Doç. Dr. Uğur: Gripte Yanlış Tedavi Uygulanıyor

Doç. Dr. Uğur: Gripte Yanlış Tedavi Uygulanıyor

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Kadriye Şerife Uğur, Sonbahar günlerinin son günlerine gelirken, havaların değişkenlik göstermesiyle insanların hastalıklara dikkat...

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Bölümü'nden Doç. Dr. Kadriye Şerife Uğur, Sonbahar günlerinin son günlerine gelirken, havaların değişkenlik göstermesiyle insanların hastalıklara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Uğur, grip hastalığı ile ilgili yanlış tedavi kullandıklarına dikkat çekerek, “Gripte halkımızda olan problem, hemen antibiyotik alma gibi bir eğilim oluyor. Bunu kesinlikle önermiyoruz. Çünkü grip viral bir hastalıktır. Antibiyotik ile tedavi edilmez. Hasta dinlenecek, bol su içecek.” dedi.

Grip hastalığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Dr. Uğur, “Grip, viral bir hastalıktır, influenze virüsüyle bulaşan bir hastalıktır. Genellikle kalabalık ortamlarda virüsün nefes yoluyla bulaşır. Hapşuruk sonrası birisinin bıraktığı damlacıklar yoluyla, yakın temas yoluyla bulaşabilir. Bu yüzden kalabalık ortamlarda iş ortamlarında, okullarda, kreşlerde, bulunan yerlerde sıklıkla görülür.” şeklinde bilgi verdi.

Hastayı, şikayetlerine göre ilaçla tedavi ettiklerini açıklayan Uğur, “Hastanın kendisi için semptoma yönelik tedavi veriyoruz. Açıkçası her hastaya antiviral vermiyoruz. Hasta bize geldiğinde özel durumu yoksa ona göre özel ilaçlar veririz. Burun spreyi, boğaz spreyi yani hastayı rahatlatacak ilaçlar veririz.” diye konuştu.

Hastanın normal şartlarda bir hafta toparlanmasını beklediklerini, eğer hastalık devam ederse ona göre tedavi uyguladıklarını anlatan Uğur, “Şikayetler artarak devam ediyorsa seconder bir enfeksiyon üzerine başka bir enfeksiyon binme ihtimali olabileceği için onun tetkik etmemiz gerekebilir ama ilk anda antibiyotik ilaçlar değil, hastayı rahatlatıcı ilaçlar veriyoruz.” diye belirtti.

Uğur, geriatik hasta grubu bağışıklık sistemi hastalığı olanlar, kalp hastalığı geçirmiş hastalar, diyabet, hipertansiyon hastalığı olanlar, bunların hepsi risk altında oldukları için bunlara antiviral verilebildiğini, hatta bu hastalara aşılamayı önerdiklerini kaydetti.

Grip virüsünün nasıl bulaştığı hakkında bilgi veren Dr. Şerife Uğur, “El yıkamanın çok önemli olduğu, çünkü bu hastalık tokalaşma ile bulaşabilir, dokunma ile bulaşabilir. Toplum sağlığı açısından el yıkamayı önemsemek lazım. Özellikle 65 yaş üstü hastaların kalabalık ortamlarda özellikle kış aylarında kalabalık ortamlardan uzak durmasını öneririz ki enfeksiyonla karşılaşmasınlar.” diyerek, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“RİSK GRUPLARINDA AŞILAMAYI ÖNERİYORUZ”

Grip aşısı ile ilgili açıklamalar da yapan Uğur, “Risk gruplarına önerdiğimiz şey aşılama, aşılama bu açıdan önemli. Aşıyı belli gruplarda öneriyoruz. Her hastaya aşı önermiyoruz. Ama hastane çalışanı doktor, hemşire, kreşe giden çocuklar, öğretmenler, 65 yaş üstü hastalar, diyabet, hipertansiyon, akciğer hastalarında grip aşısını öneriyoruz.” dedi.

Doç Dr. Kadriye Şerife Uğur, konuşmasına şöyle devam etti: “Korunma yolları hastanın bağışıklık sistemi ile ilgili burada bol su içmek çok önemli bir şey. Hastalık sürecinde de bol su içmek çok önemli bir şey. Destek tedavi olarak Zencefilli çaylar, fazlaya kaçmamak kaydıyla bunları öneriyoruz. Gripten korunmanın en önemli yolu ellerimiz yıkamak ve aşılama. Aşılamayı genel olarak risk altındaki gruba yapıyoruz, öneriyoruz. Grip aşısı ile ilgili de bilgi veren Uğur, “Risk altında bulunan gruba aşılamayı öneriyoruz. Risk grubu ikincil enfeksiyon hastalığı geçirme riski fazla bir kısmında hasta olan, yaşlı olan hastalar da risk altındalar.

Diğer risk grubunda ise kalabalık bir ortamda iş yapan bir kişi, devamlı gripli bir hasta ile karşılaşan bir doktor veya hemşire devamlı hapşuran kişilerin arasında bulunan bir öğretmenin griple karşılaşması demek iki hafta işlerinin aksaması demek. Ayrıca, bu hastalığı başkalarına bulaştırması demek. O yüzden risk altında olan gruba hem başkalarına bulaşmasını engellemek hem de çalışma kapasitesini kendi yaşam standardını azaltmaması için bunları öneriyoruz. Eylül-Ekim aylarında aşı olmasını öneriyoruz. Her sene bir evrim geçiriyor bu grip virüsü. Her sene o aşının şekli değişiyor. O yüzden şubat ayında aşı yapmıyoruz, yapılmıyor.”

“GRİP HASTALIĞI BOL SU İÇEREK, DİNLENEREK İYİLEŞİR”

Uğur, grip hastalığını; evde dinlenerek, bol su içerek ve semptomatik tedavi ile iyileştirdiklerini anlatarak, “Genellikle hastalara rapor yazıyoruz. Çünkü önemli olan başkalarına da bulaştırmamak. Şu da önemli; evde 65 yaş üstü biri varsa o insanlara da açıkçası aşıyı önerebiliyoruz. Gripte halkımızda olan problem, hemen antibiyotik alma gibi bir eğilim oluyor. Bunu kesinlikle önermiyoruz. Çünkü grip viral bir hastalıktır. Antibiyotik ile tedavi edilmez. Hasta dinlenecek, bol su içecek, hastalık semptomlarına yönelik ilaçlar verilecek fakat bilinmesi gereken başka bir konu da hastalık artarak devam ediyorsa öksürük, ateş, baş ağrısı artarak devam ediyorsa o zaman mutlaka doktora başvurması gerekir.” diye konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.