Diplomatik çözüm şart!

Diplomatik çözüm şart!

Almanya Büyükelçiliği Savunma Ateşesi Hava Kurmay Albay Frank Tismer, Almanya'nın Suriye'ye gönderme niyetinin olmadığını belirterek, "Almanya, Suriye krizinin diplomatik yollardan çözümünü talep ediyor" dedi

Almanya Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Hava Kurmay Albay Frank Tismer, Türk gazetecilerle bir araya geldi. Tismer, gazetecilerin gündemle ilgili sorularını da cevapladı. Almanya'nın Suriye'de askeri operasyonlara katılmadığını kaydeden Tismer, "Alman askerleri şu an Suriye'de görev yapmıyor. Almanya'ya asker gönderme gibi bir niyetimiz de yok. Almanya, İdlib'te diplomatik bir çözümü destekliyor. Almanya, Türkiye'nin güvenli bölge önerisine destek veriyor. Suriye'den yeni bir mülteci dalgasının gelmemesi için güvenli bölge mutlaka oluşturulmalıdır. Almanya olarak Suriyeli sığınmacıların geleceği konusunda Türkiye ile birlikte çalışıyoruz. Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda yükünün fazla olduğunu biliyoruz. Bu konuda Türkiye'yi takdir ediyorum" dedi.

8-2-001.jpg

ALMAN ASKERLERİNİ ZİYARET KRİZİ ÇÖZÜLDÜ

Almanya'nın Türkiye'ye yönelik bir silah ambargosu uygulayıp uygulamayacağı yönündeki soruya da cevap veren Tismer, Almanya'nın Türkiye'ye yönelik bir silah ambargosunun gündemde olmadığını söyledi. Konya'daki Alman askerlerin ziyareti ile ilgili yaşanan krize de değinen Tismer, "Alman milletvekillerinin Konya'daki Alman askerlerini ziyareti NATO bünyesinde yapıldı. Alman askerleri AWACS'larda görev yapıyor. İncirlik Üssü ve Konya'daki 3. Ana Jet Hava Üssü'ne ziyaret krizi aşıldı. Şu an ziyaretlerle ilgili bir sorun yaşanmıyor. Ege'de de Alman subaylar görev yapıyor. Ege misyonu sığınmacılarla ilgili izleme faaliyetlerinde bulunuyor. Misyon çerçevesinde olağanüstü bir işbirliği gerçekleşiyor. İstanbul'da da bir misyon bulunuyor. Çok sayıda Alman subay burada görev yapıyor" diye konuştu.

ANADOLU KARTALI TATBİKATI SÜRMELİ

Geçmişte Konya'da gerçekleşen Anadolu Kartalı Tatbikatlarına da katıldığını aktaran Tismer, "Anadolu Kartalı Tatbikatı dünyanın en etkili ve verimli tatbikatlarından birisi. Anadolu Kartalı Tatbikatı pilotlarımızın eğitimi için çok başarılı bir tatbikattı. Türk ordusunda yaşanan kriz yüzünden bu tatbikatın yapılmaması üzüntü verici. Ben de birkaç defa bu tatbikata katıldım. Konya'da tarihi ve kültürel yerleri gezdim. Mevlana Müzesi'ni ziyaret ettim. Gerçekten çok etkileyiciydi" diye konuştu.

TÜRK TARAFIYLA UYUMLU ÇALIŞIYORUZ

Almanya Büyükelçiliği Savunma Ataşeliğinin çalışmaları hakkında da bilgi veren Tismer, şunları söyledi: "Türkiye'den özellikle askeri geçişler konusunda örneğin boğazdan geçilmesi gerektiğinde, uçakların geçiş yapması gerektiğinde onayların alınması bizim üzerimizden diplomatik bir kanalla gerçekleşiyor. Bu şekilde bizim görev ve yetki alanlarımız tanımlanabilir. Bütün askeri konularla ilgili iletişimi, ister deniz, ister hava ordu ile ilgili her türlü konu bizim ataşeliğimiz üzerinden gerçekleşiyor. Türk tarafıyla çok yakın ilişkiler içerisinde çalışıyoruz ve sürekli görüşme halindeyiz. Türkçe bilmemden dolayı avantaj sahibiyim ve samimi ilişkiler kurabiliyorum. Netice itibariyle mutluluk içerisinde burada görevimi yapabiliyorum."

İLİŞKİLERİMİZ ABDULHAMİT ZAMANINA DAYANIYOR

"Türkiye-Almanya arasındaki savunma alanındaki işbirliği çok uzun bir sürece dayanıyor" diyen Tismer, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Türk çalışma arkadaşlarımla siyasette her ne kadar çalkantılı bir dönem yaşansa da bunları iş ilişkilerimizin dışında bırakmaya çalışıyoruz. Ülkelerimiz arasında uzun bir geçmişe dayanan işbirliği mevcut. Alman İmparatorluğu zamanına kadar uzanacak bir ittifak bir kardeşlik sözkonusuydu. Sultan Abdulhamit, Kayzer 2. Wilhelm yakın bir ilişki içerisindeydi. Dostluk o zamanda savunma alanında askeri alanında başlatıldı ve sürdürüldü. Şu an ilişkiler çok üst düzeyde devam ediyor. Her iki tarafta birbirine karşı saygılı bir şekilde davranıyor."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.