Dışarıdan Marka Satın Alacak Şirketlere Eximbank Kredisi

Dışarıdan Marka Satın Alacak Şirketlere Eximbank Kredisi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ABD ve Avrupa’da marka arayan şirketlere kredi müjdesi verdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ABD ve Avrupa’da marka arayan şirketlere kredi müjdesi verdi. Büyükekşi, “Dışarıda marka ve teknoloji satın alacak şirketlere Eximbank, 10 milyon dolara kadar Genel Müdür yetkisinde, 10 milyon dolar yukarısında yönetimin yetkisinde 10 senelik bir kredi temin edecek. Bu konuda çalışmalar tamamlandı, uygulamaya geçildi.” dedi.


2. Makine ve Aksamları İmalat Teknolojileri Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği İstanbul Wow Hotel’de yapıldı. TİM koordinasyonunda Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği tarafından tertip edilen etkinlik, sanayiciler ile eğitimcilerden büyük ilgi gördü. Etkinliğe TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran da katıldı.

Etkinlikte söz alan Mehmet Büyükekşi, ekonomiye ivme katma, ihracatı artırma adına Ar-Ge, inovasyon ve markanın önemli olduğunu vurguladı.

Hem toplam ihracatın hem makine ihracatının büyük oranda arttığını belirten Büyükekşi, “Umuyorum makinede daha da büyük ilerlemeler olacak. Buna uyumlu sanayide de büyük ilerlemeler olacak. Biz, onun için kalifiye ürünleri ele alan yarışmaları önemli görüyoruz. “ ifadelerini kullandı. Büyükekşi, 500 milyar dolar ihracat hedefine uygun olarak Ar-Ge için 19, tasarım için 8 ayrı etkinlik tertip ettiklerini de dile getirdi.

Şu aşamada sanayinin eğitim kurumları ile bir araya gelemediğinden yakınan Büyükekşi, şöyle devam etti:

“ Burada Güney Kore bizim için örnek bir ülke. Güney Kore’nin ihracatı 554 milyar dolar. Tabii daha evvel orada da sorunlar varmış. Fakültelerden firmalara gidenler güçlüklerle karşılaşıyormuş. Sonrasında Ar-Ge faaliyetlerini öğretme adına 1-2 sene eğitim veren bölümler açılmış. Öte yandan belli üniversitelere belli alanlarda ihtisaslaşma talimatı verilmiş. Örneğin Bursa otomotiv ile anılan bir ilimiz. Devlet, Bursa’da bulunan üniversiteye ‘sen tek otomotiv ile ilgilen, Ar-Ge yap, patent al’ talimatını verecek, onu sorumlu yapacak. Ardından ‘kaç Ar-Ge ürünün var, kaç patent aldın’ diye soracak. Bu ağ böyle devam edecek. İşte, 2023 hedeflerini böyle yakalarız.”


ABD ve Avrupa’dan marka ile teknoloji satın almanın önemine temas eden Mehmet Büyükekşi, şu açıklamalarda bulundu:

“Dışarıdan marka olsun, teknoloji olsun satın almada yardım mühim. Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Kurban Bayramı’ndan evvel sunum yaptık. Teknolojiyi bulmanın yanında satın alarak elde etmenin önemli olduğundan söz ettik. Bu manada yardım diledik. Artık marka ve teknoloji satın alacak şirketlere Eximbank, 10 milyon dolara kadar Genel Müdür yetkisinde, 10 milyon dolar yukarısında yönetimin yetkisinde 10 senelik bir kredi temin edecek. Bu konuda çalışmalar tamamlandı, uygulamaya geçildi.”

Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran ise Ar-Ge Proje Pazarı’na başvuruların arttığına işaret etti. 500 milyar dolar ihracat hedefinin 100 milyar dolarını makine sektörünün karşılayacağından söz eden Dalgakıran, “Bu güç bir yolculuk ama neden başarılı olmayalım? “ dedi.

Makine ihracatının iyi bir konumda olduğunu savunan Dalgakıran, burada aklın ve üretimin önemli rol oynadığını, oynayacağını ifade etti.
2023 hedefleri için en önemli dayanağın beşeri kaynak olduğunu anlatan Dalgakıran, şunları kaydetti:

“Bundan böyle beşeri kaynağın da birikim temelli olup meraklı, çalışkan, disiplinli gençlerin eğitimine dayanması gerektiği ortada. Bu anlamda biz, akademik camia ve Milli Eğitim Bakanlığı ile güç birliğini artırma gayretindeyiz. Evet, biz merak eden ve çalışan toplum olmadığımız takdirde sıradan ülke konumu ile yola devam ederiz. Bu ülke ya da devlet uzaydan inen ve bizim içinde yer aldığımız bir şey değil. Bizlerden bireylerden, toplumlardan teşekkül ediyor. Yani bundan böyle bizim yırtıcılığımız, girişimciliğimiz önemli olacak. Bu, ülkeyi yukarıda bırakacak ya da aşağı çekecektir. “

Ar-Ge Proje Pazarı ile ilgili detayları aktaran Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Büyükdede de etkinlik kapsamında 303 adet başvurunun ödüle layık görüldüğünü bildirdi.

AR-GE OSCARLARI SAHİPLERNİ BULDU

Ar-Ge Proje Pazarı dâhilinde akademisyen kategorisinde 148, sanayici kategorisinde 73, girişimci kategorisinde 64, öğrenci kategorisinde 48 ödül verildi
Akademisyen kategorisinde Yrd. Doç. Dr. Hilmi Kuşçu ve Hayrettin Toylan‘ın ‘Makine Görmesi ile Gerçek Zamanlı Çalışan Elma Sınıflandırma Makinesi Tasarımı ve Geliştirilmesi’ projesi, girişimci kategorisinde Bener Karadeniz‘in ‘Hızlı Kalıp Değiştirme Sistemleri’ projesi, sanayici kategorisinde Ercan Mastar‘ın ‘3 Boyutlu Parçaların Kesimi için Yüksek Performanslı Lazer Kesme Kafası Geliştirilmesi’ projesi, öğrenci kategorisinde de Hacer Berber‘in ‘Engellileri İş Hayatına Katma Amaçlı Hibrit Binilebilir Sokak Temizleme Robotu Prototipi‘ projesi birinci olarak 10 bin lira ile ödüllendirildi.
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.