Doğadaki sağlık deposu Kapari

Doğadaki sağlık deposu Kapari

Doğadaki sağlık deposu bitki ‘Kapari’ Türkiye'de pek bilinmezken, Avrupa'da yoğun bir şekilde tüketiliyor. İspanya, milli bitki ilan ettiği kapariden yıllık 20 milyar gelir ederken, Türkiye'de bu rakam 12 milyon dolar

Halk arasında, kebere, gebere, deve dikeni, gevil, bubu gibi değişik isimlerle anılan kapari dikenli kapari bitkisi, özellikle erozyonun etkili olduğu alanlarda toprağın 40 metre altına kadar kök salabildiği için erozyonla mücadele bitkisi olarak biliniyor. Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde doğal olarak yetişen kapari bitkisi, kıraç ve taşlık alanlarda da gelişebiliyor. Sağlık kaynağı kapari bitkisi yok satıyor. 20 ülkeye ihraç ediliyor ama talep karşılanamıyor. Doğal viagra olarak da adlandırılan Kapari bitkisinin çiçeği, yaprağı, taze dalı ve meyvesi ekonomik olarak değerlendirilirken, Almanlar Kapari’nin 472 çeşit turşunu yapıyor. MS hastalığında kullanılan kapari, ilaç, kozmetik ve boya sanayinde de en önemli bitkilerden birisi.  Evliya Çelebi’nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde ‘Gebre’ olarak geçen ve ‘çok faydalı’ bitki dediği Kapari bitkisi, doğal ortamda yetişiyor.  Konya'da Sancak bölgesinde ve şehir dışında yetişen kapari özellikle ev hanımları için ek gelir kaynağı olmuş durumda. Ticari olarak henüz değerlendirilmeyen Kapari, dikenli olması nedeniyle bazı çiftçiler tarafından zararlı bitki olarak bilinmesi nedeniyle arazilerinden sökülüyor.

MS HASTALIĞI TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Bitki, MS hastalarının tedavisinde de önemli bir yere sahip. Konya'da ve Türkiye'nin birçok bölgesinde henüz bu özellikleri ile tanınmayan bitkinin ekonomik olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Hasan Hüseyin Motuk, bitkinin özelliklerinin saymakla bitmediğini açıkladı. Kapari bitkisinin meyvelerinin tomurcuk halinde iken değerlendirildiğini belirten Yanmadık, bitkinin tomurcukları, meyvesi ve yaprağından turşu yapıldığını belirterek, “Kapari bitkisi yenilenebilir hücrelerin yenilenmesinde faydalı bir bitkidir. MS hastalarının tedavisinde kullanılır ve yüksek oranda afrodizyak etkisi vardır. İlaç ve kozmetik sanayiinde kullanılır. Almanya’da 470 çeşit yemeğinin yapıldığı biliniyor. Bu bitki İspanya’da milli bitki ilan edilmiştir ve devlet koruması altındadır. Kapari ihracatı olan bir bitkidir. Şu anda Türkiye’de yaklaşık 12 milyon dolar ihracatı yapılmaktadır. İspanya’da ise 20 milyar dolar ihracatı olduğu biliniyor. Bu bitkiyi halkımız yeterince tanımıyor. Çok değerli bir bitki olmasına rağmen vatandaşımız bu bitkinin farkında değil” dedi.

EROZYONU ÖNLÜYOR

Kapari bitkisinin önemli özelliklerinden birisinin de erozyon önleyici olması olduğunu kaydeden Ziraat Mühendisi Zeki Çetin. kapari bitkisinin köklerinin 70-100 metre derinliğe kadar indiğini açıklayan Yanmadık, bitkinin yangınlara da dayanıklı ve özellikle yamaçlarda derin kök salması nedeniyle erozyonu önlediğini açıkladı. Konya Toprak Su Çölleşme ile Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğü Karapınar Araştırma İstasyonu da çölleşme ile mücadeleye karşı kapari ekimi gerçekleştiriyor.   Yetkililer, "Kapari ağaçlandırması ile hem erozyon felaketi önlenebilecek hem de kapari tomurcuklarını toplayan halka gelir kaynağı yaratılarak gelir düzeyi yükseltilip büyük bir sorun olan göçün önüne geçilebilecek. Tohumları 400 civarında yemekte sos ve baharat olarak kullanılmakta. Çiftçiler tarlalara dikerek 1 yıl sonunda çok değerli ürünler elde ediyor. Bu bitki ülkemizde Burdur ve Denizli'de bulunuyor. Karapınarı da kapari bitkisini yönden zenginleştirmek istiyoruz." MS hastalığı, kabızlık giderici, idrar söktürücü, cinsel gücü artırıcı, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbit hastalığı, kan bozuklukları, Gut hastalığı, antitümör, hemoroid, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları, adet düzenleyici ve sancıları, diş ağrıları, taraciğer fonksiyonların düzenleyici.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.