Dinler ve insan arasına duvar örülüyor

Dinler ve insan arasına duvar örülüyor

TİMAV Başkanı Ecevit Öksüz, "Özellikle Avrupa'da İslamofobik faaliyetlerin hangi boyutlara ulaştığına şahitlik ediyoruz. Bununla sadece insanlarla İslam arasında değil, din ve insanlar arasına güçlü duvarlar örülüyor" dedi.

TİMAV öncülüğünde Kazakistan'da düzenlenen 4. Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu tamamlandı. TİMAV’ın organizasyonu ile Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi ve Kazakistan al-Farab Üniversitesi’nin ortaklığında düzenlenen sempozyum, Kazakistan'ın Türkistan kentinde Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Ahmet Yesevi Üniversitesi Kültür Merkezi'nde Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden gelen 59 akademisyenin bildiri sunduğu sempozyumda, bu yıl ana tema “Doğu-Batı Medeniyetlerinin İnşasında Tarih, Kültür, Sanat, Felsefe ve Din” olarak belirlendi. TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, böyle bir organizasyonu düzenlemekten dolayı onurlu ve mutlu olduklarını söyledi.Hoca Ahmet Yesevi'nin binlerce talebesiyle Anadolu'nun İslamlaşmasına katkı sunduğunu belirten Öksüz, gönül medeniyetinin baş aktörlerinden Hoca Ahmet Yesevi'nin şehrinde bulunmaktan dolayı da programın anlamlı olduğunu dile getirdi.

İNSANLIK “DİNFOBİK” BİR HALE SÜRÜKLENİYOR

Öksüz, medeniyet birikiminin insanlığın ortak değeri olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Bu ortak değere ne kadar hizmet üretebilirsek kendimizi o kadar nasipli hissederiz. İnsanlık acı, gözyaşı ve belirli bölgedeki kardeşlerimizin vatansızlaştırılmasıyla karşı karşıya. Bir tarafta batı medeniyeti, diğer yanda doğu. Türedi medeniyetler ve kadim medeniyetler... Kadim medeniyetin varisleri olarak ortak sorumluluklarımızı canlandırmamız ve güçlendirmemiz gerekiyor. Sağlam bir duruşu ortaya koymamız gerekiyor. Özellikle Avrupa'da İslamofobik faaliyetlerin hangi boyutlara ulaştığına şahitlik ediyoruz. Bununla sadece insanlarla İslam arasında değil, din ve insanlar arasına güçlü duvarlar örülüyor. İnsanlığın gönül dünyasını imar eden din olgusu bitirilerek seküler ve pozitivist bir yapıya dönüştürülmesi hedefleniyor. Bu anlamda İslam dünyasına karşı yürütülen İslamofobik faaliyetlerin, onu besleyenlerin tarafına da yöneleceğini, bunun tüm dinlere karşı 'dinfobik' faaliyete kayacağını düşünüyorum."

TÜRKİSTAN İLMİN VE BİLİMİN MERKEZİDİR

Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış da Kazakistan coğrafyasının insanlık ve İslam âlemine çok sayıda ilim adamı yetiştirdiğini dile getirdi.

Kutalmış;  “insanlık tarihi boyunca ve özellikle günümüzde kültür ve dinlerin insanlığın en temel vasıfları olduğunu, küresel barışın, çok kültürlülüğün, çok dinli ve çok dilli kültür yapısının tarihte bu coğrafyada gerçek anlamında yüzyıllarca dostluk ve barış içinde yaşatıldığını;   Yesi, Taraz, Taşkent, Buhara, Hive gibi bölgelerin tarihte, çok sayıda dinin, kültürün, inancın, lisanın ve etnik unsurların bir arada barış içinde yaşadıkları topraklar olduğunu”  vurgulayarak günümüzde, “Ortadoğu ve Müslüman halkların yaşadığı yerler başta olmak üzere, dünyanın hemen her yerinde savaş, hoşgörüsüzlük, açlık, kavga  ve çatışmalara şahit olunduğunu” dile getirdi.Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu ise; “günümüzde dünyada bazı medeniyetlerin savaş, yoksulluk, açlık, gibi küresel sorunlarla karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, sempozyumun “Doğu-Batı Medeniyetlerin İnşasında, Tarih, Kültür, Sanat, Felsefe ve Din” temasını ele almasının son derece anlamlı ve yerinde olduğunu belirtti. Dünyanın çeşitli yerlerinden bilim adamları ve akademisyenlerin bu konudaki çözüm ve önerilerinin, yaşanan bu sorunlara bir nebze de olsa çözüm olacağına ve ortaya atılacak ve temeli barış olan yeni medeniyet fikirlerinin insanlığın kurtuluşuna katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

16 OTURUMDA 59 BİLDİRİ SUNULDU

Bir açılış ve bir kapanış olmak üzere toplam 16 ayrı oturumda, ulusal ve uluslararası olmak üzere, alanında uzman akademisyenlerin katılımlarıyla 59 bildirinin sunulduğu sempozyum, 13 Nisan Cuma günü Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkistan Yerleşkesi Kültür Merkezinde yapılan “Kapanış Paneli” ile sona erdi. Panele; Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Taljan Raimberdiev ve Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Eren, TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz’ün yanı sıra davetliler katıldı. Balıkesir Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayyiğit oturum başkanlığında gerçekleşen kapanış panelinde, Konya İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ve Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Demirci birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından kurumlar arası hediye takdimi ile devam eden 4. Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile tamamlandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.