Doğumunun 100. yılında Cengiz Dağcı anlatıldı

Doğumunun 100. yılında Cengiz Dağcı anlatıldı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından her hafta Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi işbirliği ile düzenlenen haftalık programda İsa Kocakaplan Kırım’ın Edebi Sesi Cengiz Dağcı başlığı altında bir konuşma yaptı.

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından her hafta Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi işbirliği ile düzenlenen haftalık programda İsa Kocakaplan Kırım’ın Edebi Sesi Cengiz Dağcı başlığı altında bir konuşma yaptı. TYB Konya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi yazar Hüzeyme Yeşim Koçak’ın yaptığı takdim konuşmasından sonra kürsüye gelen İsa Kocakaplan TYB’de Cengiz Dağcı’yı anlatmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Cengiz Dağcı’nın, II. Dünya Savaşında Türklerin yaşadığı drama ve trajediye bire bir tanıklık ettiğini, yazdığı eserlerle Türk Milletine Ruslar tarafından yapılan sürgün ve katliamları dünyaya duyurduğunu söyledi. Cengiz Dağcı’nın eserlerinde engin bir vatan sevgisi, din sevgisi, derin bir insan sevgisi olduğunu dile getiren Kocakaplan, “Cengiz Dağcı’nın eserleri dünya kalitesinde eserlerdir, verdiği mesajlar evrenseldir. Onun eserlerinde milletleri millet yapan en bariz özellikleri görüyoruz. Vatan sevgisi, din sevgisi ve insan sevgisi. Eserlerinde milli duygular yüksek seviyededir” dedi.

Cengiz Dağcı’nın Müslüman mezarlığına gömülmesi için girişimde bulunduğunu ifade eden İsa Kocakaplan bu konuda şunları söyledi: “Cengiz Dağcı 2011’de vefat ettiği zaman Hıristiyan mezarlığına gömülecekti. Müslüman mezarlığına ve İslami usule uygun olarak defnedilmesi için damadına bir mail gönderdim. Karısı Regina’naya Müslüman usulüne uygun olarak gömülmesi için vasiyette bulunduğunu hatırlattım. O zaman Türkiye Gazetesinin Londra muhabiri Mustafa Köker Dağcı ailesini sık sık ziyaret ediyordu. Cengiz Dağcı, ölümünden birkaç sene evvel ağır bir ameliyat geçirmiş. Karısı Regina Mustafa Köker’e, “Mustafa, bu ağır bir ameliyat. Muhtemelen ölür. Ben Hıristiyan’ım fakat o Müslüman. Cenazenin İslami usullere göre defnedilmesine yardımcı olur musunuz? diye sorar. O da yardım edeceğini söyler. Dağcı, vefat ettiği zaman bana da bir mail geldi. Öğrendim ki Hıristiyan mezarlığına defnedecekler. Ben hemen müdahale ettim. Damadının böyle bir vasiyetten haberi yokmuş. O sırada Dışişleri Bakını Ahmet Davutoğlu da araya girerek Cenazenin doğduğu topraklara defnedilmesi için girişimlerde bulundu. Gurzuf’a bağlı doğduğu köy olan Kızıltaş’a defnedildi. Cenazesinde katılmak ve memleketine götürmek bana da nasip oldu.”

Konuşma sonunda TYB Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Hayri Erten konuşmacı İsa Kocakaplan’a günün hatırası olarak bir plaket takdim etti.

HABER MERKEZİ

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.