Dışişleri: Suriye’deki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Yok Hükmündedir

Dışişleri: Suriye’deki Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Yok Hükmündedir

Türkiye, Suriye’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin halkın rejim güçlerinin saldırısı altında yapılacak olmasından dolayı ciddiye alınmasının mümkün olmadığını belirtti.

Türkiye, Suriye’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin halkın rejim güçlerinin saldırısı altında yapılacak olmasından dolayı ciddiye alınmasının mümkün olmadığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı, ''Sözde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 3 Haziran 2014 tarihinde düzenleneceğinin ilan edilmesi en hafif tabiriyle katledilen yüzbinlerce, sürgüne giden milyonlarca Suriyelinin hatırasına ve uluslararası topluma karşı yapılmış bir saygısızlık ve küstahlıktır.'' açıklamasını yaptı.

Dışişleri, Haziran ayında yapılması öngörülen Suriye’deki Cumhurbaşkanlığı seçimlerin adil bir seçim atmosferi olmayacağından dolayı ‘tanımama’ kararı verdi. Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, ''Meşruiyetini ve ülkeyi yönetme ehliyetini uzun zaman önce kaybetmiş olan Suriye rejimi tarafından sözde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 3 Haziran 2014 tarihinde düzenleneceğinin ilan edilmesi en hafif tabiriyle katledilen yüzbinlerce, sürgüne giden milyonlarca Suriyelinin hatırasına ve uluslararası topluma karşı yapılmış bir saygısızlık ve küstahlıktır.'' ifadelerine yer verdi.

''SÖZDE SEÇİMİ CİDDİYE ALMAK MÜMKÜN DEĞİL''

Dışişleri yaptığı açıklamada Suriye'de son üç yılda emsali görülmemiş bir şiddet sarmalı yaşandığına dikkat çekerek, seçim kararın siyasi çözüm arayışlarına da darbe vuracağını savundu. Dışişleri Bakanlığı ''Nüfusun yarısına yakınının yerlerinden edildiği ve halkın rejim güçlerinin ayrım gözetmeyen saldırılarına maruz kaldığı şartlarda düzenlenecek böyle bir seçim yok hükmünde olmakla kalmayıp, ortak rızaya dayalı bir geçiş yönetimi kurulması yoluyla siyasi çözüm bulunmasına yönelik gayretlerin temelini oluşturan Cenevre Bildirisi'ne de açık bir biçimde aykırılık teşkil edecektir. Böyle bir sözde seçimin herhangi bir şekilde ciddiye alınması mümkün değildir.’’


CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.