Domalan, çiftçinin ikinci harmanı

Domalan, çiftçinin ikinci harmanı

Bahar döneminde yağışların iyi olması halinde kendiliğinden çıkan ve ekonomik getirisi büyük olan domalan mantarı, şimdilerde çiftçiler tarafından büyük ilgi görüyor

Yağışların bol olduğu dönemlerde belli bölgelerde kendiliğinden çıkan, toprağın altında olduğu için zor bulunan, ekonomik değeri ise diğer mantar türlerine göre yüksek olan domalan mantarı, şimdiler çiftçiler tarafından büyük rağbet görüyor. Sonbahar mevsimi döneminde yağışların mevsim normalleri seviyesinde düşmesi ve içinde bulunduğumuz ilkbahar döneminde de yağışların yine mevsim normallerinin altına inmemesi sonucu ‘güzleme’ adı verilen mevsim olayı meydana geliyor. Güzleme, her yıl görülmüyor, fakat toprak güzlediği zaman, daha verimli oluyor. Bunun bir faydası da domalana oluyor. Bir mantar türü olan domalan bu nedenle her yıl olmuyor, mevsim şartları uyum sağladığında kendiliğinden çıkıyor. Nisan ayının başında Çumra, İsmil gibi ilçelerle, bu ilçelerin yakın köylerinde, Karatay’a bağlı Beşağıl, Yellikuyu, Yenikuyu, Merdivenli gibi köylerde çıkan domalan, mayıs ayının sonlarına kadar toprak altından aranarak bulunabiliyor. Domalanın kilogram fiyatı ise 15-20 TL arasında değişiyor. Toplanan domalanlar, Kadınlar Pazarı olarak bilinen Nene Hatun Çarşısı’nda getiriliyor, buradan hem toptan, hem perakende satışı yapılıyor.

ÇİFTÇİNİN GÜNLÜĞÜ 100-150 TL’YE GELİYOR

Nene Hatun Çarşısı’nda bulunan iş yerinde domalan alım satımı yapan Fehmi Karabıyık, domalan mantarının çiftçilerin harmandan önceki harmanı olduğunu söylüyor. Karabıyık, “Öyle ki kilogramı 15 ila 20 TL arasında değişen domalanı, işin ehli olan bir kişi günlük 10 kilograma kadar toplayabiliyor. Yani köyünde çiftçilik yapan birisinin şimdilerde tarlada yapabileceği bir iş yok. Çiftçi evinde boş boş beklemek yerine dağda, kırda domalan topluyor. Bir çiftçinin günlüğü de performansına göre değişmekle birlikte ortalama 100-150 TL arasında değişiyor. Bu da çiftçiler için büyük bir gelir kaynağı oluyor. Aynı zamanda domalanla birlikte bizim de işlerimizin seyrinde hareketlilik yaşanıyor. İnsanlar özel olarak domalan sipariş ediyor. Etle fiyatı hemen hemen aynı olmasına karşılık, birçok kişi et yerine domalan yemeyi tercih ediyor” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.