Dkib Başkanı Gürdoğan: İhracatçıların Sorunu Arttı

Dkib Başkanı Gürdoğan: İhracatçıların Sorunu Arttı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz bölgesi ihracatçılarının sorunlarının arttığını söyledi. DKİB Başkanı Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın Kuban bölgesindeki...

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz bölgesi ihracatçılarının sorunlarının arttığını söyledi.

DKİB Başkanı Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya'nın Kuban bölgesindeki Krasnodar, Sochi, Tuapse ve Gelincik gibi bölgelere ihracat yapan ihracatçıların büyük çoğunluğunun işlerinin başına gidemediği, bazılarının sınır dışı edildiğini, ayrıca tutuklu olanların bulunduğunu belirtti. Gürdoğan, ihracatçıların sorunlarının acilen Rusya nezdinde çözümü gerektiğini ifade etti.

Basitleştirilmiş Gümrük Hattı'nın işlerliği konusunda da istenen verimin alınamadığını ifade eden Gürdoğan, Tuapse ve Viladi Kafkas anlaşmasının bugüne kadar istenildiği gibi faaliyete geçmediğini dile getirdi. Gürdoğan, "Açılan yeni hattın sadece İstanbul'da bir firmaya verilmesi tekelleşmeyi getirmiştir ve amacına uygun istenildiği gibi çalışmamaktadır. Biz bu konuyu sayın Bakanımız Hayati Yazıcı'ya anlatıp gerekli başvuruyu yapmamıza rağmen herhangi bir sonuç alamadık. Rusya Federasyonu’na yönelik ihracata çok önemli katkı sağlayacak bu sistemin işlemeye başlaması ve işlemlerin de DKİB kanalıyla yürütülmesi ile ihracatçılarımıza çok daha etkin ve verimli hizmet sunulabilecektir." ifadelerini kullandı.

Sarp Kapısı'ndaki yoğunluğa da değinen Başkan Gürdoğan, "Yolun genişletilmesi için yapılan istimlaklar konusunda bir arpa boyu yol dahi alınamadı. Kapıdaki yoğunluğa çözümü için bu konunun çözümü da aciliyet arz etmekte. Aynı şekilde Muratlı Kapısı için Bakanlar Kurulu'ndan 2013 yılında çıkmasına karşın Gürcü yetkililerle bugüne kadar herhangi bir karşılıklı girişim yapılamadı." dedi.

Kazbegi-Lars Kapısı'nda geçiş belgesi Dozbala sorununun da çözümlenemediğine vurgu yapan Gürdoğan, şöyle devam etti: "Geçiş belgeleri olmadığı için istenilen sayıda aracın geçmesine müsaade edilmemesi ihracatımızı olumsuz yönde etkilemekte. Bu konuda iktidarı, muhalefeti ile bütün siyasilerimizin destek vermesini istiyoruz. Çünkü bölgemizin sahipsiz olmadığını göstererek bu sorunların çözümünde etkili olmalarını bekliyoruz. Ve öncelikle de sayın Bakanımız Hayati Yazıcı’nın sorunlarımıza eğilmesini istiyoruz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.