Doğallığın adresi: 'Fidanlar'

Doğallığın adresi: 'Fidanlar'

İnsanın kendi eliyle yetiştirdiği meyve ve sebzeleri kim yemek istemez ki? Şu ay,fidan dikiminin tam zamanı. Zira şimdi toprağa ekilsin ki, Haziran gibi ürün biçilebilsin. Meyve ve sebze fidan satıcılığı yapan Ali Karaağaç, fidan dikiminin püf noktalarını

GDO'lu meyve ve sebzeler, içerisinde katkı bulunan ürünler derken, insan hepten uzak kaldı doğallıktan. Hele şehirde yaşayan biri, hasret besliyor doğal ürünlere. 'Nerede çocukluğumuzda tüketdiğimiz o doğal ürünler” bile diyebiliyor bazen. Biz de, bu problemi ortadan kaldırmak için meselenin kaynağına indik. Fidan yetiştiriciliğine, dikimine ulaştık. Çünkü dikeceğin bir fidan manevi boyuttan ziyade maddi boyut olarak sahibine doğallık sunabiliyor. Zira bir fide, bir doğallığa karşılık geliyor. Konu hakkında görüşlerini aldığımız fidan yetiştiricisi aynı zamanda satıcısı Ali Karaağaç, öncelikle fidan seçerken, üzerinde etiket bulunanların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.  Kökleri açıkta kalmış, kazık kökleri yaralanmış fidanların, alınmamasını tavsiye eden Karaağaç, saçak köklerinin iyi gelişmiş olmasına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

 TOPRAK SEÇİMİ ÖNEMLİ

“Fidan çukurunun açılması sırasında toprağın çok nemli ve kesekli olmamalı” diyen Ali Karaağaç, toprağın kolay parçalanabilir olmasını belirtti. Karaağaç, “Meyve fidanı dikilecek arazi derin sürülerek pulluk tabakası kırılır, tesviye edilerek fidan dikimine hazırlanır, fidan çukurları işaretlenir. Fidan çukurları dikimden en az 2-3 gün önceden açılmalıdır” diye konuştu. Fidan yetiştiricisi Karaağaç şu bilgileri verdi: “Fidanlar dikime hazırlandıktan sonra dikim tahtası yardımıyla dikimleri yapılır. Fidanların dikimi esnasında fidan çukurunun üstünden ayrılan toprağa 2-3 kürek yanmış ahır gübresi atılır. Fidanın yerleştirileceği kısım kümbet şeklinde oluşturulur. Fidan köklerinin altı boş kalmayacak şekilde; taş, kesek gibi köklere zarar verebilecek cisimler ayıklanarak aşı yeri toprağın 3-5 cm üstünde kalacak şekilde çukura yerleştirilir.”

BİR FİDAN 20 KURUŞ

Ali Karağaç'ın dükkanında çeşit çeşit fidanlar mevcut. Üstelik fiyatlar da ucuza benziyor. Karaağaç, hem fidan çeşitlerini söyledi hem de fiyatları: “Biber tatlı kıl 20 kuruş, biber çarliston 20 kuruş, domates organik (köy tipi) 30 kuruş, domates sırık 30 kuruş, domates salçalık 20 kuruş, patlıcan hibrit 25 kuruş, salata yer (Toros) 25 kuruş, kavun 20 kuruş, karpuz 20 kuruş.”

Tabii tüm bu fideler ve anlatılanlar bağı bahçesi olanlar için geçerli. Apartmanda ve sitede yaşayan bir Konyalı, bu nimetlerden mahrum kalıyor. Ama üzülmesinler. Fidan satıcısı Ali Karağaç, onlara da bir formül bulmuş. Şu tavsiyesi Konyalı için bir fırsat: “Konya'da ilk olan Organik Pazar Yeri var. Fiyatlar biraz pahalı olsa da artık elini cebine atsın.”

MUSTAFA GÜZEY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.