Doktor Açığı Tıp Fakültelerinin Giriş Notu Düşürülerek Kapatılacak

Doktor Açığı Tıp Fakültelerinin Giriş Notu Düşürülerek Kapatılacak

Almanya’nın en yoğun nüfusa sahip eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletini önümüzdeki yıllarda aile doktoru sorunu bekliyor. Büyük şehirlerde henüz hissedilmeyen sorun küçük şehir ve kırsalda kendini derinden hissettiriyor. Federal hükümetin...

Almanya’nın en yoğun nüfusa sahip eyaleti Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletini önümüzdeki yıllarda aile doktoru sorunu bekliyor. Büyük şehirlerde henüz hissedilmeyen sorun küçük şehir ve kırsalda kendini derinden hissettiriyor.

Federal hükümetin sağlıktan sorumlu görevlisi Karl-Josef Laumann eyalet meclisinde yaptığı açıklamada bu gerçeği rakamlarla gözler önüne serdi. Laumann’ın verdiği bilgiye göre Almanya genelinde 2 bin 194 muayenehane doktorsuzluk yüzünden çalışmıyor. Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partili politikacının verdiği rakamlara göre KRV’deki doktorların üçte birisi 60 yaşını doldurmuş.

Laumann önümüzdeki 10 yıl içinde bunların tamamının yerine yeni doktorların gelmesi gerektiğine işaret etti. Bu emeklilik furyasının sonucu olarak eyalet genelinde 92 beldede dramatik bir gelecek beklenirken bunların 48’inde durumun kısa vadede akut hale geleceğini ifade etti. Laumann 2013 yılında toplam 2 bin 800 tıp fakültesi mezununun sadece 87’sinin Westfalen-Lippe’de, 112’sinin ise Rheinland Bölgesi’nde aile doktoru olarak göreve başladığını bildirdi ve bunun boşluğu doldurmasının mümkün olmadığını vurguladı. 1993/94 yılında eyalette 20 bin tıp öğrencisi mevcut iken geçen yılki rakam ancak 18 binde kalmış.

Aynı dönemdeki 11 bin 500 olan aile doktoru sayısı da geçen sene 10 bin 700’e düştü.

MUAYENEHANE AÇANA 50 BİN EURO DESTEK

KRV Sağlık Bakanı Barbara Steffens’te bu endişe verici durumu kabul ederek eyalet genelinde doktorlar için şartların elverişli görülmediği bölgelere destek verdiklerini hatırlattı. Steffens KRV’de durumu acil olan 140 beldede muayenehane açanlara 50 bin Euro ile destek verdiklerini ifade etti. Laumann’da 2015 yılında kanun değişikliği yaparak doktorların dağılımını daha bilinçli yönlendireceklerini duyurdu. Ayrıca çok sayıda yaşlı hastası olan doktorların devletten destek mahiyetinde her çeyrek yıl için bin 340 Euro kadar destek alarak sağlıkçı olmayan asistan istihdam etmesi sağlanacak.

Bir diğer tedbir olarak Laumann tıp fakültelerinde daha fazla öğrencinin okuyup doktor olarak mezun olmasını hedefliyor. Bunun içinde tıp fakültelerine girişlerde beklenilen not ortalamasının düşürülmesi ile adayların var olan bakıcı ya da hemşire gibi sağlık mesleklerinin de avantaj olarak dikkate alınacağını söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.