Dolarda tansiyon düştü

Dolarda tansiyon düştü

Önceki gün 3.55'in üzerine çıkan dolar/TL'deki tansiyon sınırlı bir miktar azalırken kur ve faizde jeopolitik gelişmeler izlenmeye devam ediliyor

Katar ile askeri alanda iki anlaşmanın kabul edilmesiyle birlikte 3.55'in üzerine çıkan dolar/TL'deki tansiyon sınırlı bir miktar azalırken kur ve faizde jeopolitik gelişmeler izlenmeye devam ediliyor.

Bankacılar, bugün küresel risk iştahının da yakından takip edileceğini belirtirken hafta başından beri piyasalar tarafından yakından izlenen İngiltere seçimleri sterlinde sert değer kaybına neden oldu. Ancak ne İngiltere seçimleri ne de FBI eski başkanının Senato'ya yaptığı açıklamalar küresel risk iştahını belirgin bir şekilde olumsuz etkilemedi.

ABD borsaları dün artıda kapanarak yatırımcıların gözünde FBI eski Başkanı James Comey'nin Senato'ya açıklamalarının ABD Başkanı Donald Trump için hayati tehlike oluşturmadığına işaret etti.

Comey dün Senato komisyonuna yaptığı konuşmada ve sorulara verdiği cevaplarda, geçen yılki başkanlık seçim sürecinde Trump ekibi ile seçim sonuçlarını etkilemeye çalıştığı düşünülen Rusya'nın olası işbirliği hakkındaki soruşturmayı zayıflatmak için Trump'ın kendisini görevden aldığını söyledi.

Sterlin, İngiltere'deki seçimlerde parlamentodaki sandalyelerin yarısından fazlasını kazanması beklenen iktidar partisinin mutlak çoğunluğu kazanamayabileceğini ortaya koyan kısmi sonuçların ardından keskin değer yitirdi.

Sterlin bugün 1.2705 dolara kadar gerileyerek yüzde 2'ye yakın değer yitirdikten sonra yüzde 1.5 civarında değer kaybı ile işlem görüyor.

KapitalFX günlük bülteninde, "Katar riskine ilişkin endişelerin negatif fiyatlaması kapsamında 3.57 seviyesini görmüş dolar/TL, bu olumsuzluğu şimdilik geride bırakmış görünmektedir. 3.57 seviyeleri yakınlarında kalıcı olamayan kurun yeniden 3.53 altına çekildiğini görüyoruz. Bu konum TL açısından olumlu, 3.50 seviyesine doğru olabilecek bir hareketlenme teknik olarak desteklenmektedir" görüşüne yer verildi. Bülten şöyle devam etti:
"Kurun yeniden 3.53 üzerinde fiyatlama yapması durumunda 3.57 direnci yeniden hedeflenecektir. Bu kapsamda gün içinde gelişmekte olan ülke kurlarındaki hareketlenme ve küresel risk iştahı ana belirleyiciler olacaklardır."

Katar ile ilgili gelişmeler haftabaşında uzmanlar tarafından Türkiye'nin Suudi Arabistan ve ABD'nin karşısında yer alacağı şeklinde yorumlanmış ve bir risk unsuru olarak fiyatlayan piyasada kur ve faizde yükselişe neden olmuştu.

Dolar/TL bu gelişmelerle 3.5590'a kadar yükseldikten sonra dün günü 3.5350 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise 3.5251/3.5280 seviyesinde işlem gördü.

Sepet bazında TL 3.7485/3.7501, euro/TL ise 3.9639/3.9676 seviyesinde.

Bankacılar Katar ile ilgili gelişmenin ardından Türkiye'nin Rusya-İran-Katar grubuna yakın durduğu ve bölgede safların belirginleştiği algısı oluşturduğunu bunun da tansiyonun artacağı şeklinde algılanmasının piyasaya olumsuz yansıdığını belirtti.

Piyasalarda bölgeye ilişkin endişeler izlenmeye devam etse de sorunların askeri bir boyuta ulaşmasının şu an için beklenmemesi piyasalardaki baskının da sınırlı kalmasını sağlıyor.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn, Yemen gibi ülkelerin arasında bulunduğu çok sayıda Arap ülkesi hafta başında "terörizmi desteklediği" gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Katar'a yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.