Dolar haftaya nasıl başladı

Dolar haftaya nasıl başladı

ABD tarım dışı istihdam verisi ve petrol fiyatlarındaki hareketin etkisiyle dolar/TL haftaya 3.04'ün üzerinde başladı.

Piyasalarda geçen hafta yakından izlenen ABD tarımdışı istihdam verisinin ardından bu hafta olası Musul operasyonuna ilişkin gelişmeler ve Türkiye’ye etkileri ile küresel piyasalar, petrol fiyatları takip edilecek. Hafta boyunca beklenilen ABD tarımdışı istihdam verisi ile ilk etapta 3.03’lü seviyelere kadar gerileyen dolar/TL’de  düşüş kalıcı olamamıştı.

Cuma günü en düşük 3.0344’ü test eden dolar/TL Cuma gününü 3.06’nın hemen altında tamamladı. Kur bu sabah ise güne 08:52’de 3.0465/3.0473 seviyesinde bulunuyor.

ABD TARIM DIŞI İSTİHDAM VERİLERİ

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım dışı istihdam  Eylül ayında 156,000 ile 175,000 olan beklentilerin altında kaldı. Tarım dışı istihdamda Ağustos ayında görülen artış 151,000’den 167,000’e revize edildi.

Moody’s not indirimi sonrası çıkışların yaşanabileceği  endişesi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB’nin faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş geçen hafta TL’nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oldu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “ABD istihdam verisi  piyasayı bir miktar yumuşattı ancak bunun kalıcı olamadığını görüyoruz. Bugün yeniden bir iyimserlik var ki bu da ABD seçim beklentiriyle alakalı. Bundan sonra piyasalar açısından önemli yakından izlenecek gelişmeler olası Musul operasyonu petrol fiyatları olacaktır” dedi.

ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın  kadınlar hakkındaki müstehcen açıklamalarını içeren eski bir kaydın ortaya çıkmasının ardından Demokrat adayın seçimi kazanma ihtimalinin arttığı beklentisiyle ABD endeks vadeli işlemleri yükseldi.

PETROL FİYATLARI

Petrol fiyatları OPEC’in sağladığı petrol üretimini azaltma uzlaşısının iki yıldır süren küresel arz fazlasını ortadan kaldırmakta başarılı olamayacağı endişeleriyle geriledi.

Brent petrolü yüzde 1’e yakın kayıpla 51.46 dolara geriledi. Günlük üretimi 33.6 milyon varile kadar yükselen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), üretimi 32.5-33 milyon varile indirmek için uzlaştı. Uzlaşının Kasım ayı olağan toplantısında ele alınarak resmi hale gelmesi planlanıyor.

Cuma günü akşam saatlerinde 3.2360 civarında olan sepet  bazında TL aynı saatte 3.2265/3.2281; 3.41 civarındaki euro/TL ise 3.4060/3.4075 seviyesinde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.