Donanmanın Kılıç Sınıfı Hücumbotları Kabiliyetleriyle Göz Dolduruyor

Donanmanın Kılıç Sınıfı Hücumbotları Kabiliyetleriyle Göz Dolduruyor

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın yüksek teknolojiyle donatılmış en modern muharip unsurlarından olan Kılıç sınıfı hücumbotlar, imkan ve kabiliyetleriyle göz doldurdu. Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, hücumbotların...

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın yüksek teknolojiyle donatılmış en modern muharip unsurlarından olan Kılıç sınıfı hücumbotlar, imkan ve kabiliyetleriyle göz doldurdu. Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede, hücumbotların seri ve hızlı olduğunu belirterek, ateş gücü açısından herhangi bir firkateynden bir farkı olmadığını söyledi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde bulunan hücumbotları tanıtmak amacıyla, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı'nda basın turu düzenlendi. Tanıtım kapsamında ilk önce, Kuzey Görev Grup Komutanı Tuğamiral Ali Murat Dede brifing verdi. Dede, bünyelerinde bulunan hücumbotların en büyük özelliğinin küçük, seri ve hızlı olması olduğunu anlattı ve ekledi: "Ateş gücü açısından herhangi bir firkateynden farkı yok." Dede, Kılıç sınıfı 9 adet hücumbotun 2'sinin Almanya'da, 7'sinin ise Türk tersanelerinde üretildiğini ifade etti. Deniz Kuvvetleri'nin gücüne vurgu yapan Dede, şunları kaydetti: "Bütün Afrika ülkelerinden Türk deniz kuvvetleri daha güçlü. Güçlü bir deniz kuvvetinde olması gereken bütün unsurlarımız var. Dünya çapında caydırıcı, görev yapacak güç haline gelmiş durumda."

Brifingin ardından basın mensupları Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı'nın Poyraz Limanı'nda demirli bulunan Kılıç sınıfı hücumbotlara binerek, denizde seyre çıktı. Kılıç ve Tufan isimli iki hücumbot, limandan ayrıldıktan sonra yaklaşık 6 saat denizde seyirde kaldı. Bu sırada, hücumbotların imkan ve kabiliyetleri basın mensuplarına anlatıldı.

TCG Tufan Komutanı Deniz Binbaşı Hasan Denizli, "Hücumbotlarda subay, astsubay, uzman erbaş,erbaş ve er olmak üzere toplam 46 personel görev yapıyor." dedi. Denizli, hücumbotların özelliklerine değinerek, "Hücumbotların yüksek sürati, manevra kabiliyeti ve zor tespit edilebilen tekne yapısından istifade ile düşmana baskın gerçekleştirerek sürpriz etkisi oluşturması en önemli özelliğidir. Amacımız üstün niteliklere sahip personeli ile modern teknolojiyi en etkin şekilde kullanarak her an harbe hazır olmaktır. Gemilerimiz verilecek hür türlü görevi yerine getirmek üzere her an harekata hazırdır." bilgisini verdi.

Hücumbotun II. Komutanı Deniz Kurmay Yüzbaşı Özgür Çağlayan ise Kılıç sınıfı hücumbotların son teknoloji seyir sistemleri ile donatılmış modern gemiler olduğunu dile getirdi. Çağlayan, şunları kaydetti: "Bu kapsamda gemiler tarafından kullanılan son derece gelişmiş 1 adet düşük yakalanma olasılıklı radar, 1 adet seyir radarı, dijital seyir haritaları, otomatik tanımlama sistemi, hassas mevki koyma imkanı sağlayan kriptolu GPS ve çeşitli seyir yardımcıları vasıtası ile uluslararası denizcilik örgütünün kurallarına uygun emniyetli seyir icra edilmektedir." Başçarkçı Deniz Yüzbaşı Serkan Kula da Kılıç sınıfı hücumbotların ihtiyaç duyduğu sevk gücünü sağlamak üzere 23 bin beygir gücü üretebilen 4 dizel ana makine bulunduğunu, bu sayede gemilerin saatte 40 deniz milinin üzerinde hız yaptığını dile getirdi. Hücumbotların tanıtımı kapsamında, basın mensuplarına, personelin yaşam mahalleri, savaş hareket merkezi anlatıldı. Hücumbotlar, denizde yüksek süratle seyirde bulundu. Ayrıca, bir helikopter eğitim maksatlı alçak uçuşlar yaparak, gösteride bulundu. Posta çantası alma verme ve yangın eğitimi gerçekleştirildi. Tanıtım faaliyetleri tamamlandıktan sonra hücumbotlar, Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığı'ndaki Poyraz Limanı'na döndü.

KILIÇ SINIFI HÜCUMBOTLAR

Bugün tanıtımı yapılan hücumbotlar Donanma Komutanlığı bağlısı Kuzey Grup Komutanlığı'nda görev yapmakta olan Kılıç sınıfı hücumbotlar. Hücumbotlar, Gölcük'te Kuzey Görev Grup Komutanlığı, Foça'da Batı Görev Grup Komutanlığı, Aksaz'da Güney Görev Grup Komutanlığı emrinde görev yapıyor. Kılıç sınıfı hücumbotların tam boyu 62.4 metre ve azami genişliği 8.6 metredir. 540 ton deplasmanlı bu hücumbotlar 4 adet MTU dizel makine ile saatte 40 deniz mili üzerinde sürat yapıyor. 50 personelin görev yaptığı hücumbotlar harpoon güdümlü mermisi, 1 adet 76 mm top, 1 adet 40 mm top ve 2 adet 17 mm makineli tüfek ile donatılmış.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.