Diyarbakırlı 80 Stk Hevsel Bahçeleri’nin İmara Açılmasına Sert Tepki Gösterdi

Diyarbakırlı 80 Stk Hevsel Bahçeleri’nin İmara Açılmasına Sert Tepki Gösterdi

Diyarbakır’da Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri’nin imara açılmasıyla ilgili düzenlemeler sivil toplum kuruluşlarını ayağa kaldırdı. 80 sivil toplum kuruluşu ortak bir açıklama yaparak, UNESCO Dünya Kültür Mirası’na aday...

Diyarbakır’da Dicle Nehri kıyısındaki Hevsel Bahçeleri’nin imara açılmasıyla ilgili düzenlemeler sivil toplum kuruluşlarını ayağa kaldırdı. 80 sivil toplum kuruluşu ortak bir açıklama yaparak, UNESCO Dünya Kültür Mirası’na aday Hevsel Bahçeleri’nin bulunduğu 7 milyon 517 bin 732 metrekare alanın tarım arazi niteliğinden çıkarılmasına tepki gösterdi. Açıklamada, “Bu kararın bir an önce geri çekilmesi gerekir. Bu karara karşı Diyarbakır kamuoyu olarak direncimizi göstereceğiz.” denildi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ile Diyarbakır Barosu'nun da aralarında olduğu 80 sivil toplum kuruluşunun başkanı, ortak açıklama yaptı. Açıklamayı Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Metin Aslan yaptı. Aslan, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dicle Nehri üzerinde yer alan Sur ilçesi ve Yenişehir ilçesi sınırları dahilinde olan 7 milyon 517 bin 732 metrekare yüzölçümlü alanı tarım arazisi niteliğinden çıkarmak için başvuru yapmış ve İl Toprak Koruma Kurulu da 14.11.2014 tarihinde bu alanın tarım dışına çıkarma kararını almıştır.” dedi.

“DÜZENLEMEYLE BİRLİKTE YENİ YAPILAŞMALAR OLACAK”

Bu kararla yeni düzenlemelerin yapılacağını ve yeni yapılaşmalara yol açacağını anlatan Aslan, “Bu karar alanın otantikliği, özgünlüğü, bütünlüğü ve binlerce yılda oluşan ekosistemini bozacaktır. Kentimiz ve ülke açısından son derece önemi ve prestiji yüksek olan UNESCO sürecini riske atacaktır” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır tarihinin ve kültürünün mirası olan Dicle Vadisi’nin Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçelerinin tahrip ve talanının önündeki tek umudun UNESCO olduğunu anlatan Aslan, “2000 yılından itibaren başlayan UNESCO çalışmaları, yılların emeği ile artık filizlenmiştir. Ocak 2014 tarihinde tescil için resmen başvuru yapılmış ve nihai karar Haziran 2015 tarihinde verilecek iken Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Dicle Vadi Projesi adı altında yaptığı çalışmalar mirasımızın 2015 Haziran ayında Dünya Miras listesine alınma sürecini olumsuz etkileyecektir. Yine bu proje ile Kültürel Peyzaj ve Orjin Bitkiler alan içerisinde yok olacaktır.” dedi.

Alınan kararın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına onaylaması için gönderildiğini anlatan Aslan, “Diyarbakır medeniyetin beşiğidir sözünü dilinden düşürmeyen Diyarbakırlı Sayın Mehdi Eker’i bu konuda duyarlı oymaya, yasaya aykırı bu kararı onaylamamaya, dünya kenti Diyarbakır’ın tarihine ve toprağına sahip çıkmaya davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

BAKAN EKER’E CEVAP: YANLIŞ BİLGİLENDİRME YOK, HER ŞEY AÇIK

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in, “Ortamı kirletmeye, zihinleri bulandırmaya ve halkın yanlış bilgi sahibi olmasına yol açıyorlar.” açıklamasına da tepki gösteren sivil toplum kuruluşları her şeyin açık ve net olduğunu dile getirdiler. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya, "Yalnış bilgilendirme yok, her şey açık ve net ortada. Alan yönetimi var. Bu süreçte alanın özgünlüğü bugüne kadar korunduğu için UNESCO’ya gidiyoruz. Dünyada bunun tek örnek olduğunu göreceksiniz. Burası kırsal peyzajdır, kentsel peyzaj olması otantikliğini ve bütünlüğünü bozacaktır. Kanunda bunun korunması zorunluluğu vardır. Bu alanı rekreasyon alanıyla yenileştirmemek gerekiyor. Hiçbir şekilde yanlış bilgilendirme yok. Her şey net ve açık. Bu alanın yaşatılması gerekiyor.” diye konuştu.

Diyarbakır İnşaat Mühendisleri Şube Başkanı Turan Kapan ise bu konuyla ilgili daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’yle görüştüklerini belirterek, “Sayın Güllüce orada yapılacak her çalışmada halkın onayının olacağını bize söyledi. Biz de bu söylemini destekledik. Çağrımız şudur buyurun basının huzurunda yapılmak isteneni getirin, bu kentin dinamikleriyle paylaşın. Tartışalım ve böyle karar verelim. Hiçbir karar bizlerle paylaşılmadı. Kapalı kapılar ardından kararlar alınıyor ve uygulanıyor. Karşı çıktığımız nokta budur. Halkın yararınaysa savunuruz. Kimseyi yanlış bilgilendirmemişiz.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.