Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İsrail, Bölgeyi Saracak Yeni Bir Yangını Körüklüyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İsrail, Bölgeyi Saracak Yeni Bir Yangını Körüklüyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail’in Harem-ül Şerif ve Mescid-i Aksa’ya karşı vahim bir ihlal gerçekleştirdiğini ifade ederek, "İsrail bu tutumuyla barışa hizmet etmemekte, bölgeyi saracak yeni bir yangını da körüklemektedir."...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail’in Harem-ül Şerif ve Mescid-i Aksa’ya karşı vahim bir ihlal gerçekleştirdiğini ifade ederek, "İsrail bu tutumuyla barışa hizmet etmemekte, bölgeyi saracak yeni bir yangını da körüklemektedir." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri ve Avrupa Birliği (AB) Bakanlıklarına ilişkin 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2013 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı kapsamında görüşmelere başlandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu komisyonda yaptığı bakanlığına dair sunumda, Türkiye’nin komşularıyla tehdit algılamalarından ziyade işbirliği üzerine kurulmuş bir politika izlediklerini kaydetti. 17 ülke ile Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi oluşturduklarını kaydeden Çavuşoğlu, birçok ülke ile vize muafiyeti anlaşması imzaladıklarını kaydetti. Turist sayısının 13 milyondan 35 milyona çıktığının altını çizen Çavuşoğlu, Ortadoğu’da çalkantılı bir dönemden geçildiğini anlattı.

‘İSRAİL, BU TUTUMUYLA BARIŞA HİZMET ETMİYOR’

İsrail-Filistin sorununa da değinen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsrail’in Harem-ül Şerif ve Mescid-i Aksa’ya karşı vahim bir ihlal gerçekleştirdiğini ifade ederek, "İsrail’in özellikle Harem-ül Şerif’in kutsiyetini ve Mescid-i Aksa’daki Müslümanların inanç ve ibadet özgürlükleri başta olmak üzere temel insan haklarını pervasızca çiğneyen çirkin uygulamalarını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. İsrail bu tutumuyla barışa hizmet etmemekte, bölgeyi saracak yeni bir yangını da körüklemektedir." diye konuştu. Çavuşoğlu, İsrail’in tutumuna son vermesi için uluslar arası camiayı harekete geçmeye davet etti.

‘İRAN’LA GÖRÜŞ AYRILIKLARINA RAĞMEN İKİLİ İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

Türkiye-İran ilişkilerinden de söz eden Çavuşoğlu, "İran’la aramızdaki bazı görüş ayrılıklarına rağmen ikili ilişkilerimizi karşılıklı menfaatlerimiz çerçevesinde geliştirme yönünde ortak bir irade mevcuttur." dedi.

‘SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN 4.5 MİLYAR DOLAR HARCADIK’

Suriye’de 200 binden fazla insanın çatışmalarda hayatını kaybettiğini söyleyen Dışişleri Bakanı, Türkiye’de 1,6 milyon Suriyeliyi misafir ettiklerini aktardı. Türkiye’nin mülteciler için harcadığı rakamın 4.5 milyar doları geçtiğini söyleyen Çavuşoğlu, IŞİD'den söz ederken DAEŞ demesi dikkat çekti. Kobani’nin düşmesini hiçbir zaman arzu etmediklerini ifade eden Çavuşoğlu, sorunun kaynağına inilerek DAEŞ’le mücadele edilmesi gerektiğini aktardı. Irak’taki yeni hükümetle birlikte ilişkilerde yeni sayfa açmak istediklerini kaydeden Çavuşoğlu, Irakla terörle mücadelesinde kendilerinin yanında olduklarını belirtti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.