Dışişleri’nden Biden’in Özür Yorumu: Konuyu Açıp Adamı Mahcup Mu Edelim?

Dışişleri’nden Biden’in Özür Yorumu: Konuyu Açıp Adamı Mahcup Mu Edelim?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı kabul etmesinde ‘özür’ konusunun gündeme gelmediğini söyleyen Dışişleri Bakanlığı kaynakları, "Konuyu açıp adamı mahcup mu edelim?" diye konuştu. Açıklama...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı kabul etmesinde ‘özür’ konusunun gündeme gelmediğini söyleyen Dışişleri Bakanlığı kaynakları, "Konuyu açıp adamı mahcup mu edelim?" diye konuştu. Açıklama yapan yetkili, 'eğit-donat' konusunda da şuana kadar 230 peşmergenin eğitildiğini ifade ederek projenin ‘eğit’ kısmının Türkiye tarafından, 'donat' kısmının ise ABD tarafından karşılandığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkan Yardımcısı Biden’in görüşmesinde ‘özür’ meselesi hiç açılmadı. Kısa süre önce Biden’in Harvard Üniversitesi'ndeki konuşmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan özür dileyip dilemediği tartışmaları yaşanmıştı. Biden'in IŞİD’le mücadele konusunda Türkiye’yi suçlayıcı sözleri üzerine Erdoğan, "Bu konuda eğer Biden, bu tür ifadeler kullandıysa Biden benim için tarih olmuştur.” demişti. Yaşanan özür gerginliğinden sonra ilk kez Türkiye’ye gelen ABD Başkan Yardımcısı Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmesinde ‘özür’ meselesinin hiç gündeme gelmediği ifade edildi. Dışişleri kaynaklarınca özür meselesi taraflarca hiç açılmazken “Konuyu açıp adamı mahcup mu edelim?” değerlendirmesi yapıldı.

Erdoğan-Biden görüşmesinde IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede ‘eğit-donat’ programının ele alındığını ve programın ‘eğit’ kısmının Türkiye tarafından, ‘donat’ kısmının ise ABD tarafından görüldüğü kaydedildi. ‘Eğit-donat’ın ulusal ve uluslar arası mevzuat açısından hukuki bir temele dayandığını kaydeden aynı kaynaklar, Türkiye’deki ABD üslerin kullanımının görüşüldüğünü ancak bu konuda bir neticeye varılmadığını söyledi. “Bizim taleplerimiz var, onların da beklentiler var. Ortak harekat planlanması lazım.” şeklinde konuşan kaynaklar, "Biden sonrasında belli noktaya geldik. Belli ölçüde ilerleme sağladık.” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin 2-3 ay içinde sahada olması beklentisinin sorulması üzerine ise bunun karşılıklı planlamaya bağlı olduğu vurgusunda bulundu. “Şu an beklentiler konuşuluyor. ‘Şunlar yapılması lazım, hedefler şu olmalı, ben bunu yapabilirim ,sen şunu yap’. Ama önce o noktaya gelmek lazım.” değerlendirmesinde bulunan kaynaklar, Türkiye olarak şuana kadar 230 peşmergeyi eğittiklerini ve bunların sıfırdan alınıp yapılmadığını belirtti. Türkiye’nin alandaki Özel Kuvvetlerce peşmergeler ‘tamamlayıcı eğitim’ aldıkları ifade edildi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.