Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Dış Borcumuz ne Kadarmış?

Dış Borcumuz ne Kadarmış?

Ekonomik konular yazı serisi

Ülkemizin dış borcu üzerinde zaman zaman spekülasyonlar yapılır. Bizim tespitlerimize göre bu borç 500.000.000 USA doları (milyon dolar) dedikçe, bir takım etkili ve yetkili kişiler ortaya çıkar, “IMF’ye borcumuz 10 milyara veya 5 milyara indi” gibi açıklamalar yaparlardı. Bu açıklamaların başında da Sayın Başbakan gelirdi.
Biz dış borç olarak, “Devlet garantisinde” alınan özel sektör borçlarını, KİT’lerin borçlarını ve Belediyelerin borçlarını da eklememiz lazım dedik. Nitekim ülkemizden alacağı olan Yahudi Bankerleri hesaplarını yaparlarken, Hükümetin borcunu ayrı, Özel sektörün borcunu ayrı, KİT’lerin borcunu ayrı ve Belediyelerin Dış borçlarını ayrı hesap etmezler ve “Bizim Türkiye’den alacağımız şu kadardır” derler.
Bu gün 2013 yılının birinci günü. Büroma geldim çalışmalarıma başladım. Önümde gazeteler var. Bütün gazeteler, üç aşağı beş yukarı aynı haber ve yorumları yaparken, sadece Milli Gazete aykırı bir ses olarak karşıma çıkmaktadır.
Milli Gazete'nin ekonomi haberi bizim şimdiye kadar söylediklerimizi birebir teyit ediyor ve “Hazine Müsteşarlığı, 2012 yılı sonu itibariyle yaptığı açıklamalarda, ülkemizin Dış borcunu 326,3 milyar dolar olarak açıklıyor” diyordu.
İsterseniz bu habere birlikte bir göz atalım ve Devletin Hazine Müsteşarlığı'nın 2012 sonu ülkemizin dış borcunu nasıl açıkladığına bir bakalım.
imagescanhx2nn.jpg
MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR
“Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Brüt Dış Borç Stoku geçici verileri, Hazine garantili dış stok verileri, Türkiye net dış borç stoku, kamu net borç stoku ve AB tanımlı genel yönetim borç stoku verilerini açıkladı.
Hazine açıklamasına göre, Türkiye’nin brüt dış borç stoku, 2012 yılı üçüncü çeyreği sonu itibarıyla 326,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Özel sektör borçlarının toplam dış borç stoku içerisindeki payı 217,2 milyar dolar ile yüzde 66,6 ve kamu kesimi borçlarının payı 101,1 milyar dolar ile yüzde 31 oldu.
Merkez Bankası borçlarının toplam borç stoku içerisindeki payı ise 7,9 milyar dolar ile yüzde 2,4 olarak belirlendi. Kamu kesimi dış borçlarının büyük çoğunluğu orta-uzun vadeli borçlardan oluştu. Kamu idarelerinden oluşan Merkezi Yönetim Dış Borç Stoku, Eylül sonu itibarıyla 81,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu miktarın 50,4 milyar dolar tutarındaki kısmı uluslararası finansal piyasalarda gerçekleştirilen tahvil ihraçları stokundan oluştu.
ÖZEL SEKTÖR DIŞ BORÇLARI
2012 yılı Eylül sonu itibarıyla kısa vadeli özel sektör dış borcu 88,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu tutar içinde bankacılık sektörünün payı 54,9 milyar lira olarak belirlendi.
Özel sektörün 2012 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla orta-uzun vadeli dış borçları 128,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. Finansal olmayan kuruluşlar 80,4 milyar dolar ile uzun vadeli özel sektör dış borç stoku içinde en büyük paya sahip oldu.
Merkez Bankası’nın uzun vadeli borçları, 2012 yılı üçüncü çeyreğinde 6,8 milyar dolar, kısa vadeli borçları ise 1,1 miyar dolar tutarında gerçekleşti. 2012 Haziran-2012 Eylül döneminde dış borç stoku, döviz kuru değişikliklerinden dolayı yaklaşık 4,8 milyar dolar tutarında artış gösterdi”
Devletin Hazine Müsteşarlığı verileri, hepimizin söylediğinden daha sağlam değil midir?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR