Sadık Küçükhemek

Sadık Küçükhemek

Diyalog

Diyalog

19.04.2009 tarihinde yayımlanan Medeniyetler İttifakı isimli yazım, aşağıda ismi geçen okuyucularım tarafından şu şekilde değerlendirilmiştir.

Murat Kayacan Yazı hakkında değerlendirme "Medeniyetler ittifakından maksat, küresel girişimi gerçekleştirmektir." Bu cümleyi anlayamadım. "hususa adım atmak" diye bir deyim bilmiyorum. "Bir dizi kararlar" Bir dizi karar şeklinde yazılmalıydı. Medeniyetler ittifakı girişimi sanki Tanzimat Fermanı öncesine dayanıyor gibi bir izlenim edindim yazıdan. Yazıda bilgilerin koronolojik sıralamasına dikkat edilmemiş. Türkiye Cumhuriyeti-Osmanlı medeniyeti-İslam medeniyeti üçü aynı şeymiş gibi anlatılmakta. "Tarihte buna şahittir." ifadesi "Tarih de buna şahittir." şeklinde olmalıydı. "Bu sebeple siyaset bilimcisi Samuel Huntington,.." bu ifadenin öncesi dikkate alındığında sanki Huntington Islam medeniyetinden yana gibi anlaşılıyor. "Bazı çevreler, evrensel insan değerlerinden bahsederek, İslam ve Batı medeniyetlerinin..." Batı medeniyetleri birkaç tane mi? "Bazı çevreler, evrensel insan değerlerinden bahsederek, İslam ve Batı medeniyetlerinin değerleri dışında değerlerin olduğunu söylemektedir. Bu doğru değildir." Niye doğru değildir? "İslam medeniyetini ve Batı medeniyetini ilkel sınırlar olarak kabul etmek cehaletten kaynaklanmaktadır." Bu kabulün sahibi kim?

hamdi kara araklama olmasın sadık hocam, yazılarınızı takip ediyorum ama yavan buluyorum. çok basit yazıyorsunuz. gündemi yakalamanızı tavsiye ederim. özelllikle de obama ile ilgili yazınız güzeldi. eminim obama çevirmenleri aracılığıyla yazınızı okumuştur

Karışık zihin Haktan yanamıyız batıldan yana mı? Anlaşılmaz bir yazı olmuş. Konu zihinde vuzuha kavuşmadan kaleme alınmış. Son parağraf ise tamamen tezat: Medeniyetler ittifakı ile yukarıda açıkladığım görünürde amaç hedeflenmemiştir. Batı medeniyetinin evrenselleştirilmesi hedeflenmiştir. Buna rağmen biz, küresel girişimi destekliyoruz; Çünkü diyalog batılın değil, Hakk’ın ortaya çıkmasına sebep olur." Olmaz hocam bu mevzu bu şekilde ortaya asla konamaz.

Kardeşlerimin değerlendirmesi aynen alınmış; imla hataları düzeltilmemiştir.

…………………………

Cevap vermeden önce, yazımı değerlendiren bu kardeşlerime teşekkür eder, başarılar dileriz. Bu naçiz kardeşiniz yapıcı tenkide açıktır.

Sıra ile kardeşlerimin değerlendirmesine cevap verelim: Bu cümlenin manası, devletlerarasında diyalogu gerçekleştirmektir. Cümle, hususa adım atmak değil, bu hususa ilk adım atılmış, yani küresel girişime ilk adım atılmış, ülkeler arasında çeşitli ad altında karşılaşma düzenlenmiştir.

Yazımda böyle bir izlenim yok. Osmanlı’nın Tanzimat Fermanı’nı ilan etmesinin ve bir dizi inkılâp yapmasının sebebi, Batı ile bütünleşmektir. Biz bunu söyledik. Medeniyetler ittifakı düşüncesi bunun bir parçasıdır.

Yazıda kronolojik sıra takip edilmiştir. Başta Türkiye Cumhuriyeti’nin durumu izah edilmesi gerekiyordu. Türkiye Cumhuriyeti-Osmanlı medeniyeti-İslam medeniyeti üçü aynı şeymiş gibi anlatılması söz konusu değil, bunun nasıl anladığınızı bir türlü anlayamadık.

Osmanlı medeniyeti, İslam medeniyetidir. Dünyada iki medeniyet vardır: Biri, İslam medeniyeti, diğeri, Batı medeniyetidir. Bir üçüncü medeniyet yoktur. Osmanlı medeniyeti diye bir medeniyet yoktur. Ziya Gökalp’ın uydurmasından ibarettir. 

Böyle neden anlaşılsın. İslam medeniyeti Hakk’ı, Batı medeniyeti kuvveti üstün tutuğu için aralarında çatışma çıkmaktadır. Bu gerçeği gayrimüslimler bilir; fakat yapıları gereği hakkı itiraf etmek istemez. Biz bundan dolayı paragrafın başında bu sebeple diye başladık. Okuyucuyu düşünerek, paragraf başında bu sebeple diye başlamamız gerekirdi.

Bu kabulün sahibi, Murat Belge’dir. (Taraf Gazetesi:  07.04.2009 ) Okuyucu olarak bu kabulün yazarını bilmeniz hakkınızdır.

 Biz, hiç araklama yapmadık. Sürekli kaynak veriyoruz. Gündemi yakalamaya çalışıyoruz. Gazetemiz, sayfa durumlarından dolayı bazen yazımızı yayımlayamıyor. Bu sebepten dolayı gündem kaçmış oluyor.  Yazılarım yavansa, Obama ile ilgili yazım da yavan olması gerekir.

Küresel girişimi destekliyoruz, demek,  ülkeler arası diyalogu destekliyoruz, demektir.  Küffarla diyalogu kesmek doğru değil, Unutmayalım ki, Hudeybiye Musalahası ile İslam yayılmış ve bu anlaşma sayesinde Mekke’nin fethi gerçekleşmiştir. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sadık Küçükhemek Arşivi
SON YAZILAR