Dolar 3,90'ı aştı!

Dolar 3,90'ı aştı!

Yeni haftaya sakin başlayan döviz piyasaları yeniden hareketlendi. Gün içinde 3.85'e gerileyen dolar kuru, 3.91 seviyesine tırmandı. Euro da 4.53'ten 4.60'a çıktı. Sterlin kuru da TL'deki kayıpların artmasıyla 5.1852 ile yeni rekor seviyesine ulaştı.

Geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası'na yönelik "Müdahale etmediğimiz için bu haldeler" şeklindeki sert faiz eleştirisiyle 3.90'ın üzerini test eden  dolar/TL, yeni haftanın ilk işlem gününde 3,85 seviyesine kadar geriledikten sonra tekrar yükselişe geçti.

Gün içinde 3.9125'e kadar tırmanan kur, saat 15:07'de 3.9100'dan işlem gördü.

Almanya'da koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine küresel piyasalarda yaşadığı düşüşün etkisiyle TL karşısında 4.53'ün altına gerileyen euro kuru da aynı dakikalarda 4.6066'dan alıcı buldu.

TL'deki kayıpların artmasıyla 5.1852 ile yeni rekor seviyesine ulaşan sterlin kuru da aynı dakikalarda 5.1824 seviyesinde yer aldı.

Öte yandan Avrupa borsalarındaki düşüşler ve döviz kurlarındaki yükselişlerin etkisiyle günün ilk yarısında 105.500 puan seviyelerine kadar gerileyen BIST 100 endeksi, günün ikinci yarısında 105.560 puandan işlem görüyor.

10 yıllık tahvil faizi rekor seviyede

Türk Lirası cinsinden 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi yüzde 12.68 ile rekor seviyeye çıkmasının ardından ardından saat 12:58'de yüzde 12.66 oldu.

TL uzlaşmalı döviz ihaleleri başlıyor

Bu arada Merkez Bankası, reel sektörün kur riskinin yönetilmesi amacıyla bugün döviz kuru riski koruması sağlayacak TL uzlaşmalı vadeli döviz işlemlerine başlıyor. İhalelerde vade 1, 3 ve 6 ay olacak ve yıl sonuna kadar tutar azami 3 milyar dolar olarak tespit edildi.

Merkez'in açıkladığı takvime göre bugün 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli ve 100 milyon dolar tutarında altı ay vadeli ihale gerçekleştirilecek.

Takvime göre haftada üç kez 150 milyon dolar tutarında bir ay vadeli, haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında üç ay vadeli ve iki haftada bir kez 100 milyon dolar tutarında 6 ay vadeli ihale gerçekleştirilecek.

Uzmanlar, Merkez'in söz konusu adımının piyasalarda pek olumlu karşılanmadığı ve TL üzerinde pozitif etki yaratmadığını ifade ediyor.

TL'de baskı sürüyor

Bankacılar TL varlıklarda dış gelişmelerin yanı sıra iç risklerin baskısının da sürdüğüne işaret ediyor. Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler, devam eden jeopolitik endişeler TL varlıklardaki değer kayıplarındaki ana neden olarak ön plana çıkıyor.

Piyasalarda, İran'a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan altın tüccarı Rıza Sarraf davasına ilişkin gelişmeler de yakından izleniyor. Sarraf davasında 27 Kasım'da duruşma yapılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.