Doktorlar Halı Sahada Kalp Muayenesi Yaptı

Doktorlar Halı Sahada Kalp Muayenesi Yaptı

Balıkesir Tabip Odası, halı sahalarda meydana gelen ani ölümlere dikkat çekmek amacıyla maçtan önce sporculara sağlık taraması yaptı. Fiziki muayene, EKG ve ekokardiyografi uygulayan uzman doktorlar, halı sahada maç yapacak kişilerin, sağlıklı...

Balıkesir Tabip Odası, halı sahalarda meydana gelen ani ölümlere dikkat çekmek amacıyla maçtan önce sporculara sağlık taraması yaptı. Fiziki muayene, EKG ve ekokardiyografi uygulayan uzman doktorlar, halı sahada maç yapacak kişilerin, sağlıklı olsalar dahi mutlaka kontrolden geçmesi gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca maçlarda midenin boş olması, enerji içeceği ve alkol alınmaması uyarısında da bulunuldu.

Şehir merkezindeki bir halı sahada, tam donanımlı bir cankurtaran ve iki kardiyologla yapılan sağlık taramasına Tabip Odası Başkanı Dr. Fikret Şahin, oda üyesi kardiyologlar Dr. Tarık Yıldırım ve Dr. Eyüp Avcı katıldı. Cankurtarana alınan sporcular, öncelikle fiziki muayeneden geçirildi. Ardından EKG ve ekokardiyografi yapıldı. Yıllardır spor yapan ve hiç hastalığı bulunmayan 24 yaşındaki Emrah Özalay isimli vatandaşın, kalp kapağının kapanmasında problem tespit edildi. Doktorlar, şimdilik bir sıkıntı teşkil etmeyeceğini ancak ileriki yaşlarda tedbir alması geretiğini söyledi.

Oda Başkanı Şahin, geçen haftalarda Balıkesir'de genç yaşta bir öğrencinin halı sahada maç yaparken hayatını kaybettiğini belirterek, "Çok üzüldük. Bu sebepten dolayı bu gibi sportif karşılaşmalarda ne gibi noktalara dikkat etmemiz gerektiği konusunda toplumsal duyarlılığı arttırmak amacıyla odamız üyesi kardiyolog arkadaşlarımızla birlikte bu çalışmayı gerçekleştirdik. Amacımız, spor karşılamalarından önce kişilerin rutin olarak bir sağlık kontrolünden geçmesinin önemine vurgu yapmaktı. Aynı zamanda halı saha maçları öncesi kişilerin ne gibi hususlara dikkat etmesi gerekiyor, bunlara dikkat çekmek istedik." dedi. Halı saha maçına tok karınla gidilmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Şahin, "Ayrıca alkol alınarak bu tip sportif faaliyetlerine gelinmemeli. Gençler arasında tüketimi yüksek olan enerji içecekleri içilmemeli. Ayrıca özellikle spor karşılaşmaları ve halı saha maçlarının, insanların biyoritmine uygun saatlerde olmasına dikkat edilmeli. Bazen sabaha karşı bu maçlar yapılıyor, bu kesinlikle uygun değil. Bu tür konulara toplumumuzun dikkatin çekmek için bu çalışmayı gerçekleştirdik." diye konuştu.

Dr. Avcı da son dönemlerde özellikle halı sahalarda genç yaşta ani ölümlerin sıklıkla yaşandığını belirterek, "Biz buna, ani kardiyak ölüm diyoruz. Daha önceden herhangi bir şikayeti olmayan bir kişide semptomların başlamasından sonra bir saat içinde bu ölümler gerçekleşiyor. Ani kardiyak ölümlerinin yüzde 90'a kadar olan bölümünü engelleyebiliyoruz. Bunun için mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor. 40 yaş grubu bireylere, herhangi bir şikayeti olmasa bile mutlaka kardiyak muayene öneriyoruz. Herhangi bir spor aktivitesinde bulunacak olan sağlıklı genç kişilerin de mutlaka sağlık kontrolünden geçmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Dr. Yıldırım ise öncelikle EKG çekilmesi gerektiğini belirterek, 30 yaş üstü insanlarda ani kardiyak ölümlerin en büyük sebebinin, koroner arter hastalığı olduğunu söyledi. 30 yaş altındakilerde ise son dönemde meydana gelen ani ölümlerin sebeplerinin kalp kasının kalınlaşması ve kalbin elektrik bozuklukları olduğunu anlattı. Bu rahatsızlıklara yüzde 90 oranında teşhis koyulabileceğini sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.