Dolara yönelmeyin!

Dolara yönelmeyin!

Döviz kurlarındaki artış; ekonomiyi olumsuz etkiledi. İhracat ve ihtalattaki dengeleri sarstı. Zor durumda olan firmalar, bütün imkanlarını kullanarak alternatif yollar deniyor. Yetkililer, “Dolar ile borçlanmayın. Büyük ekonomik yıkıma uğrarsınız” uy

Üst üste rekorlar kıran dolar ve altın, yükselişini sürdürüyor. Döviz kurlarındaki bu artış, yatırımcıları korkutuyor. Piyasalar, durumdan olumsuz etkilendi. Özel sektör yatırımlarındaki azalma gözlerden kaçmadı. İhracat seviyesi daraldı. Hammadde temininde fiyatlar yükseldi.  Çoğu firma; yatırımın artması için alternatif arayaşına girdi. Döviz kurlarındaki artışın nedeni olarak ise; ABD'deki siyasi belirsizlik, terör saldırıları, darbe girişimi, ve faiz oranındaki artışlar gösteriliyor. Döviz kurlarındaki bu yükselişin ne zaman sona ereceği ise merak ediliyor.

KAZANDIĞINIZ PARADAN BORÇLANIN

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü bir süredir dalgalı seyreden döviz kurlarına ilişkin degerlendirmelerde  bulunarak, şunları kaydetti: Döviz kurlarını değerlendirirken uzun dönemli projeksiyonlar ortaya koymak gerekiyor. Yılbaşından bu yana Türk Lirası karşısında dolar yüzde 5.9, Euro ise yüzde 7.75 artış gösterdi. Özellikle ABDdeki seçim yarışı, FEDin faiz artıracağı beklentisi, Ortadoğudaki gerilim ve Türkiyenin içinden geçtiği süreç nedeniyle kurdaki hareketlilik devam ediyor. Biz de her zaman olduğu gibi sanayicilerimize kazandıkları para cinsinden borçlanmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü dolar ve euro kurlarındaki artışlar, en çok yabancı para cinsinden borçluluk düzeyi yüksek olan firmalarımızı olumsuz etkiliyor

KORKMAYALIM TEDBİR ALALIM

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Konya Şube Başkanı Yakup Yıldırım, ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. Dolardaki yükselişin yansımalarının olumsuz olduğunu lakin, moral bozulmaması gerektiğini dile getiren Yıldırım, “Malum olduğu üzere ülkemiz çalkantılı bir yıl geçirdi. Seçimlerin akabinde başlanan 2016 yılının ortasında yaşadığımız 15 Temmuz hadisesi, direk moralleri etkiledi. Konya’nın önemli pazarı olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki ateşin şiddetlenmesi de ihracatta bizi daralttı. Sanayicimiz şu an tüm imkanları ile yeni pazar arayışlarını sürdürüyor. Biz de ASKON olarak bu noktada sanayicimize yol açmanın çabasını veriyoruz” dedi.

DOLAR İLE BORÇLANMAYIN

Doların artışını da değerlendiren Yıldırım, “Siyasi gelişmelerin akabinde dolar 3.15 seviyesini gördü. Şu an ise geleceği ile ilgili tahmin yürütülmüyor. Bu ithalata doğrudan etki etti. Hammadde temininde fiyatlar doğrudan yükselmiş oldu. İthal ettiği malzemedeki artışı mecburen kendi ürettiği ürüne yansıtacak üreticiler. Bu da orta vadede pahalanmalara sebep olacak. Burada kritik nokta, firmalarımız dolarla borçlanmasın. Allah korusun, bu dönemdeki yüklü dolar borçlanmaları ciddi ekonomik zararlar verebilir. Şu an tek dayanak noktamız, ekonominin güçlü olması ve büyük çalkantılara meydan vermemesi. Ama biz tedbiri elden bırakmamalıyız. Yüksek faiz içen kredili yatırımlar ve borçlanmaların bir süre dikkatli yürütülmesinde fayda var” şeklinde konuştu. Yıldırım, sanayicinin heyecanının kırılmaması gerektiğini, sadece tedbirli hareket edilmesi gerektiğini ifade etti.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum