"Doğumunun 100. Yılında Tarık Buğra"

"Doğumunun 100. Yılında Tarık Buğra"

Milli Eğitim Bakanlığı himayesindeki Anadolu Mektebi tarafından organize edilen, "Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra" anma etkinlikleri, Konya'da düzenlenen açılış paneliyle başladı

Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde Anadolu Mektebi'nin düzenlediği, 3 gün sürecek "Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra" anma etkinlikleri, Konya'daki açılış paneliyle başladı.

Anadolu Mektebi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Akşehir Belediyesi ve Akşehir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün işbirliğiyle düzenlenen anma etkinliklerinin ilk gününde, Selçuklu Kongre Merkezi'nde, Anadolu Mektebi öğrencilerine yönelik düzenlenen panelde, Tarık Buğra'nın şahsi ve edebi kişiliği ele alındı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Haluk Dursun, panelin ardından yaptığı konuşmada, eğitimde tahsil, talim ve terbiyenin 3 önemli unsur olduğunu, denge sağlandığında bu unsurların gelecek nesilleri güvenle yetiştireceğini söyledi. 

Anadolu Mektebi'nin bir gönüllüler hareketi olduğuna değinen Dursun, "Bir işin temelinde aşk ve gönül olursa, o işin feyzi mutlaka fazla olur." dedi.

Dursun, Anadolu Mektebi'nin gençlerin ufkuna, bilgi ve birikimine, yetişmesine önemli katkılarda bulunduğunu vurgulayarak, "Eğitime gönül ve aşkı katabilirsek, bunu başarabilirsek, aşk ve gönülle bu eğitim seferberliğini yapabilirsek hedef kitle olarak da şurada bulunan gençleri hedefimize alabilirsek muhattaplarımız hep bu gençler olursa, Allah'ın yardımıyla ve inayetiyle muvaffak olma ihtimalimiz yüksek olur." ifadelerini kullandı.

Tarihi anlatmayı sadece tarihçilere bırakmamak gerektiğini dile getiren Dursun, başka alanda uzman kişilerin tarihe ilgisiyle tarihin ete kemiğe büründüğünü kaydetti.

Tarık Buğra'nın önemli bir yazar ve kültür adamı olduğunu belirten Dursun, gençlerin Buğra'nın eserlerinden öğreneceği çok şey olduğunu anlattı. 

Anadolu Mektebi Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sami Güçlü de Anadolu Mektebi'ne ilk kez Milli Eğitim Bakanlığının kucak açtığını, ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığının kendilerine önemli ölçüde destek olduğunu söyledi.

Güçlü, "Doğumunun 100. Yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra" programının ilk gününde Konya'ya 11 ilden öğrencinin, konuşmacı ve dinleyici olarak geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Anadolu Mektebi, bütçesi olmayan, tamamen gönüllülük esaslı, proje yapmayan, paraya elini sürmeyen, bereketi bu sebeple artan bir harekettir. Emeğe dayalı, uzun vadeli ve öğrencilerimin fikirce derinleşmesini hedef alan, kendi emek ve gayretlerinin hayatlarını değiştirecek en önemli unsur olduğunu anlamalarını, görmelerini sağlayan bir niyet taşıyor. Bir insana kendinden daha fazla zarar veren yoktur. En büyük zararı kişi kendisine verir. Aynı zamanda bir insanın kendisine vereceği faydayı da ne çevre ne şans ne başka unsur sağlayamaz."

Güçlü, Tarık Buğra'nın eserlerinde Türk tarihini başarılı bir şekilde işlediğini ve bunun gençlerin geçmişle bağ kurmasını sağladığını kaydetti. 

- "Tarık Buğra okuyucusunu seçmiş bir yazardır"

Tarık Buğra'nın eşi Hatice Buğra da programın düzenlenmesinde ve Anadolu Mektebi'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Tarık Buğra'nın, kendisinin en hassas noktası olduğunu anlattığı sırada gözyaşlarını tutamayan Hatice Buğra, gençlerin eşine olan ilgisinin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dursun'a programa katılımı dolayısıyla teşekkür eden Buğra, "Onun burada olması Tarık Buğra adına beni çok mutlu etti. Tarık Buğra artık aramızda yok. Onun için hiçbir şey ifade edeceğini sanmıyorum. Onun şu andan itibaren ihtiyacı olan sadece dua. Dualarınızı eksik etmeyin. Buraya katılmak, kitaplarını okumak, okuyanlara, dinleyenlere kazandırır. Öğrencilerin ilgisi, beni çok mutlu etti. Çünkü bu Tarık Buğra'nın yazma amaçlarından birisiydi. İyi yazarlar okuyucusunu seçen yazarlardır. Tarık Buğra da okuyucusunu seçmiş bir yazardır." diye konuştu. 

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem de konuşmasında Tarık Buğra'nın edebi kişiliğine ve Türk halk kültürüne katkılarını değerlendirdi.

Erdem, Buğra'nın öncelikle gençler tarafından okunmasının, anlanmasının ülke geleceği açısından önemli olduğunu dile getirdi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da bir selamlama konuşması yaparak, anma etkinliklerinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Etkinlikler kapsamında, Konya il merkezi ve Akşehir ilçesinde 27 Eylül'e kadar bir dizi kültürel program düzenlenecek. 

Anadolu Mektebi'nce bugüne kadar Tarık Buğra’nın eserleri ve Tarık Buğra hakkında yazılmış eserlerin okutulduğu onbir ayrı ilden gelecek kırk öğrenci, on farklı merkezde yapılacak paneller kanalıyla birikimlerini izleyiciler ile paylaşacaklar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.