Diriliş, tarihi sevdirdi

Diriliş, tarihi sevdirdi

TRT 1'in rating rekorları kıran dizisi Diriliş Ertuğrul'un halkın yoğun bir şekilde izlemesi sonrası vatandaş Kayı Boyu, Ertuğrul Gazi, Çanakkale Savaşı tarihi ve Osmanlı tarihi hakkında yazılan kitaplara daha çok ilgi gösteriyor

TRT 1'in rating rekorları kıran dizisi Diriliş Ertuğrul'un halkın yoğun bir şekilde izlemesi sonrası vatandaş Kayı Boyu, Ertuğrul Gazi, Çanakkale Savaşı tarihi ve Osmanlı tarihi hakkında yazılan kitaplara daha çok ilgi gösteriyor. Dizinin yayına girdiği günden beri vatandaşın tarihe olan ilgisinin artıp üstelik okumasına sevindiğini belirten Servet Kitapevi Mağaza sorumlusu Murat Yıldız,"Özellikle Kayı Boyu ve Ertuğrul Gazi hakkında yazılan setler ve kitaplara çok yoğun bir ilgi var. Kolilerce getirtiğimiz kitaplar çok kısa sürede tükeniyor. Yabancı yazarların yazdığı hiçbir amacı olmayan ve ahlakı bozan kitaplar yerine artık bu kitapların yerini alması şarttı. Türk halkı olarak dizi kültürü bizim için en önde gelir. Böyle dizilerle okuma alışkanlığı kazanmak ve halkımızın tarih aşkı ve merakının yeniden uyanması sevindirici bir şey" diye ifade etti.

MEVLANA'YI BİLİYORUZ DİYE OKUMUYORLAR

Mevlana'yı okuyup anlamak isteyen vatandaşlar için Rampalı Çarşı esnafı raflarına Mevlana hakkında yazılmış kitapları ve Mevlana'nın eserlerini koydu. Mevlana ile ilgili kitaplara Konya halkından çok zerli turistlerin yoğun ilgi gösteriyor. Konya halkının Mevlana hakkında çok fazla kitap okumadığını belirten Eğitim Kitapevi Sorumlusu Ebubekir Başarıkan,"Halkımız ne yazık ki genel olarak okumuyor. Önemli olan bizim kitap satışımız değil. Vatandaş bir konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsa o konu hakkında yazılmış kitaplar okumalı. Konya halkı açısından Mevlana hakkında herşeyi bilmek çok önemli. Ancak Konya halkı Mevlana'yı kendi değeri olarak gördüğü için Mevlana hakkında herşeyi bildiğini zannedip okumuyor. Çünkü dışarıdan bir misafir gelse ve Mevlana hakkında bir soru sorulsa o soruyu cevaplayamadığımız takdirde bir Konyalı olarak kötü duruma düşeriz. Şahsım adına söylemem gerekirse Mevlana'yı gerek hayatını gerekse yaşadığı anılarını bilmek, anlamak ve örnek almak gerektiğini düşünüyorum. Gençler yabancı yazarların yazdığı güncel hayalperest ve anlamsız kitapları okuyorlar. Aslında böyle olmamalı kitap insana birşeyler katmalı" dedi.

KONYA DIŞINDA DAHA ÇOK OKUNUYOR

Sattığı kitaplar dışında yayınevleri olduğunu da söyleyen Ebubekir Başarıkan, Türkiye'nin diğer şehirlerine de kitaplar yolladığını Mevlana ve tasavvuf kitaplarının ise Konya'ya göre daha çok satılıp okunduğunu belirtti. Başarıkan,"Kitap satışımız dışında yayınladığımız kitaplarda var. Mevlana hakkında yazılmış ve Mevlana'nın eseri olan Mesnevi'yi de basıyoruz. Yayınladığımız kitapları Türkiye'nin farklı şehirlerine yolluyoruz. Mevlana ve tasavvuf kitapları diğer şehirlerde Konya'dan daha çok satılıyor ve okunuyor. Ne yazık ki bu kitaplara olan talep her geçen yıl azalıyor" şeklinde konuştu.

TOLGA PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.