eli Değdi

Garson olarak başladığı lokantacılık sektöründe Kahramanmaraş’ın ilk kadın döner ustası unvanını alan Bahar Kalın, eşiyle birlikte açtığı dükkanda mesleğini başarıyla sürdürüyor. Çocukluk hayalini gerçekleştirmenin sevincini...

Garson olarak başladığı lokantacılık sektöründe Kahramanmaraş’ın ilk kadın döner ustası unvanını alan Bahar Kalın, eşiyle birlikte açtığı dükkanda mesleğini başarıyla sürdürüyor. Çocukluk hayalini gerçekleştirmenin sevincini yaşayan 31 yaşındaki, iki çocuk annesi Kalın, 10 yıl önce başladığı işte Kahramanmaraş’ın ilk kadın döner ustası olarak görenlerin ilgisini çekiyor.

Kadınların da zor mesleklerin üstesinden gelebildiğini aktaran Bahar Kalın, beş yıl önce amatör olarak döner kesmeye başladı ve iki yıl önce usta olarak döner tezgâhının başına geçti. Yemek yapmanın inceliklerini annesinden öğrendiğini belirten Kalın, en büyük destekçisinin eşi olduğunu söyledi. Mesleğinde iddialı olduğunu ifade ederek, “Bu sektöre gireli 10 yıl oldu, evlendikten iki yıl sonra başladım. İlk garson olarak başladım, şef garson ve garsonluk biraz ağır geldi. Bir lokantada çalışmak, ev hanımlığı gibi değil. Her şeyi ustalarımdan silbaştan öğrendim. Daha sonra döner kesmeye başladım, sonra döneri açmasını, takmasını ve kebapçılığı öğrendim. Ustalık daha sevdiğim bir işti ve lokanta açmak, kendime ait bir işyerimin olması en büyük hayalimdi. Profesyonel olarak beş senedir döner ustası olarak çalışıyorum. İşim severek yapıyorum. TIR kullanan bayan varsa döner kesen bayan usta da olabilir.” dedi.

Bir kadının döner tezgahının başında çalışmasının ilgi çektiğini aktaran Kalın, şöyle konuştu: “Otobüslerden fotoğraf çekenler, kırmızı ışıkta durduklarında bazen dikkat ediyorum herkes kilitlenmiş bir şekilde bakıyor, alışılmışın dışında. Mesela yaşlı amcalar geliyorlar, bir bana, bir dönere bakıyorlar, 'Sen mi yapacaksın?' diyorlar. Evet amca diyorum. 'Sen yapabilir misin ki?' diyor, 'Amca, bir yapayım, beğenmezsen parasını verme.' diyorum. Ondan sonra bir daha ki geldiğinde soruyor, Bahar Hanım burada mı diye. Özellikle çağırıyorlar. Bunun yanında benim bu işi yapmamı garipseyip gidenler de oluyor.”

Evle işi birlikte yürütmenin zor olduğunu dile getiren Bahar Kalın, “Çocuklarımla ilgilenmek ve işe devam etmek zor oluyor tabii. Sağolsun, kayınvalidem çocuklarla ilgileniyor. Eşim çok yardımcı oluyor. Evde de burada da çocuklar konusunda da en büyük destekçim eşim. Zaten her konuda eşimin desteğini alırım. Çocuklarım da apayrı bir destekçi; gücümü, moralimi onlardan alıyorum.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.